CATALIN PADURARU - Vinexpert
Grenache sgrenast e printre cele mai raspandite soiuri din intreaga Spanie si sudul Frantei. Mai nou cultivat si in Lumea Noua a vinului.
Grosser Ring - sau, pe numele intreg, Der Grosser Ring der Prädikatsweinversteigerer von Mosel, Saar und Ruwer! Organizatie germana a celor mai titrati producatori din regiunea MOSEL - SAAR - RUWER.
Gruner Veltliner - cea mai populara varietate de vita cultivata in Austria. Se gaseste si in estul Europei. Giropaletul sau girasolul - inventie catalana din 1970 care permite rotirea unor cantitati foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Inlocuieste procesul manual.
Hipocras - vin aromat, popular in Evul Mediu.
Kadarka - cel mai faimos soi rosu al Ungariei. Cultivat si in tarile vecine (inclusiv Romania), acest soi se pare ca si-ar avea originea la granita dintre Albania si Muntenegru, unde se cunoaste o varietate Skadarska.
Citește pe Antena3.ro
Lancers - numele unui vin usor, un concept special intre vin linistit si spumant. Produs in Portugalia din 1944, se gaseste si pe piata noastra.
Len de lâel sau Len de lâElh - mandrie regionala in sud-vestul Frantei. In dialectul local inseamna "loin de lâoeil", adica "departe de ochii lumii".
Libatie - desi termenul a pierdut din semnificatiile initiale, libatia consta in turnarea (picurarea) vinului ca act religios, dublata de invocarea divinitatii. Practica era raspandita in intreaga lume greaca si romana.
Literatura vinului - in general dedicata locurilor in care creste via si modului in care se realizeaza vinul. Mai nou, o grefare puternica pe domenii ca turismul, istoria, medicina si gastronomia.
Magnum - sticla mare de 1,5 litri, echivalentul a doua sticle obisnuite. Privita din ce in ce mai des ca varianta ideala pentru invechirea vinului.
Noah (Nohan) - hibrid american extins si in Romania. Este posibil ca numele sa provina de la Noe (Noah).
Oenologie - stiinta vinului. In limba greaca veche oinos inseamna vin.
Pasteurizare - procesul de incalzire al alimentelor, inclusiv al vinului pana la temperaturi suficiente pentru a se distruge microorganismele si bacteriile. Procesul poarta numele omului de stiinta Louis Pasteur, care a descoperit si aplicat metoda chiar pentru vin si nu pentru lapte, cum s-ar putea crede.
Pinot Gris - cea mai cunoscuta mutatie din Pinot Noir, Pinot Gris produce vinuri albe, elegante si parfumate, corpolente.