x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinurile soarelui

Vinurile soarelui

de Carmen Dragan    |    05 Iun 2007   •   00:00
Vinurile soarelui

De cinci ani incoace, pe piaţa romănească se pot degusta vinuri cu arome de vanilie, fructe de pădure, miere, pelin, coacăze şi ciuperci imbuteliate in sticle cu tehnica şi exigenţa germană.

Pentru vinificatorii de la malul Dunării este sărbătoare. Carl Reh Winery, filiala romănească a grupului german Reh Kendermann Weinkellerei - una dintre cele mai moderne crame şi principalul exportator de vinuri din Germania in intreaga lume - a implinit cinci ani de la intrarea pe piaţa vinurilor din Romănia. Evenimentul a fost sărbătorit la crama proprie de la Oprişor, din judeţul Mehedinţi, printr-o degustare de şapte produse ce au imbinat intr-un mod reuşit aroma strugurilor cu cele de vanilie, fructe de pădure, miere sau pelin. Chardonnay 2006, la Cetate Tezaur Chardonnay 2006, La Cetate Pinot Noir 2006, Shiraz 2004, La Cetate Tezaur Cabernet Sauvignon 2004, Dornfelder 2005, La Cetate Merlot 1999 au fost vinurile ce au demonstrat că Dionyssos a trecut şi pe meleaguri romăneşti.

CALITATE, NU CANTITATE!
Din anul 2000, cănd a inceput să achiziţioneze terenuri, şi pănă in prezent firma a reuşit să deţină o suprafaţă de aproximativ 180 ha de vie in zona Oprişor, podgorii recunoscute pentru vinurile roşii. Pe lăngă producţia proprie de struguri, compania este incă dependentă de achiziţionarea materiei prime şi din alte zone. Pe an se obţin in medie 3 milioane de litri de vin, din diverse soiuri ce "sunt aduse din şcoli de viţă de renume, cum ar fi Germania, Franţa, Italia, deoarece nu vrem să ne confruntăm cu clonele de proastă calitate. Suntem fixaţi pe calitate, nu pe cantitate", declară Rodica Căpăţănă, director general.

Deşi scopul iniţial al acestei firme a fost exportul, astăzi există un echilibru intre piaţa internă şi export. Dotările tehnice incearcă să se apropie de nivelul european, incepănd cu "lăzile din inox, care transportă strugurii aproape intacţi de la podgorie la cramă, şi terminănd cu imbutelierea cu dopuri de plută portugheze, recunoscute pentru calitatea lor", subliniază Dragoş Dumitru, director tehnic. Crama nu este amenajată intr-un mod impresionant, dar valoarea vinurilor din gamele La Cetate, Val Duna şi River Route a fost confirmată prin căştigarea numeroaselor premii la concursurile interne şi internaţionale.


De colecţie

  • Sauvignon Blanc: "Strălucitor şi viu, cu accente de fructe tropicale, grapefruit. Generos. Remarcabil in post gust: aciditatea susţine un final lung, lung. Dorada in sare, fagotini di polo con prosciuto, file şalău meuniere sau ostropel de pui. Serie unică: 6.028 sticle".
  • Pinot Gris: "Suplu, gustos, aromă inedită de mere văratice şi profunzimi minerale. Are graţie şi vervă. Favorit cu carpaccio di pesce spada, prosciuto crudo con melone sau cu pui la jar in sos de muştar. Serie unică: 4.277 sticle".
  • Pinot Noir: "Textură mătăsoasă, imbrăcată in vin elegant. Dens. Tinereţea nu ascunde potenţialul excelent de invechire. Final rezonant, cu fructe bine coapte. Recomandat pentru gastronomie picantă sau pentru risotto con funghi, ravioli şi bineinţeles brie sau camembert. Serie unică: 5.947 sticle".
  • Cabernet Sauvignon: "Toate insuşirile unui Cabernet campion şi mai mult. Bogat, nervos. Structură perfectă pe care se aşază cele mai subtile arome: cafea proaspăt măcinată, zahăr brun, trufe, afine şi prune. Tanini fermi. Impresionant. Ediţia este limitată la 4.000 de sticle".

Cititi si articolele din sectiunea speciala bucatarie.jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie