Vă oferim acum o parte dintre secretele smulse unor gospodine cu experienţă,mult talent şi multă imaginaţie. Curaj! Nu e greu să fiţi ca ele. Trebuie doar să urmaţi sfaturile de mai jos când vă apucaţi de gătit.
Pentru carne
Pentru a obţine o carne rumenită frumos şi pătrunsă, trebuie bine scursă într-o cârpă sau şerveţele şi apoi să fie punsă în tigaie. Carnea pentru grătar sau fripturile se va rumeni uniform.
Carnea pentru şniţele, sau grătare, se face mai fragedă dacă înainte să o preparăm, o ungem cu un amestec de ulei cu oţet. Puneţi, în raport de câtă carne este, trei linguri ulei şi o lingură oţet, într-un borcan mic, astupaţi şi agitaţi bine. Ungeţi carnea cu marinata respectivă, scurgeţi-o uşor şi puneţi-o pe grătar sau în tigaie. Carnea se va pătrunde bine şi va avea un gust deosebit.
Pentru cârnaţi
Cârnaţii proaspeţi se crapă la prăjit. Cufundaţi-i în apă fierbinte, treceţi-i printr-un praf de făină şi apoi îi prăjiţi. Nu vor mai crăpa şi vor deveni mai gustoşi.
Ciorbe
Dacă o ciorbiţă e puţin prea grasă îndepărtaţi stratul de grăsime de la suprafaţă cu un şerveţel de hârtie. Puneţi abia după ce luaţi grăsimea verdeaţa.
Cartofi
Nu puneţi lapte rece în piure pentru că va căpăta o culoare uşor cenuşie! Pentru un piure fin, gustos şi alb folosiţi laptele fierbinte.
Pentru un piure reuşit folosţi cartofii albi.
Un piure deosebit se prepară şi din cartofi copţi în coajă, zdrobiţi, amestecaţi cu unt, puţin lapte călduţ, sare după gust şi un ou crud. Se bat bine şi se obţine un piure pufos, cu un gust minunat şi o culoare aurie.
În cazul în care s-au înnegrit cartofii curăţaţi, puneţi-i să fiarbă în apă în care adăugaţi câteva picături de oţet şi cartofii devin albi. Nu se simte gustul oţetului.
Ciuperci
Ciupercile albe, după ce sunt curăţate, se înnegresc sau îşi schimbă uşor culoarea. După ce le-aţi curăţat, stropiţi-le cu suc de lămâie şi îşi vor păstra aspectul alb.
Dacă trebuie să folosiţi numai cupele ciupercilor, nu aruncaţi codiţele. Este bine să le tocaţi şi să le păstraţi în congelator, sau uscaţi-le netăiate dacă aveţi aparat de uscare a legumelor. Le veţi folosi la alte preparate, pentru a le da un gust deosebit.
Ceapă
Pentru a nu lăcrima atunci când curăţaţi ceapă, încercaţi să o curăţaţi sub jet de apă sau udaţi des cuţitul pe care-l folosiţi la tăiat. Imediat ce aţi scos foile, puneţi ceapa într-un vas cu apă pentru 10-15 minute, o veţi tăia mai uşor şi fără lacrimi.
Presăraţi peste ceapa tocata, un praf de făină, amestecaţi uşor ca să cuprindă toată cantitatea de ceapă şi apoi o puneţi în uleiul încins. Veţi obţine o ceapă călită mai gustoasă, care nu se mai arde. ATENŢIE! Această metodă poate fi folosită doar de persoanele care nu au probleme cu stomacul sau ficatul.