Uzo este bautura nationala greceasca. Elenii spun despre ea ca reprezinta insusi sufletul Greciei. Uzo se gaseste peste tot in Grecia, atat pe continent, cat si in arhipelag, dar si in Cipru sau in Turcia.
"Paracalo ena uzo" este comanda turistului care, ajuns in Grecia, doreste sa guste putin din traditia elena. Uzo este o bautura obtinuta numai din struguri si are o tarie de pana la 40% alcool. La origine are o culoare transparenta. Se serveste ca aperitiv, intotdeauna cu gheata. Adaugarea ghetii face ca bautura sa isi schimbe culoarea, din cauza anasonului pe care il contine, ajungand alba ca laptele. Metamorfoza culorii spre un alb tot mai clar este semn al calitatii superioare. Datorita potentialului sau, uzo se serveste intotdeauna alaturi de "mezedes" (antreuri) precum: salata de icre, peste sarat, masline, tarama, tsatsiki sau fructe de mare. "Uzo are foarte multe calorii, nu face bine la dieta, dar cu toate acestea este foarte iubita", spune Maria Koteva, patroana unui restaurant grecesc din Bucuresti. Maria mai spune ca uzo are un gust foarte ciudat si de aceea, atunci cand a baut prima data, nu i-a placut. Cu toate acestea, o data cu trecerea anilor, aperitivul i se pare din ce in ce mai bun. Anasonul este cel care confera bauturii grecesti gustul sau specific. PREPARARE. Uzo se pregateste in lunile septembrie, octombrie. Prepararea lui reprezinta un adevarat eveniment familial. "Se strang familiile si prietenii langa cazanul unde se fierbe bautura, iar barbatul cel mai important din casa gusta tot timpul din ea", spune Maria. Secretul unui uzo perfect il constituie adaugarea in procesul de fierbere a condimentului glikaniso. In orasul Tirnovo din Grecia, in fiecare an, la 14 februarie, are loc un festival special dedicat acestei bauturi. In Grecia, oamenii mai in varsta merg in fiecare dimineata, intre orele 9:00 si 11:00, la uzerie. Aceasta este un fel de taverna unde se servesc numai uzo si "mezedes", potrivite pentru acest aperitiv.Citește pe Antena3.ro
"In vechea Elada, in tara unde Muntele Olimp ajunge pana la cer, a bea uzo este o arta. Sau poate un mod de viata⦠Uzo, mai mult decat orice altceva, inseamna aici o cale de a gandi si de a simti greceste. Este vorba despre acel optimism si acea bunurie de a trai, pe care le-a lasat mostenire Zorba Grecul" - Maria Koteva, patroana unui restaurant grec din Bucuresti