x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Manipulatorii: cele 7 comportamente care îi dau de gol

Manipulatorii: cele 7 comportamente care îi dau de gol

de Andreea Tiron    |    26 Feb 2024   •   09:15
Manipulatorii: cele 7 comportamente care îi dau de gol
Sursa foto: Hepta

Dacă am ști la ce trebuie să fim atenți, poate că nu am fi prea ușor de păcălit de către cei care nu au scrupule când vine vorba de manipulare.

Iată șapte comportamente care demască persoanele care vor să se folosească de tine.

1) Te învinovățesc pentru a obține ceea ce își doresc

Declanșarea vinovăției este un instrument subtil, dar puternic în arsenalul manipulatorului, predominant în special în conexiunile intime, cum ar fi cele cu familia, prietenii apropiați sau partenerii.

S-ar putea să spună: „După tot ce am făcut pentru tine, nu poți să faci acest lucru pentru mine?” Făcând acest lucru, ei transformă vinovăția în armă și ne împing spre decizii care servesc scopurilor lor, nu ale noastre.

Partea cea mai proastă este că, atunci când oamenii apropiați sunt cei care folosesc această tactică, suntem înclinați să trecem cu vederea.

Dar nu ar trebui. Vinovația este extrem de dăunătoare și nimeni căruia îi pasă cu adevărat de noi nu ne-ar face să ne simțim așa. Oamenii care ne iubesc nu folosesc un astfel de șantaj emoțional.

2) Îi subminează subtil, dar constant, pe ceilalți

Persoana care folosește această tactică este adesea abil în a menține o fațadă prietenoasă,  ceea ce face dificil pentru alții să identifice manipularea.

Manipulatorul folosește această abordare pentru a distruge subtil reputația celorlalți, aruncând umbre asupra realizărilor lor și plantând ideea că poate acești oameni nu sunt atât de capabili sau de încredere pe cât par.

Ceea ce face acest comportament și mai dăunător este efectul său cumulativ. O singură remarcă indirectă s-ar putea să nu lase o impresie de durată, dar atunci când astfel de comentarii sunt făcute în mod constant, ele încep să modeleze percepțiile.

3) Pasează problema în altă parte

Acest comportament implică transferarea responsabilității și vina asupra altora, absolvindu-se efectiv de orice faptă greșită.

4) Îi fac pe ceilalți să simtă că ei sunt problema

„Ești prea sensibil.” „De ce te enervezi atât de mult?” „Fără supărare, dar...”

Aceste fraze sunt semne clasice ale cuiva care a stăpânit arta agresiunii pasive.

Deși pot părea destul de inofensive sau chiar bine intenționate la suprafață, ele sunt adesea folosite pentru a ne face să simțim că noi suntem problema și să ne macine încet încrederea.

5) Folosesc împotriva ta orice secret le-ai împărtășit

Ai avut vreodată încredere în cineva într-un moment de vulnerabilitate, pentru ca apoi aceeași informație să fie folosită împotriva ta?

Este foarte comun ca indivizii extrem de manipulatori, sub pretextul de a fi prieteni atenți, să stocheze informații personale pentru a le valorifica în momentele oportune.

6) Nu divulgă prea multe despre ei înșiși

Imaginați-vă că faceți parte dintr-o echipă de proiect care lucrează la un produs important pentru client. Când cereți unui coleg anumite date esențiale pentru partea dvs. de lucru, primiți răspunsuri vagi sau vi se spune să vă concentrați pe „imaginea de ansamblu”.

Pe măsură ce termenul limită se apropie, te simți nepregătit și din ce în ce mai nesigur în ceea ce privește înțelegerea obiectivelor de bază ale proiectului. Acest lucru nu numai că vă subminează încrederea, ci și poate pune în pericol succesul proiectului.

Neîmpărtășirea informațiilor de către colegul tău te plasează într-o poziție dificilă, bazându-te pe date incomplete pentru a-ți îndeplini sarcina.

Ei bine, 60% dintre angajați se luptă să obțină informații esențiale de la colegii lor. Dar, desigur, acest fenomen nu se limitează la locul de muncă; se poate întâmpla și în interacțiunile personale.

Oricum, indiferent de context, indivizii manipulatori folosesc adesea această tactică, omițând în mod intenționat informații vitale sau învăluind detalii în secret.

7) Îi complimentează pe alții în beneficiul lor

Cu toții am întâlnit pe cineva care pare să aibă întotdeauna la îndemână complimentul perfect. Și ei sunt cei care ne fac să ne simțim văzuți, înțeleși și apreciați în doar câteva cuvinte.

Ai grijă. Poate fi un caz de „prea bun pentru a fi adevărat”.

În timp ce complimentele autentice fac parte din interacțiunile sănătoase, unii indivizi stăpânesc arta lingușirii din motive mai puțin nobile. După cum subliniază dr. George Simon, „Manipulatorii calificați pot fi destul de seducători și fermecători”.

„Complimentele” lor servesc adesea unui dublu scop: dezarmarea și direcționarea. Lingușirile lor sunt strategice, concepute pentru a vă influența opinia în favoarea lor.

A face față acestei manipulări subtile necesită vigilență.

Bucură-te de laude, dar cântărește cuvintele celui care te complimentează cu acțiunile lui.

×
Subiecte în articol: manipulare comportamente