x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Maria Schneider de la Brando la Nicu Luţan

Maria Schneider de la Brando la Nicu Luţan

de Miron Manega    |    07 Ian 2008   •   00:00
Maria Schneider de la Brando la Nicu Luţan


Nicu Luţan (47 ani), actor, căntăreţ, gastronom şi poet, a emigrat in Italia in 1990, cu o trupă de circ. I-a cunoscut pe Fellini şi Claudia Cardinale, iar mai nou, pe Maria Schneider, partenera lui Marlon Brando din "Ultimul tango la Paris".

BELLISSIMA - Actriţa franceză cu străbunică moldoveancă ştie să spună "frumos"


Nicu Luţan (47 ani), actor, căntăreţ, gastronom şi poet, a emigrat in Italia in 1990, cu o trupă de circ. I-a cunoscut pe Fellini şi Claudia Cardinale, iar mai nou, pe Maria Schneider, partenera lui Marlon Brando din "Ultimul tango la Paris".

Revenit in Romănia de sărbători, romănul-italian Nicu Luţan şi-a făcut cumpărăturile de revelion cu Stela Popescu, pe care o cunoaşte de 30 de ani. De altfel, el nu-şi uită niciodată prietenii din ţară, pe care-i vizitează sau ii invită la masă de căte ori vine in Romănia. Uimitor şi regretabil e faptul că a reuşit să fie mai cunoscut in Italia decăt in propria ţară deşi, in 1990, cănd a ajuns acolo cu trupa de circ a lui Mihai Oancea, a trebuit să o ia de la zero.

CLIENŢI DE MARCĂ. Acum este manager al pizzeriei "Dal’ Baffo" ("La Mustaţă") din Milano, unde, o dată pe lună, dă spectacole de muzică, poezie şi... gastronomie romănească. Iniţiativa a avut mare succes, romănul reuşind să atragă la festinurile lui personalităţi din toată lumea muzicală şi artistică a Italiei şi chiar din lume. Printre cei care i-au trecut pragul se numără Claudia Cardinale, Rita Pavone, Iva Zanicchi, Gianni Morandi, Al Bano, Anna Maria Cini, Vanda Fisher, Ursula Andress, Valery Campbell, Anna Falchi, Cristiano Malgioglio, Stefania Sandrelli, Milva, Paola Barale, fotbalistul Kaka, membrii formaţiei Gipsy Kings etc. Marele lui noroc a fost Moira Orfei, considerată "regina circului" in Italia. Prin intermediul lui Nando, fiul artistei, l-a cunoscut pe Federico Fellini, marele regizor italian, prieten al familiei Orfei, care i-a inlesnit contactele cu multe personalităţi din lumea filmului şi a televiziunii. In scurt timp ziarele şi revistele din Italia au inceput să scrie despre el, iar posturile de radio şi de televiziune, intre care prestigiosul RAI 1, l-au invitat la emisiunile lor. In paralel, a reuşit să-şi tipărească volumul de versuri "Parole d’amore" (care conţine poezii in romănă, italiană, engleză şi... maghiară), volum premiat la concursul internaţional "Orso di Biella 1998" - Italia. Cartea a fost dedicată memoriei Mihaelei Runceanu şi vedetei italiene Mia Martini.

Â

SCANDALUL. Vara trecută, prin intermediul bunului său prieten, căntăreţul şi compozitorul Cristiano Malgioglio, a cunoscut-o pe actriţa franceză Maria Schneider, partenera lui Marlon Brando din celebrul film al lui Bernardo Bertolucci din 1972, "Ultimul tango la Paris". Nicu nu văzuse insă filmul şi nu ştia de scandalul care a urmat, nici de ruperea relaţiilor Mariei Schneider cu Bertolucci. Acesta o silise să joace celebra scenă in care Brando o unge cu unt inainte de a face amor, fără ca scena să fi existat in scenariu. In plus, deşi Bertolucci şi Brando s-au umplut de bani, Mariei Schneider i-au dat, după spusele ei, mai puţin de 5.000 de dolari. Maria a rămas totuşi prietenă cu Marlon Brando, insă pe Bertolucci nu l-a iertat toată viaţa. După "Ultimul tango la Paris", ea nu s-a mai dezbrăcat niciodată, in nici un film, şi nici nu a mai măncat unt. Foloseşte la gătit, zice ea, "numai ulei de măsline". Aversiunea faţă de Bernardo Bertolucci a fost atăt de mare incăt, in 1990, cănd l-a reintălnit la Tokio, s-a făcut că nu-l vede. Pe Nicu Luţan l-a tratat insă, vara trecută, cu multă prietenie. Au pălăvrăgit ore in şir, Maria mărturisindu-i, printre altele, că străbunica ei din partea mamei era moldoveancă. "Din păcate nu cunosc din limba romănă decăt cuvăntul «frumos»" - i-a spus ea, cu regret. "Atunci eu să fiu acela!" - a salvat situaţia, cu umor, Nicu Luţan. La o lună după această intălnire, romănul a vizionat şi el, pentru prima dată, filmul "Ultimul tango la Paris". Abia atunci a realizat cu cine petrecuse o după-amiază intreagă.

×
Subiecte în articol: antimonden maria brando nicu