Galbenul soarelui, placerea vacantelor si ritmul linistit al vietii din sudul Frantei devin perfecte in compania unui pahar cu pastis, o bautura alcoolica aromata cu anason, foarte populara in aceasta parte a lumii.
Pastisul este un lichior care se obtine prin metoda distilarii, din diferite plante aromatice. Contine un grad de 40%-45% alcool pe volum si este consumat ca aperitiv, cu gheata mai ales in perioadele fierbinti ale verii. Pastisul poate fi baut simplu, dar de obicei el este diluat cu apa. Multi consumatori prefera sa combine pastisul cu apa racoritoare de izvor, mai mult decat cu gheata, chiar si pe timpul verilor foarte calduroase. Exista mai multe sortimente de pastis, in Franta cel mai popular fiind Pastis 51. Aceasta bautura este consumata cu frecventa si de americani, sortimentele preferate de ei fiind Ricard si Pernod. Pastisul pur are o culoare galbena inchisa transparenta, dar atunci cand este combinat cu apa, uleiul de anason pe care il contine face ca bautura sa devina opaca, de o culoare galbena laptoasa. Cuvantul pastis inseamna "amestecat" sau "confuz". Daniel Young spunea in cartea sa, "Made in Marseille", ca aceasta bautura si-a primit denumirea datorita aspectului tulbure, laptos pe care il capata in combinatie cu apa. Pastisul se asociaza foarte bine cu maslinele, pestele, fructele de mare, mancarurile pe baza de carne de pui, dar si de porc. PRODUCERE. Indiferent de sortiment, procedura de obtinere a pastisului este similara. Etapa initiala consta in a culege plantele aromatice care urmeaza sa intre in componenta pastisului. Exista sortimente de pastis a caror reteta insumeaza si 72 de ierburi aromatice diferite. Plantele componente pot fi: lemnul dulce, roz-marinul, cimbrul, salvia si multe altele. Fiecare dintre aceste plante trebuie pusa la macerat separat in alcool de la 30% la 96% grad de alcool. Aceasta pentru ca exista ierburi a caror aroma nu poate fi extrasa decat intr-un alcool foarte tare. Secretul obtinerii unui pastis excelent inseamna dozarea perfecta a gradului de alcool in functie de fiecare planta in parte. Macerarea poate dura intre doua saptamani si doua luni. Dupa macerarea completa urmeaza distilarea, care se realizeaza cu ajutorul unui alambic. In timpul distilarii se recolteaza doar vaporii de alcool incarcati cu arome. Urmeaza apoi adaugarea unei cantitati de zahar si a anetolului, uleiul eteric extras din anason, componentul de baza al pastisului.
ISTORIE
|
In anul 1915, Guvernul francez a interzis in Franta consumul de bauturi cu un grad de alcool mai mare de 30%-40% pe volum. In aceste conditii, absintul, bautura alcoolica foarte populara in Franta, dar avand un grad de alcool de 72%, nu a mai putut fi consumat legal. Francezii au simtit atunci necesitatea inlocuirii absintului cu o bautura mai putin tare, dar la fel de buna. Astfel ca, in 1932, fiul unui negustor de vinuri din Marsilia, Paul Ricard, a creat pastisul, un aperitiv interesant, pe care locuitorii din Marsilia l-au adoptat foarte repede. Ulterior a fost apreciat pe intregul cuprins al Frantei, in ultimii ani pastisul gasindu-se in meniul restaurantelor din intreaga lume.
|
Citește pe Antena3.ro