x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sosurile dietetice

Sosurile dietetice

de Carmen Dragan    |    31 Iul 2007   •   00:00
Sosurile dietetice

Un loc important in prepararea măncărurilor il ocupă sosul. El trebuie să fie gustos, aromat, să dea culoare măncării şi să nu fie nociv.


Un loc important in prepararea măncărurilor il ocupă sosul. El trebuie să fie gustos, aromat, să dea culoare măncării şi să nu fie nociv.

Specificul tehnicii culinare este dependent de modul de viaţă, de tipul de civilizaţie şi de tradiţia gastronomică a fiecărui popor. Pentru noi, romănii, un loc important in prepararea măncărurilor il ocupă sosul. In alimentaţie, sosul a apărut din nevoia de a se completa măncarea insuficientă.


SECRETE. Prepararea dietetică a sosului se face intrebuinţănd aceleaşi ingrediente, insă gătite intr-un mod care să nu facă rău sănătăţii. Nu se folosesc untura şi seul, grăsimi alimentare excluse din dietetică. Grăsimea care se adaugă in sos să nu fie incinsă pănă la fumegare. Apa in care au fiert alimentele (carnea, peştele, legumele) nu se aruncă, ci se utilizează la prepararea sosurilor. Aceasta conţine substanţe hrănitoare. Pentru imbunătăţirea valorii nutritive a sosului este indicată adăugarea condimentelor, verdeţurilor, untului sau smăntănii, după caz. Pentru a da gust şi culoare mai plăcută, făina se incălzeşte intr-un vas uscat, fără grăsime. Aceasta se rumeneşte datorită amidonului, devenind gălbuie sau caramelizată, in funcţie de căt de mult o ţinem pe foc. Culoarea mai poate fi determinată şi de anumite alimente ca gălbenuşul, laptele, smăntăna, sucurile de culori diferite (sfeclă, roşii, morcovi, spanac). In general, un sos este alcătuit din grăsime (ulei, unt) şi un lichid (zeamă de legume sau de carne, bulion diluat, suc de fructe etc). Consistenţa este dată de adaosul de făină sau de legume pasate şi de timpul de fierbere.


CALITĂŢI. Sosurile preparate dietetic nu produc arsuri, senzaţia de greutate in stomac sau dureri. In plus dau măncării un aspect plăcut, variat şi colorat. In această categorie intră sosul alb cu mărar, pentru care aveţi nevoie de lapte, făină, unt şi mărar, sosul de agrişe, la care, pe lăngă delicioasele fructe, mai adăugaţi un gălbenuş, o lingură de smăntănă, supă de carne, pătrunjel, zahăr şi sare, sosul brun cu busuioc, in care veţi pune ulei, pastă de bulion, usturoi, busuioc, zahăr şi sare sau sosul făcut din patru capere, in care veţi folosi făină, ulei, ceapă, capere, smăntănă, sare şi pătrunjel. De asemenea, există şi sosuri dulci, pe care le putem folosi la prăjituri: sos de cacao, cafea, caise sau cel de caramel.


Sos de măcriş

● Ingrediente: 10 ml ulei, 5 g făină, 20 g smăntănă, 100 ml supă de carne, o ceapă, trei-patru felii de ardei, 1/2 linguriţă măcriş tocat.

● Preparare: Ceapa tăiată in felii rotunde se rumeneşte in ulei la foc mic, apoi se adaugă făina, se amestecă pentru omogenizare, după
care se stinge cu supă de carne strecurată. Se lasă totul să dea in căteva clocote. Se amestecă in timpul fierberii, ca să nu se prindă de pereţii vasului. Separat, măcrişul ales, spălat şi opărit se toacă mărunt.
Se adaugă in sos şi se mai lasă să fiarbă 15 minute. Inainte de servire se adaugă smăntăna. Se ornează cu feliile de ardei. Acest sos se poate consuma la fripturi, rasol (de vită sau de pasăre) sau la măncare de spanac. Este indicat in afecţiunile cardio-renale, fiind un sos aromat, care nu conţine sare. Poate fi consumat şi de diabetici, in anemii (prin carenţă de fier), convalescenţă după stări febrile, tuberculoză etc.

×
Subiecte în articol: gastronomie sosul