x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Pe banda rulanta - Industria de videoclipuri

Pe banda rulanta - Industria de videoclipuri

de Catalina Iancu    |    18 Ian 2006   •   00:00
Pe banda rulanta - Industria de videoclipuri

Piata videoclipurilor e saraca, iar concurenta nu prea mai exista. Cerintele sunt invers proportionale cu bugetul. Mai exact, bani putini si pretentii mari. Si totusi artistii mioritici isi fac clipuri pe banda rulanta.

Dupa avalansa de clipuri cu masini luxoase si fetite frumoase, a aparut moda imaginilor filmate la malul marii, pe meleaguri straine. Ce conteaza ca povestile sunt cam toate la fel? Important este ca-n peisaj sa apara vreo doi palmieri, sa vada lumea ca filmarea a fost facuta pe-o insula exotica! Este cazul fetelor de la Ooops! care s-au dus la Palm Beach, in Creta. Bronz natural, mare (Egee), caldura, masina decapotabila, inghetate, cocktail-uri, piscine, salupa, banana (acvatica). Aceasta a fost reteta celor cinci fete care mai mult danseaza decat canta. Deh, acolo unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Dar a trecut si moda asta, fiindca artistii au inteles ca trebuie sa faca ceva de calitate daca vor sa sparga piata. Si uite-asa au de lucru realizatorii de videoclipuri.

DUPA BUGET. Daca n-ai lucrat macar o data cu Andreea Paduraru, Petre Nastase, Tudor Gramescu, Dragos Buliga sau Tudor Giurgiu nu se cheama ca ai videoclip! Cu trei fetite "inchiriate" care dau din buric nu se face primavara. Cine se respecta lucreaza cu profesionistii! Artistul vine cu vocea (sau cu CD-ul, dupa caz), regizorul vine cu ideea, make-up artistul cu o tona de machiaj. Dar cine sare cu banul? Unii isi platesc din propriul buzunar. Altii se cupleaza cu cei care dau banutul. Este si cazul baietilor de la Body&Soul despre care aveam o parere mai buna. Dar daca Fizz le-a platit un videoclip, l-au invitat si pe el sa dea din gura pe melodie. Surorile Bambi au avut norocul sa le sponsorizeze un admirator videoclipul. Dar, in cele mai multe dintre cazuri, finantarea cade in capul caselor de productie.

VOODOO. Analia Selis face vraji in podul casei
CLASS. "Na-na-na", ca avem videoclip!
3REI SUD-EST. Poveste in Vestul Salbatic
INIMA NEBUNA. Pepe, cu "indienii" din Zeletin
LA APA. Hara, in lac, pe o scena plutitoare

AFACERE. Petre Nastase a ramas unul dintre putinii regizori de videoclipuri si, la randul sau, si-a cam orientat paleta de proiecte catre alte domenii. A castigat premiile Industriei muzicale romanesti precum si premiile MTV la sectiunea Videoclip. "Am luat cam tot ce se putea lua. Cand am chef, iau toate premiile! Numai ca nu prea mai exista concurenta, si atunci cand n-ai cu cine concura te plafonezi. Inainte era Padureanca (n.r. - Andreea Paduraru) cu care mai rivalizam. Acum, daca s-a retras, nu prea mai am cu cine sa ma iau la intrecere." Este rentabila afacerea cu videoclipuri? Ne-a raspuns tot specialistul Nastase. "E rentabila doar atunci cand imaginatia suplineste productia. Fiindca banii sunt putini". Poate ati auzit de artisti care se lauda ca au investit sute si mii de euro intr-un videoclip. Povesti de adormit copiii! Sau ca sa "moara dusmanii" de ciuda. In realitate, bugetele se invart intre 2.500 si 4.500 de euro. De la producatori citire! Iata cateva preturi exacte: Shukar Collective a dat pe "Taraf" 7.500 de euro. Cristian Mungiu le-a introdus in imagini marionete ce imita personajele.

