x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Culorile anului 2023. Ce spun specialiştii

Culorile anului 2023. Ce spun specialiştii

de Maria Coman     |    16 Dec 2022   •   06:15
Culorile anului 2023. Ce spun specialiştii

În fiecare an, experții în culori de la toate marile mărci de vopsele din lume își aleg culoarea anului și publică prognoza de culori. Adesea, alegerea unei culori în tendințe este însoțită de o paletă de culori cu nuanțe care completează perfect culoarea anului.

 

Aceste culori sunt vizibile în orice formă de artă, de la modă la design grafic și chiar tehnologie. În acest an vedem tonuri de culoare mai bogate în comparație cu tendințele de culoare din anii trecuți, dar ne inspirăm în continuare de la natură.

Așa că în 2023 începe era vitalităţii şi a culorilor, spun cei mai buni experți în culori, care anunţă că domnia tonurilor neutre și reci s-a încheiat. Tonurile îndrăznețe și cele spre partea caldă a roții vor crește vertiginos în popularitate în 2023. Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Color Institute, explică, potrivit veranda.com, faptul că oamenii folosesc culorile în moduri inteligente - în special în locuințe. „Totul ține de dorința noastră de exprimare creativă”, spune Pressman. „Înțelegând că mediul înconjurător ne influențează sănătatea mentală, mulți își exprimă creativitatea în casă ca o modalitate de a-și spori sentimentele de bucurie și bunăstare”.

Oamenii nu se mai tem să ia în calcul culori curajoase pentru încăperi sau pentru mobilier, în schimb se gândesc la modul în care pot amesteca diferite povești de culori pentru a crea un spațiu personal care să le fie complet unic. Andrea Magno, director de marketing al culorilor la Benjamin Moore, mai notează că s-ar putea să nu existe o modalitate mai bună de a-și reîmprospăta locuința decât cu ajutorul unei palete mai vibrante. 

 

„Știm că nu este ușor să faci un salt spre culori mai îndrăznețe, dar odată ce oamenii fac pasul spre o culoare fie ea îndrăzneață, saturată sau profundă - chiar și în cele mai mici spații, ei sunt capabili să experimenteze puterea de transformare a culorii”, spune Magno.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În timp ce alegerea nuanței potrivite pentru fiecare depinde cu adevărat de preferințele personale, există câteva familii de culori pe care  ambele case le văd apărând peste tot în anul următor.

Compania de vopseluri Pantone a ales Viva Magenta ca fiind culoarea anului. Viva Magenta este o nuanță de roz îndrăzneață care este descrisă ca fiind curajoasă și neînfricată. Culoarea face parte din familia de culori roșii, nuanța este înrădăcinată în natură și exprimă un nou semnal de putere. Noua culoare a anului de la Pantone este puternică și dătătoare de putere. Această nouă nuanță de roșu se bucură de bucurie pură și încurajează experimentarea și exprimarea de sine fără rețineri. Viva Magenta este menită ca o culoare îndrăzneață de declarație în casa dvs. E o culoare deja populară în lumea modei și a frumuseții, iar acum își face loc în designul  interior.

Pantone a mers pe această variantă și datorită evoluțiilor spectaculoase din domeniul inteligenței artificiale, pentru că odată ce realitatea virtuală a devenit din ce în ce mai proeminentă în viața noastră de zi cu zi, o nuanță precum Viva Magenta este capabilă să se dezvolte în ambele lumi și să încurajeze explorarea. 

O a doua culoare este cea aleasă de Benjamin Moore. Raspberry Blush este o nuanță veselă de corai cu nuanțe de roz. Este o culoare foarte îndrăzneață și charismatică, ce va fi ușor de folosit în locuințe și va aduce o atmosferă nouă. În special, se preconizează că culorile din familiile roșu, portocaliu și teracotă vor crește în popularitate datorită capacității lor de a-i scoate pe oameni din zona de confort și de a fi mai expresivi în alegerea culorilor. Sunt tonuri mai vii, care energizează și ridică moralul. 

A treia tendință va merge spre nuanțele de verde, un verde în tonuri medii care a cucerit lumea, datorită dorinței generale de reconectare cu natura. Dacă până acum însă vorbeam despre nuanțe liniștitoare, anul viitor vor fi mai degrabă culori citrice, acide, care pot să pară neașteptate pentru culori de perete, dar care creează spații sofisticate. Pare intimidant să zugrăvim o cameră întreagă în  verde pădure, dar  rezultatul poate să fie unul spectaculos. 

Următoarea direcție este dată de tonuri de maro, de tiramisu, ceva mai puțin vibrantă ca nuanțele dinainte, dar care întruchipează perfect această mișcare spre tonuri organice. Aceste culori fundamentează spațiile în confort și stabilitate, oferind în același timp un fundal nuanțat pe care să se construiască. Pentru unii, neutru poate să sune un pic plictisitor atunci când există o întreagă lume de culori strălucitoare cu care să experimenteze. Cu toate acestea, experții în culori explică adesea că aceste culori joacă un rol important în stabilirea unei baze solide. În loc de tonurile reci pe care le-am văzut în trecut, neutrele de astăzi îmbrățișează o dispoziție mai caldă, cu nuanțe pământii. 

Iar ca a cincea tendință se remarcă nuanțele de negru. Negrul nu va ieși niciodată din tendințe, evident, dar în designul anului viitor va fi un negru un pic diferit, cu nuanțe de violet, de ciocolată neagră, mai profund decât de obicei.

×
Subiecte în articol: culori specialisti