x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Trendul lansat de Alain Delon dăinuie și astăzi în România. Unde se produceau cojoacele "alendelon"

Trendul lansat de Alain Delon dăinuie și astăzi în România. Unde se produceau cojoacele "alendelon"

de Redacția Jurnalul    |    20 Aug 2024   •   20:30
Trendul lansat de Alain Delon dăinuie și astăzi în România. Unde se produceau cojoacele "alendelon"
Sursa foto: observatornews.ro

Românii i-au admirat stilul și personalitatea celebrului actor francez Alain Delon. Astfel încât cojoacele "alendelon" au devenit o modă nu doar a anilor 60, ci și a deceniilor următoare. Trendul dăinuie însă și astăzi. 

Celebrul cojoc de piele întoarsă cu guler de blană a fost nelipsit din şifonierele părinţilor şi bunicilor noştri.

Online sau în magazine, hainele inspirate de Alain Delon sunt încă apreciate. 

Povestea cojoacelor "alendelon"

"Se purta clasic. Cojoc clasic din velur, iar moda aceasta nu a dispărut niciodata. S-au cerut Alain Delon foarte mult, chiar şi acum", spune Bodea Bucur, deţinător atelier de haine.

Cele mai multe dintre cojoacele "alendelon" au fost produse la fabrica din Orăştie, judeţul Hunedoara. De acolo provineşi familia lui Bucur, care a învăţat meseria de blănar de la tatăl său şi şi-a deschis un atelier în Capitală. Face în continuare, la comandă, paltoane în stil Alain Delon. 

Citiți și Ceremonie oficială sau intimă pentru Alain Delon: Familia trebuie să decidă

"Ca şi prelucrare... Şi în orice blană de miel se lucrează greu, dar e mai pretenţios şi la purtat şi când se prelucrează materialul", precizeazăBodea Bucur, deţinător atelier de haine.

Designerul Flora Năstase îi datorează celebrului actor visul de a avea propriul brand de haine de blană. 

"El era foarte frumos. Pentru mine a fost un icon. Şi paltonul era foarte frumos, de aceea s-a denumit Alain Delon, pentru că nu l-a purtat nimeni cum l-a purtat el. Pe Alain Delon l-am divinizat. Deci există undeva în subconştientul meu, probabil a existat şi această influenţă, tot ce a însemnat modă, iar el era... El era desăvârşit", spune Flora Năstase, designer.

"Am purtat, când eram copil, când eram adolescentă. Vreo 14 ani, aşa. Toată lumea mergea la cojocar şi îşi făcea un astfel de cojoc", spune o femeie. În perioada lor de glorie, paltoanele ajungeau să coste până la 3.000 de lei, cam două salarii medii. Acum, în ateliere, preţul lor începe de la 1.000 de lei, în timp ce la mâna a doua preţul se înjumătăţeşte. Oamenii se despart însă cu greu de cojoacele "alendelon". 

Citiți și Uriașul actor Alain Delon a murit! "Dacă trebuie să mor mâine, mi-ar plăcea să se spună despre mine: 'A suferit des, a greşit uneori, dar a iubit"

Cojoacele cu blană în stilul marelui actor francez sunt la fel de căutate şi astăzi. În 2017, în timpul vizitei lui Alain Delon în România la un festival de film, un spectator a îmbrăcat cojocul inconfundabil în onoarea celui care, prin talent şi stil, a marcat generaţii la rând, potrivit observatornews.ro.

×