x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi culinare pentru neiniţiaţi

Sfaturi culinare pentru neiniţiaţi

de Carmen Dragan    |    22 Oct 2009   •   00:00
Sfaturi culinare pentru neiniţiaţi
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

El e! Horia Vîrlan! Îl ştim de la televizor, e acidul bucătar în comentariile la adresa vedetelor care nu ştiu să gătească. Şi bine le spune, pentru că are în spate o experienţă de 20 de ani în bucătărie. L-am recunoscut imediat în mulţimea de la Bucharest Food Festival.



Şi cum să nu fie mulţime acolo unde găteşte el? Bucureştenii au fost atraşi de mâncărurile româneşti pe care le-a preparat bucătarul: roşii umplute cu amestec de brânzeturi şi pe deasupra ochiuri coapte în cuptor şi salată caldă de cartofi cu costiţă la grătar. Reţetele le vom putea găsi într-o carte pe care maestrul tocmai a terminat-o şi care va apărea în curând în librării.

"Gata, e momentul!"
"Îmi doream de multă vreme să scriu o carte. Mă tot chinuia talentul. Am tot amânat din diverse motive, dar după ce lumea a început să mă cunoască de la televizor, mi-am spus: «Gata, e momentul», zâmbeşte. De-a lungul timpului a tot adunat reţete. Sursa principală a fost bunica sa care era o bucătăreasă desăvârşită. Ea avea un caiet unde îşi nota mâncărurile preferate. Caietul s-a pierdut, dar Horia Vîrlan a apucat să îşi noteze câteva dintre reţete bunicii. "Mai târziu am prins drag de a aduna reţete. Am cerut de peste tot pe unde mergeam, unde eram încântat. În general, bărbaţii au fost pedagogii mei", continuă maestrul bucătar.

Cartea este structurată în patru capitole, corespunzătoare celor patru anotimpuri. "Am ţinut cont de legumele pe care le găsim în fiecare sezon, de obiceiurile noastre şi nu în ultimul rând de perioadele de post de peste an", spune bucătarul. Modul de preparare al reţetelor le-a adus aproape de secolul al XX-lea, pentru că "acum nu mai avem timp să gătim reţete complicate, să stăm numai în bucătărie...".

365 de reţete

Fiecare capitol se termină cu o listă de meniuri. Este important să ştim cum combinăm felurile astfel încât să fie un număr egal de calorii. "Trebuie să le balansăm, ca să ne sculăm liniştiţi de la masă şi să nu fie nevoie să apelăm la colebil", spune maestru. Cartea cuprinde 365 de reţete (aş putea spune că pentru fiecare zi din an bucătarul ne dă câte o sugestie). La începutul cărţii se află 25 de reţete de semipreparate (aluaturi, sosuri etc.), pentru a nu mai fi nevoie să le repete în reţete. Unele preparate au poze (în total sunt 210 fotografii).

Mâncare şi snoave
"Am fotografiat şi etapele intermediare la reţetele mai complicate, pentru a fi mai explicit", specifică Horia Vîrlan. "Pozele sunt vesele, pentru că eu sunt o persoană pozitivă. Aproape fiecare reţetă e însoţită de un sfat sau de o mică snoavă, specific uneori ce ingrediente pot fi înlocuite", ne mai spune bucătarul. Nu a dat sfaturi despre vinurile care s-ar asorta cu mâncărurile sale: "Asocierea vinului cu mâncarea este franţuzească, nu mi s-a părut oportun să scriu asta într-o carte de bucătărie românească".

Prima experienţă
Horia Vîrlan îşi aminteşte de prima experienţă în gătit... pentru vreo 250 de guri. Era în armată şi au rămas fără bucătar. "Eram pe la o fermă din Giurgiu. Am fost întrebaţi care ne pricepem la gătit şi atunci m-am oferit", îşi aminteşte. De atunci a ştiut că menirea lui e aceasta, şi nu cea de a fi inginer (cum era moda pe atunci), deşi începuse Facultatea de Construcţii.

Show gastronomic
Maestrul bucătar Horia Vîrlan a susţinut la Bucharest Food Festival un show culinar. El a pregătit două preparate româneşti: roşii umplute cu amestec de brânzeturi, peste care a bătut ouă şi le-a introdus în cuptor, şi o salată caldă de cartofi cu costiţă. Cartofii i-a fiert puţin, după care i-a pus pe grătar. Costiţa a fost preparată şi ea pe grătar, apoi amestecată cu salată verde şi sos de muştar... O bunătate!  "I-am servit pe cei din public, dar nu toată lumea a apucat să guste. Nici timpul şi nici spaţiul nu mi-au permis să fac mai mult de 20 de porţii", a spus cu regret Horia Vîrlan.

×
Subiecte în articol: profesionistii