Sensor a avut "Help Yourself", clip de 12.000 de euro realizat de presedintele TVR, Tudor Giurgiu. Iar Mihai Traistariu i-a zis "Iti dau" 6.800 de euro regizorului Iulian Moga. "Piata e foarte slaba la acest capitol", spune Petre Nastase. "Practic, artistii isi scot banii din vanzari, iar de pe Net se fura ca-n codru. Bugetele sunt mici, iar echipa e formata din 30-40 de oameni: recuziteri, sefi de productie, asistenti, make-up artist, hair-stilist, designer. Se lucreaza la montaj, studio, lumini, macara, transport, catering. Ca sa nu mai spun ca locatiile sunt foarte scumpe".

SCENARII. Tot e bine ca scenariile au evoluat de la simple imagini de genul "la mare, la soare, fetitele sunt goale" la povesti dintre cele mai diverse. Vank si-a lansat in prag de iarna videoclipul la piesa "Noptile de vara". ZOB a filmat in fosta Casa Big Brother videoclipul piesei "Oficial Exist". Analia Selis a fost florareasa voodoo. Podul unei case vechi din Capitala a fost luminat de reflectoare, pentru Analia, care a inregistrat ,,Milonga sentimental". Cei de la Marfar au zis intr-un glas: "Vreau sa fiu pe banii mei". Baietii de la 3rei Sud-Est au fost "Cu capu-n nori" prin mai multe locatii din Bucuresti. Dragos Buliga, regizorul videoclipului, a "inventat" o calatorie in alte vremuri pentru acest clip. Aflati pe platourile de filmare, cei trei s-au trezit purtati in timp si spatiu. Anna Lesko a fost filmata fara sa stie. Fotograful de moda Gabriel Hennessey a filmat o sedinta foto a Annei dupa care i-a trimis videoclipul "Lasa-ma sa cred" in plic.

Baietii de la Hara au vrut sa inchirieze un camion, dar posesorul acestuia nu le-a mai dat masina. Noroc ca au gasit un sofer binevoitor care le-a pus la dispozitie alt camion. Alta data si-au dorit sa filmeze pe acoperisul Teatrului Bulandra. Desi initial au fost de acord, autoritatile i-au plimbat pana cand s-au lasat pagubasi. In final au folosit acoperisul Casei Presei. De altfel, cat alearga pentru aprobari, numai regizorii de videoclipuri stiu. Poate ca, daca ar pune cap la cap drumurile pe care le fac dupa aprobari, ar scoate un serial-fluviu!

ATEMPORAL
Stefan Banica Jr. a reusit sa o convinga pe soprana Angela Gheorghiu sa colaboreze la piesa "Numele tau". Videoclipul a fost turnat intr-o singura zi, iar filmarile s-au desfasurat intr-un local cu specific spaniol, situat pe o strada din apropierea Palatului Telefoanelor. Pentru aceasta filmare a fost aleasa casa de productie Castel Film, iar regizor a fost spaniolul Eduardo Vasquez. "E un videoclip de imagine si nu unul epic, gen poveste, ca acelea pe care le-am facut inainte. Clipul reda ideea de atemporal. Nu e un lucru pe care sa-l situezi intr-o anumita perioada sau un anumit loc ori spatiu", ne-a declarat Stefan Banica Jr.

INDIENI
Unul dintre cele mai muncite videoclipuri este cel al lui Pepe, "Inima nebuna". Oana Zavoranu trebuia sa apara in clipul iubitului ei. Numai ca filmarile s-au tot amanat, din diferite cauze. Ceea ce i-a uimit pe toti din echipa a fost ca oamenii din satul Zeletin, din judetul Buzau, in majoritate rromi, nu s-au inghesuit deloc in fata camerelor, asa cum se intampla la orice filmare facuta in Capitala. "S-au descurcat foarte bine. Am vrut sa fac o poveste care sa semene mai mult cu genul indian. Am folosit imagini sepia si alb-negru tocmai ca personajele sa para «indieni», nu chiar gipsy de-ai nostri", ne-a declarat Petre Nastase.
×
Subiecte în articol: antimonden s-au video