x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cantarete cu voce

Cantarete cu voce

13 Oct 2004   •   00:00

Dupa ce cantaretele au aparut pe banda rulanta, valorile au cam inceput sa se cearna. Inainte de ’89 aproape ca nu exista interpreta care sa nu aiba voce. Ne-au cantat si ne-au incantat, ani la rand, Angela Similea, Corina Chiriac si Mirabela Dauer.

DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU

Culmea este ca adevaratele doamne ale muzicii romanesti nu au atatea premii cu cate se lauda multe dintre "afonele" din ziua de azi. Divele din generatia de aur ar mai da sfaturi, insa nu prea mai au cui. De exemplu, la un concert, Angela Similea incerca sa le invete pe fetele de la A.S.I.A. secretele meseriei. Dar si profesoara a avut un moment de ratacire la emisiunea lui Horia Moculescu, "Atentie, se canta!", cand… a uitat versurile melodiei.

CU PLAMANI. Sintagma "cantarete cu voce" este, de fapt, un pleonasm. Dar cum in Romania se canta doar cu "plamanii" siliconati, ne-am gandit sa intocmim o lista cu acele interprete care canta cu voce, nu cu CD. Trebuie sa recunoastem ca ne-a fost cam greu sa gasim cateva nume: Andra, Miki, Delia Matache, Raluca Ciocarlan. Andra si-a "incalzit" vocea cu muzica populara, pentru ca acum sa se "muleze" perfect pe stilul pop. Putem spune ca are plamani de la mama natura si mai are si fusta scurta. Are ce arata! Miki este precum Omidee. A trecut prin stadiul de gogoasa la K-pital, cand se vindea cu o voce de copil, si a ajuns o "pepita" in toata regula. S-a vazut ca a facut opt ani de canto, reusind sa-si descopere talentul. Ce pacat ca o zbarceste cand ti-e lumea mai draga. La fel ca si Alexandra Ungureanu, care canta o zi, iar zece nu. Delia Matache a fost inspirata cand l-a parasit pe Nick. Cariera solo i-a asigurat notorietatea bine meritata. Pacat de vocea de exceptie a Ralucai Ciocarlan, caci e prea sensibila pentru jungla din show-biz-ul romanesc. A renuntat la muzica, pentru a nu fie bagata in aceeasi oala cu fotomodelele care "canta". In rest, numai blonde specialiste in playback. Doar cantaretele enumerate mai sus pot fi considerate etalon al noii generatii.

DEBUT TOMNATIC. Este pacat ca solistele din vechea garda au fost "inghitite" de artistele de duzina, precum Uni-k, Blondy, Sexxy, AndreEA, Bordo, Gia, Anna Lesko, Anamaria de la Demmo, Candy, Laguna, Evrika, De luxe, Elegance, K-pital si lista e lunga cat o zi de post. Cu talentul lor cu tot, divele au fost aruncate prin restaurante, suse sau spectacole pe vase de croaziera. Sanda Ladosi, Monica Anghel, Anca Turcasiu, Laura Stoica, Malina Olinescu, Carmen Trandafir, Elena Carstea, Madalina Manole sau Corina Chiriac si Mirabela Dauer sunt prea… veterane ca sa mai fie scoase pe piata. Desi lanseaza un album din an in Pasti, nimeni nu se inghesuie sa le promoveze. Totusi, sunt cateva cantarete cu state vechi care au descoperit formula magica de a ramane in top. Loredana este intr-o continua transformare, specialitatea ei fiind aceea de a produce surprize placute de fiecare data cand se urca pe scena. Are valoarea unei cantarete internationale. Despre Nico putem spune ca s-a lansat in Romania la 30 de ani. Peste hotare a castigat o gramada de premii, doar la ea in tara fiind o "junioara". Nicola intra in aceeasi categorie. Si ea a fost apreciata abia dupa ce a trecut pragul celor trei decenii. Paula Seling are voce, dar nu prea stie ce sa faca cu ea. Jazz-ul este specialitatea ei, dar a incercat sa patrunda si in muzica usoara. In zece ani de activitate nu a reusit sa aiba o piesa a ei cu care sa sparga topurile. Monica Anghel, Madalina Manole, Malina Olinescu, Carmen Trandafir sau Anca Turcasiu se afla in "coma": sunt cantarete, dar nu canta. Mai mult stau pe bara. Doar Manole si Trandafir mai fac turul televiziunilor pentru a nu iesi din evidenta publicului.

Atentie, avem si cantarete care canta! Pentru noi este un miracol, numai pentru tarile civilizate este un paradox. Ce altceva stiu sa faca solistele?!

CAMELEON

Loredana Groza este tipul de solista care a intuit ca, pentru a ramane in cursa, trebuie sa tina pasul cu tendintele modei. Desi nu e considerata la fel de frumoasa precum mai tinerele blonde, a fost numita, totusi, un sex simbol al ultimelor doua decenii. Pe tot parcursul carierei, Loredana a fost mereu deschisa schimbarii, castigand, dupa cum chiar ea declara, o imagine de cameleon. A cantat cu BUG Mafia, cu Directia 5, pentru ca mai apoi sa schimbe macazul, inspirandu-se din folclor. In concerte are o conditie fizica de invidiat, ca sa nu mai vorbim de volumul vocii sale.


CANTAREATA MODERNA. Loredana Groza nu se va demoda niciodata

PALMARES

Miki, pe numele ei adevarat Mihaela Marinache, a absolvit cursurile Scolii Populare de Arta, la clasa reputatei Mihaela Runceanu. De atunci, diplomele au inceput sa "curga": Premiul Tineretii la Festivalul de Muzica Usoara de la Deva; Premiul III la Festivalul "Flori De Mai", (Calarasi); Marele Trofeu al Festivalului "Toamna Muzicala Bacauana"; Premiul I la Festivalul "Vocile Primaverii" (Bucuresti); Premiul de Popularitate la sectiunea Creatie a Festivalului "Tinerete ’90" (Bucuresti); premii speciale la Festivalul National de Muzica Usoara Mamaia - editiile 1991 si 1992.


PLAMANI ADEVARATI. Miki are un capital pe care nu-l exploateaza

DEZAMAGIRE

Nicoleta Matei s-a facut cunoscuta dupa ce a aparut intr-un videoclip al trupei BUG Mafia. A ramas apoi in atentia publicului prin participarea la Eurovision Romania. Albumul ei de debut se intituleaza "Gand pentru ei" si beneficiaza de un videoclip care a fost difuzat pe aproape toate posturile tv, la piesa "Nu pot sa mai suport". Sa fi fost o simpla coincidenta sau Nico avea deja ceva pe suflet? Satula de aranjamentele din show-biz-ul romanesc, Nico a decis la un moment dat sa renunte pentru o perioada la contractele din tara.


PROFESIONISTA. Nico aduna laurii dincolo de granitele Romaniei
×
Subiecte în articol: antimonden cănta cantarete