x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Krav Maga: Învață să te lupți ca militarii din armata israeliană

Krav Maga: Învață să te lupți ca militarii din armata israeliană

de Oana Portase    |    30 Ian 2017   •   20:10
Krav Maga: Învață să te lupți ca militarii din armata israeliană

Stilul de luptă din armata israeliană este tot mai popular în sălile de antrenament din România. Krav Maga este o tehnică de autoapărare concepută pentru soldații israelieni, iar mai apoi pentru civili. Nu înveți să te bați, ci să te aperi dacă ești atacat de una sau mai multe persoane. Mișcările învățate sunt rapide și eficiente, îndreptate spre zonele sensibile ale agresorului. Scenariile simulate la cursuri sunt diverse. La antrenamente, veți fi “atacați” cu pistoale, bastoane și cuțite din cauciuc și veți învăța să vă apărați.

 

Preia controlul!

Krav Maga este o artă marțială foarte eficientă, cu multe beneficii. Pe lângă faptul că învățăm să ne apărăm în orice situație, Krav Maga ne ajută să ne dezvoltăm și emoțional. Vom deveni mai încrezători în forțele proprii, vom avea o condiție fizică bună și ne ajută chiar și în lupta cu kilogramele. “Krav Maga este conceput astfel încât atât femeile, oamenii obișnuiți, cât și soldații care nu au o condiție bună să îl poată folosi cu succes pentru a-și apăra viața. Beneficii sunt multe, în primul rând este desigur autoapărarea, puterea de a ne apăra eficient împotriva agresorilor mai mari, apoi creșterea încrederii de sine, creșterea masei musculare, arderea grăsimilor, îmbunătățirea rezistenței fizice la efort cât și a rezistenței psihice la stres. Practicanții devin mai conștienți de mediul înconjurător, identificând posibile pericole din timp și reușind adesea să le evite. Antrenăm nu doar apărarea propriu-zisă ci și prevenția”, ne spune Bogdan Ionescu, director IKMF România și instructor la Krav Maga Dacians.

Krav Maga înseamnă „luptă de contact” în ebraică. Nu este considerat un sport, pentru că nu există competiții. Krav Maga este cel mai bun sistem de autoapărare dezvoltat pentru armata israeliană. Bogdan Ionescu, director IKMF România 

ARME FOLOSITE LA ANTRENAMENTE

- cuțite de cauciuc și de lemn care să semene cu cele reale însă să protejeze practicanții de tăieturi accidentale

- pistoale de cauciuc cu o formă și greutate apropiate de a pistoalelor reale

- bastoane din lemn, scurte și lungi, care să permită exersarea apărărilor loviturilor cu diverse obiecte contondente

- mănuși de luptă, cu burete puțin pentru a păstra cât mai mult realismul loviturii protejând în același timp partenerii de antrenament

 

Krav Maga este indicat și pentru femei, tocmai pentru că vine din armata israeliană unde și femeile sunt obligate să facă stagiul militar. Cu ajutorul Krav Maga, femeile vor învăța să se apere dacă sunt atacate pe stradă. Tehnicile sunt concepute ca oricine să poată face față unui adversar mult mai mare. Spre deosebire de alte arte marțiale mai complexe, acest sport este mult mai eficient, folosind mișcări scurte și rapide. “Femeile se descurcă foarte bine, ele învață cum să oprească un agresor mai mare lovind în zonele cele mai sensibile. Aproximativ 40% dintre elevi sunt femei de toate vârstele”, ne explică Bogdan Ionescu.
 

Cine poate practica

La cursuri poate participa oricine, indiferent de vârstă sau sex. Pot merge fie sportivi de performanță, fie persoane care nu au mai făcut deloc sport. Restricții sunt pentru persoanele cu un cazier pătat dar și pentru cei care dau dovadă de un temperament violent. De asemenea, cei care au probleme de sănătate trebuie să consulte un medic înainte de a se înscrie la cursuri. Cei care trec pragul sălilor de antrenamente din întreaga țară vin din domenii diferite. De la avocați, ingineri, la polițiști sau artiști, fiecare are ce învăța și toți au ocazia de a se autodepași la fiecare antrenament.

La capitolul echipament, cursanții vor avea nevoie de proteză dentară, cochilie, mănuși destinate MMA (Mixed Martial Arts) și tibiere. Antrenamentele se desfășoară în îmbrăcăminte lejeră: tricou și pantaloni de trening. În funcție de scenarii se vor folosi diverse “arme”, cum ar fi pistoale sau cuțite din cauciuc.

International Krav Maga Federation este cea mai mare și renumită federație de krav maga din lume, reprezentată în peste 80 de țări și pe toate continentele. Cursurile de instructori sunt cele mai complexe și solicitante din domeniu, având o durată minimă de 24 zile intensive. IKMF predă nu doar civililor dar și unităților speciale din Israel și întreaga lume, precum legiunea străină, serviciilor secrete din Israel și nu numai.

×
Subiecte în articol: Krav Maga