x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vindex

Vindex

18 Oct 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert
Grenache sgrenast e printre cele mai raspandite soiuri din intreaga Spanie si sudul Frantei. Mai nou cultivat si in Lumea Noua a vinului.

Grosser Ring - sau, pe numele intreg, Der Grosser Ring der Prädikatsweinversteigerer von Mosel, Saar und Ruwer! Organizatie germana a celor mai titrati producatori din regiunea MOSEL - SAAR - RUWER.

Gruner Veltliner - cea mai populara varietate de vita cultivata in Austria. Se gaseste si in estul Europei. Giropaletul sau girasolul - inventie catalana din 1970 care permite rotirea unor cantitati foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Inlocuieste procesul manual.

Hipocras - vin aromat, popular in Evul Mediu.

Kadarka - cel mai faimos soi rosu al Ungariei. Cultivat si in tarile vecine (inclusiv Romania), acest soi se pare ca si-ar avea originea la granita dintre Albania si Muntenegru, unde se cunoaste o varietate Skadarska.

Lafite - sau Chateau Lafite Rothschild. Unul dintre cele mai mari nume din lumea vinului. O vie de 90 ha cuprinzand soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot si Petit Verdot produce circa 35.000 sticle/an dintre cele mai scumpe din lume.

Lambrusco - vin italian fructuos, foarte popular, excelent atunci cand este tanar. Succes comercial in SUA in anii 1970.

Lancers - numele unui vin usor, un concept special intre vin linistit si spumant. Produs in Portugalia din 1944, se gaseste si pe piata noastra.

Leanyka - echivalentul din Ungaria pentru Feteasca. O clona aparte este cultivata in sudul Lacului Balaton pentru vinuri aromate.

Len de l’el sau Len de l’Elh - mandrie regionala in sud-vestul Frantei. In dialectul local inseamna "loin de l’oeil", adica "departe de ochii lumii".

Libatie - desi termenul a pierdut din semnificatiile initiale, libatia consta in turnarea (picurarea) vinului ca act religios, dublata de invocarea divinitatii. Practica era raspandita in intreaga lume greaca si romana.

Licoroso - vin fortificat dulce din Portugalia. Exista si Generoso, care poate fi dulce, dar si sec.

Literatura vinului - in general dedicata locurilor in care creste via si modului in care se realizeaza vinul. Mai nou, o grefare puternica pe domenii ca turismul, istoria, medicina si gastronomia.

Magnum - sticla mare de 1,5 litri, echivalentul a doua sticle obisnuite. Privita din ce in ce mai des ca varianta ideala pentru invechirea vinului.

Noah (Nohan) - hibrid american extins si in Romania. Este posibil ca numele sa provina de la Noe (Noah).

Oenologie - stiinta vinului. In limba greaca veche oinos inseamna vin.

Pasteurizare - procesul de incalzire al alimentelor, inclusiv al vinului pana la temperaturi suficiente pentru a se distruge microorganismele si bacteriile. Procesul poarta numele omului de stiinta Louis Pasteur, care a descoperit si aplicat metoda chiar pentru vin si nu pentru lapte, cum s-ar putea crede.

Pinot Gris - cea mai cunoscuta mutatie din Pinot Noir, Pinot Gris produce vinuri albe, elegante si parfumate, corpolente.
×
Subiecte în articol: gastronomie vinului