x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Ocolul Europei în 80 de zile! Aventură pe două roţi. Trasee perfecte pentru cicloturism

Ocolul Europei în 80 de zile! Aventură pe două roţi. Trasee perfecte pentru cicloturism

de Oana Portase    |    13 Noi 2015   •   15:37
Ocolul Europei în 80 de zile! Aventură pe două roţi. Trasee perfecte pentru cicloturism

Tânărul buzoian Bogdan Matei s-a urcat vara anului trecut pe bicicletă și a plecat prin Europa. A fost însoțit de încă doi prieteni și timp de 80 de zile, ca și personajele lui Jules Verne, au cutreierat mai multe țări europene. Pare o nebunie, dar povestea lor s-a transformat și într-o carte. „Două din cele mai mari pasiuni ale mele sunt călătoritul și mersul cu bicicleta. Și, pentru că de mult timp visam la o excursie lungă prin cât mai multe țări dar nu aveam suficienți bani, mi-a venit ideea să combin lucrurile”, spune Bogdan.

8.700 de kilometri, 13 țări


Bogdan povestește că inițial ar fi vrut să ajungă în 18 țări, dar au reușit să străbată doar 13. Au parcurs în total 8.700 de kilometri la care se adaugă și distanțele realizate prin orașele vizitate. Călătoria nu a fost lipsită de momentele de tensiune.

“Cred că momentele grele au fost mai ales individuale. Îmi amintesc că una din cele mai rele zile ale mele a fost imediat după ce am plecat de la Paris. Am făcut 3 pene atunci, pe o ploaie care a durat întreaga zi, iar traficul din Paris și aglomerația de la Versailles m-au făcut să ajung cu moralul aproape de pământ”, spune tânărul.

“Trebuie să te ridici de fiecare dată când cazi”


Deși au avut parte de multe momente grele pe parcursul călătoriei, Bogdan și prietenii săi nu au vrut să renunțe. “Nu știu cum e pentru alții, dar mie mi se întâmplă mereu să mă lovesc de momente când vreau să renunț. Totuși, într-un fel, nu ai de ales. Trebuie să înveți să continui și atunci când crezi că nu mai poți și trebuie să te ridici de fiecare dată când cazi”, ne-a spus Bogdan Matei.



Amintirile frumoase sunt mai numeroase decât momentele grele. Tinerii au străbătut frumusețile Europei, au dormit sub cerul liber pe plajele Mediteranei și au cunoscut oameni prietenoși.

“O experiență frumoasă de interacțiune cu oamenii am avut în Germania, pe drumul de întoarcere. Afară ploua torențial, iar noi ne găsisem adăpost la un supermarket de la marginea unui orășel. Un domn ne-a lăsat niște bani când a plecat, după ce mai înainte încropisem un mic dialog. Și tot acolo, un șofer pe TIR din România ne-a dat și el ceva, «pentru o cafeluță», după ce ne-a făcut poze peste poze și și-a sunat toți cunoscuții să le povestească despre noi”, își amintește Bogdan.

Au plecat cu bani puțini

Tânărul buzoian mai povestește că au plecat în această aventură cu bani puțini. Cu greu au găsit o firmă care să le asigure costurile echipamentului și au avut ajutor și din partea unui service de biciclete. Bogdan îi încurajează pe toți cei care vor să pornească într-o astfel de călătorie.



“Ce ar trebui să știe cineva referitor la o astfel de călătorie? Că aceasta îl va surprinde în toate modurile posibile! Că va fi mai dificil decât și-a imaginat, mai provocator decât s-ar fi gândit și neprevăzutul va fi mai prezent decât și-ar dori. Totuși, va fi mult mai frumos, mai special și mai de neuitat decât ar fi visat vreodată! Și un ultim lucru: ar trebui să știe că niciodată nu va fi suficient de pregătit pentru așa ceva.”



Bogdan nu s-a oprit și s-a urcat din nou pe bicicletă, vara aceasta, pentru o nouă călătorie fabuloasă. “Am ajuns până în Alpii francezi și până în Albania, în total 4200 de kilometri și 14 țări. Dar nu am fost în aceeași formulă, ci acum l-am avut doar pe fratele meu cu mine.”

Bogdan are planuri mari, vrea să ajungă și în țările nordice, în cele baltice și în Asia. Își mai doreșete să facă un tur complet al României, prin cele mai frumoase locuri pe care țara noastră le are.

Cicloturism în județul Buzău

Pentru cei care nu vor să pornească momentan prin țări străine, Bogdan face câteva recomandări de trasee din zona județului Buzău, unde a crescut el. Bogdan Matei face parte din comunitatea XCRiders, care oferă săptămânal ieșiri pe diverse trasee și competiții.



“Munții Siriului sunt plini de drumuri forestiere foarte ciclabile, care îți permit să ajungi în locuri deosebite din punct de vedere natural sau istoric, cum ar fi Lacul Vulturilor sau Cimitirul de la Tabla Buții.



Totuși, clubul XCRiders e concentrat mai mult în jurul Buzăului, dar ieșirile au loc cel puțin săptămânal. Dealul Istrița, Vulcanii Noroioși, Vf. Negosina sunt doar câteva din locurile care se pot vizita”, spune Bogdan.



×
Subiecte în articol: cicloturism biciclete trasee