x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Varietate culinară la ţărmul Pacificului

Varietate culinară la ţărmul Pacificului

06 Iun 2007   •   00:00

Coasta Pacificului de Sud, regiunea mexicană scăldată de apele celui mai mare ocean din lume, cuprinde, intr-un spaţiu destul de restrăns, o intreagă lume. Mai intăi sunt văile abrupte din Guerrero, Oaxaca şi Chiapas care, datorită izolării lor, au reuşit să-şi conserve foarte bine cultura, tradiţiile, ritualurile şi limba. De altfel, această regiune a păstrat cel mai bine moştenirea indiană.

Coasta Pacificului de Sud, regiunea mexicană scăldată de apele celui mai mare ocean din lume, cuprinde, intr-un spaţiu destul de restrăns, o intreagă lume. Mai intăi sunt văile abrupte din Guerrero, Oaxaca şi Chiapas care, datorită izolării lor, au reuşit să-şi conserve foarte bine cultura, tradiţiile, ritualurile şi limba. De altfel, această regiune a păstrat cel mai bine moştenirea indiană. Indiferent dacă locuiesc in zone rurale sau urbane, mexicanii de aici incă mai vorbesc limba originară "zapotec" sau gătesc preparate a căror istorie are ca punct de pornire zilele de glorie ale civilizaţiei aztece.

Lanuri de porumb

In această parte a Mexicului uitat parcă de timp, culturile de porumb ocupă suprafeţe intinse, inconjurănd protector localităţile in care pulsează viaţa. De fapt, momentele importante ale cultivării porumbului determină şi cele mai importante sărbători. Mexicanii se măndresc cu ardeii iuţi "chiles de siete caldos", unul singur fiind suficient pentru a da gust la nu mai puţin de şapte feluri de măncare. Cu totul aparte sunt şi unele ierburi aromate unice, ce pot fi cumpărate doar din pieţele din această regiune. Şi ca o curiozitate: numeroase preparate conţin printre ingrediente şi petale de flori, deosebit de aromate, ce se aseamănă intrucătva cu florile de portocal sau iasomie.

In contrast cu văile abrupte se află oraşele infloritoare de pe litoral, unde fructele de mare şi peştele reprezintă ingredientele de bază ale bucătăriei locale. In trecut, această zonă era punctul de legătură dintre continentul nou descoperit ("Lumea Nouă" ) şi Asia. Prin urmare, in gastronomia regiunii vom afla condimente cu parfum asiatic, aşa cum este curry. Pe de altă parte, datorită turiştilor care vin pe litoralul mexican, in staţiuni luxoase precum Acapulco, bucătăria s-a diversificat tot mai mult, in restaurante servindu-se preparate specifice tuturor celor cinci continente.

Vinagra de frutas

Oţet de fructe

Ingrediente: un litru de bere, doi litri de apă, coaja de la un ananas mare, o banană, două mere, o cană de zahăr nerafinat brun.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se pun intr-un vas mare de sticlă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 5 zile sau pănă cănd fermentează. Se mai poate face oţet din prune verzi, ceapă, chile pasila, sau chile de árbol (diferite sortimente de chile), in loc de fructe. Din loc in loc se adaugă mere şi banane - gutui sau mango. Se mai pot adăuga chiles chipotles fripţi pe grătar, chiles pasillas sau usturoi.

×
Subiecte în articol: caiet de retete