x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Taina Vasilopitei

0
Autor: Tudor Cires 01 Feb 2006 - 00:00
Taina Vasilopitei
CAIET DE RETETE
De la Sfantul Vasile pana tarziu, la inceput de februarie, grecii obisnuiau sa sarbatoreasca Anul Nou pregatind cateva mancaruri specifice, intre care si celebra "vasilopita", cu banut ascuns. Un fel de placinta cu ravase de pe la noi… Doar ca, pe langa ingredientele stiute mai are mastiha pisata (un fel de rasina), susan si zeama de anason fiert.

Taina acestei "paini a Sfantului Vasile" o aflam din legenda care spune ca pe vremea cand acesta era episcop de Cezareea, pentru a salva orasul de jefuirea lui de catre prefectul din Capodoccia, a cerut locuitorilor sa dea bisericii tot aurul - in monede si bijuterii - pentru a-l preda prefectului. Acesta din urma s-a rusinat de gestul sau si a plecat neluand nimic. Episcopul nu a stiut atunci cum sa dea inapoi aurul locuitorilor cetatii si a spus sa se faca mai multe paini, in fiecare dintre ele ascunzand cate un odor. A impartit painile, si fiecare ce a gasit in paine, al lui a fost. De atunci exista obiceiul acesta al impartirii painilor cu banut de Anul Nou. Si cum grecii erau marinari si nu se intorceau toti din calatorie la 1 ianuarie, Vasilopita continua sa se pregateasca in fiecare oras-port pana in ziua in care se intorcea si ultima corabie.

Tot in aceasta perioada a anului se obisnuieste sa se gateasca un alt desert care aduce aminte de ocupatia de baza a grecilor din totdeauna, navigatia. Este vorba despre o prajitura din aluat fraged care poarte numele de corabioare sau "kourabiedes".

KOURABIEDES - Corabioare

  • INGREDIENTE: un kg si un sfert de faina, 650 g unt bun (mai gras), un sfert de kg de migdale curatate, prajite si pisate, doua galbenusuri, 150 g zahar, doua lingurite cu praf de copt, trei sferturi de ceasca cu apa, putina apa de flori, 5 linguri coniac, o jumatate de kg zahar pudra.
  • PREPARARE: Se freaca untul pana se albeste, se adauga galbenusurile, zaharul, apa, coniacul migdalele, faina si praful de copt. In functie de calitatea fainii se va folosi un kg sau mai mult. Coca trebuie sa fie mai tare, dar sa se poata intinde usor. Se fac corabioarele de forma rotunda sau semiluna. Se asaza in tava in siruri, fara a unge tava cu unt. Se coc 30-35 de minute. Cum se scot din cuptor, fierbinti, se intind pe o tava mare, se stropesc cu apa de flori si pe deasupra se presara zahar pudra, in cantitate suficienta, astfel incat sa fie infasurate intr-un strat gros de zahar. Cand se racesc si se usuca, se asaza pe platouri.

    SALINGARIA STIFADO - Stufat de melci

  • INGREDIENTE: un kg de melci mari, un kg de cepe mici, o jumatate de ceasca cu ulei de masline, 7 catei de usturoi, o jumatate de ceasca cu otet, o lingurita cu rozmarin, 3 foi de dafin, 5 rosii coapte, sare, piper.
  • PREPARARE: Melcii se pun intr-un vas cu apa cu o seara inainte si se acopera cu un capac greu pentru a nu iesi. Se spala si se pun la foc intr-o cratita cu apa. Cand incepe sa apara spuma la suprafata apei (cu putin inainte de fierbere) se adauga sarea si se amesteca energic intr-un singur sens, cu o lingura de lemn (astfel melcii vor iesi mai usor din cochilii). Se vor lasa la fiert circa 15 minute si apoi se scurg. Cu un cutit ascutit se face o gaura in cochilie, in partea din spate. Se clatesc in apa in care au fiert pentru a nu-si pierde gustul. Se curata si se spala cepele. Ceapa si usturoiul se prajesc in uleiul de masline, apoi se adauga rosiile curatate si taiate marunt, dafinul, rozmarinul, otetul, sarea si piperul. Se completeaza sosul cu putina apa. Se acopera si se lasa la fiert. Cand ceapa este inabusita se pun si melcii. Se lasa la fiert cam 15-20 de minute pana cand mancarea scade. Stufatul de melci este un splendid aperitiv pentru vin si se gaseste in multe din tavernele grecesti. Daca melcii sunt adunati din mai multe locuri cu cimbru si cu tufisuri de mastiha sunt si mai gustosi.

    PSARI VRASTO ME LACHANIKA - Peste fiert cu legume

  • INGREDIENTE: un peste de un kg, 8 cartofi potriviti, 6 morcovi, 3 cepe, doua rosii, o legatura de frunze de telina, o jumatate de ceasca cu ulei de masline, sare.
  • PREPARARE: Se curata cartofii, cepele, morcovii si se pun intregi sa fiarba impreuna cu telina intr-o cratita cu multa apa. Se adauga uleiul de masline, rosiile taiate in patru si putina sare. Se curata pestele de solzi, de intestine si de branhii. Se sareaza si se lasa de o parte. Cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga pestele. Se fierb impreuna. Pestele se scurge, se pune pe un platou alungit si se orneaza cu legumele fierte. Zeama se strecoara si se poate servi cu lamaie sau mai poate fi folosita la prepararea supei de peste.

    PATATOKEFTEDES - Chiftelute de cartofi

  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, 300 g branza rasa (sau cascaval ras), 4 oua, sare, piper, ulei pentru prajit.
  • PREPARARE: Se fierb cartofii in coaja, se curata si se fac piure. Se face un aluat din: branza rasa, piureul preparat anterior, ouale, adaugandu-se foarte putina sare si piper. Se pune uleiul la incins. Se fac chiftelele, se dau prin faina, se pun la prajit in uleiul incins si se rumenesc pe ambele parti.

    MELOMAKARONA - Prajitura cu miere

  • INGREDIENTE: o ceasca cu unt, o ceasca cu ulei de masline, un kg de faina, o ceasca cu zahar, o lingurita cu scortisoara, o jumatate de lingurita cu garifalo pisat, coaja rasa de la doua portocale, o lingurita cu bicarbonat, un iaurt strecurat, o ceasca iaurt gras, o ceasca cu nuci pisate. Siropul: doua pahare cu zahar, 3 pahare cu apa, 3 pahare cu miere, zeama de la o lamaie, nuci si scortisoara.
  • PREPARARE: Se freaca untul, se completeaza cu ulei de masline, se adauga zaharul, scortisoara, garifalo, coaja de portocale, bicarbonatul si iaurtul. Se framanta si se pun in coca nucile. Se fac prajiturile de forma lunguiata. Se coc pana se rumenesc. Nu trebuie puse in tava prea aproape si nici sa fie prea mari, pentru ca se umfla. Pentru sirop, se pun apa si zaharul la fiert circa zece minute, apoi se adauga mierea si zeama de lamaie. Cand siropul fierbe cu mierea, se scufunda in el cate prajituri incap (un rand). Se lasa un minut si se scot pe tava. Dupa ce s-au insiropat se completeaza siropul cu o jumatate de ceasca de apa. Dupa ce da in clocot, se pun trei-patru prajituri in spumiera si se scufunda din nou in sirop timp de un minut. Se scot, se pun pe platou, se presara cu nuca pisata si scortisoara. Se continua pana se termina.

    YOUVARLAKIA AVGOLEMONO - Perisoare cu sos avgolemono

  • INGREDIENTE: 500 g carne tocata, o jumatate de ceasca cu unt, un sfert de ceasca cu orez, un ou, o ceapa taiata marunt, patrunjel tocat, sare, piper. Sosul avgolemono: 2-3 oua, doua lamai, o ceasca cu zeama de supa sau mancare.
  • PREPARARE: Pentru obtinerea perisoarelor se amesteca bine ingredientele. Se formeaza perisoarele rotunde. Se pune pe foc cratita cu apa (mai putin de jumatate) si cu unt. Se pune putina sare in apa si, cand incepe sa fiarba, se adauga una cate una perisoarele. Pentru sosul avgolemono se bat ouale cu zeama de lamaie. Se adauga putin cate putin zeama de supa. Se pune avgolemono in supa (mancare) dupa ce a fost data la o parte de pe foc si se amesteca continuu, avand grija sa nu fiarba, pentru ca atunci oul se taie.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   zeama,   fiert,   ceasca,   adauga

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
    Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
    Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
    Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
    Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
    Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
    Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
    Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
    Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
    Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
    Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
    Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
    Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
    Serviciul de email marketing furnizat de