x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Showbizul e bogat/ Cele şapte păcate

Showbizul e bogat/ Cele şapte păcate

de Dana Dorian    |    06 Noi 2008   •   00:00

Cele şapte păcate, astăzi, în lumea modernă, intră într-un domeniu desuet numit moralitate. Cine şi cui să pretindă moralitate într-o societate care se reflectă în top 500 sau în ziarele de scandal? Ne ciocnim însă de imperativul celor şapte păcate la orice colţ de stradă, loc de muncă sau buletin de ştiri. Iar în showbiz, e un adevărat potpuriu.


Nr. 1:mândrie

Sentiment de mulţumire, de satisfacţie, sentiment de încredere în calităţile proprii; sentiment de încredere exagerată în calităţile proprii; orgoliu, trufie, îngâmfare.

O telespectatoare, deloc inspirată, îndrăzneşte să-şi spună părerea şi să conteste ceea ce nu era de contestat: valoarea artistei Andra. Argumentele nu erau solide, ci pur subiective, aruncate cu un soi de invidie disimulată. Dacă lucrurile ar fi rămas aici, nici un alt telespectator cu simţul realităţii nu i-ar fi impărtăşit părerea, cu atât mai mult cu cât intervenţia nefericitei a sunat a răutate gratuită. Andra, tocmai pentru a-şi întări valoarea artistică şi umană (căci lipsa uneia umbreşte calitatea celeilalte), ar fi putut să încheie într-o notă plină de modestie şi bun-simţ, ceea ce i-ar fi ridicat mingea la plasă. Însă artista a coborât într-un dialog dezonorant, atacând lipsa de studii muzicale a interlocutoarei – studii pe care nici ea nu le avea la acea vreme – şi să o ciufulească arţăgoasă într-o emisiune în direct. Căci mândria ei nu a suportat ca un oarecare cetăţean al patriei să nu o aduleze. Astăzi, Andra e o voce incontestabilă, dar nu aş mai vrea să fiu martora unui episod similar.

 

Nr. 2: mânie

Izbucnire de iritare violentă împotriva cuiva sau a ceva, furie, necaz, ciudă.

Întortocheate sunt căile Domnului şi mulţi nebuni se rătăcesc prin ele, zice o vorbă. Iar o alta povăţuieşte ca izmenele murdare să fie spălate acasă, departe de ochiul public. Căci, pe lângă faptul că rişti să te acoperi definitiv de penibil, reuşeşti să-i agresezi şi pe alţii cu imaginea propriilor lături. Mizerii de care este foarte posibil să nu ne pese. Să nu ne simţim obligaţi să participăm la pseudoreferendumuri pe subiecte care ţin de intimitatea unei familii şi de decenţa unui primar bun-simţ.

Vendetele personale nu au oglindit niciodată un suflet ales. Dar când mânia îţi înfruntă raţiunea, atunci se poate lesne întâmpla să-ţi aduci WC-ul în sufragerie şi debaraua la televizor.

Un scandal-peltea cu nuanţe isterice a răvăşit bunul mers al episoadelor cu şi despre Elodia: Zăvoranu contra Zăvoranu. Un proces civil ruşinos, la finele căruia se prefigurează un proces penal în care se vehiculează sume imense în euro, ocări, blesteme, umilinţe, ameninţări, un întreg repertoriu de murdării aruncate peste gard, de la mamă la fiică. “Am câştigat încă doi martori-cheie, două dintre prietenele vechi ale maică-mii, care au decis să mă susţină în instanţă. Indiferent dacă voi câştiga sau nu acest proces, îi voi intenta un altul, în penal. Am destule probe pentru a o da în judecată pentru abuz de încredere şi înşelăciune şi suficiente şanse să câştig. (...) Îi voi cere retroactiv banii care mi se cuvin din 2000 până acum. Şi cum ea câştigă în jur de 60.000 de euro pe lună, ar fi ceva. Cam 45 de milioane de euro, după calculele mele”, a declarat Oana, referindu-se, bineînţeles, la propria mamă. Numai părinte să nu fii, zice o altă vorbă. Dar dacă tot eşti, măcar ai grijă să-ţi onorezi condiţia, indiferent de circumstanţe. “Da, am blestemat-o, pentru că eram furioasă”, a recunoscut Marioara Zăvoranu. “Pepe este un bărbat extraordinar (...), dar nu este potrivit pentru fata mea. Un bărbat, dacă este bărbat, şi-ar fi lăsat soţia să-şi terfelească mama în atâtea emisiuni? N-o mai lasă pe Oana nici măcar să vină la mine sâmbetele şi duminicile, cum făcea până să-l cunoască pe el”, a comentat doamna Zăvoranu, şi parcă se simţeau mâinile dumisale prinse de jugulara ginerelui. “O suspectez pe mama că are o legătură amoroasă cu un bărbat mult mai tânăr decât ea. (...) Sunt sigură că bănuielile mele se vor adeveri şi întreaga poveste o să iasă la lumină”, a contraatacat Oana. Iar meciul declaraţiilor este mult mai lung...

 

Nr. 3: lăcomie

Dorinţă necumpătată de câştig, de avere, aviditate, insaţiabilitate, voracitate.

Nu poţi locui în mai multe case deodată, cum nu poţi conduce mai multe maşini în acelaşi timp. Şi la fel de adevărat este că nu poţi susţine la acelaşi nivel de calitate câteva concerte pe seară, alergând dintr-o localitate în alta. Dar... să nu se piardă nimic. “Să nu fie dezamăgiţi fanii.” Să monopolizăm piaţa, să luăm tot, tot, tot ce se poate lua. “Nu îmi convine să câştig atât de puţin în televiziune şi să pierd în acelaşi timp atât de multe concerte”, declara Andreea Bănică.

Aceeaşi care a preferat să gonească pe Autostrada Bucureşti – Constanţa, chiar în seara cununiei sale, pentru a onora un concert, prins, evident, într-o altă serie de concerte. Pe de altă parte, tot ea a declarat că actualul ei soţ s-a străduit să obţină programarea la Sfat exact în acea dată specifică. “Nunta o vom face în curând, dar nimeni nu va afla. Presa va şti că ne-am căsătorit abia după nuntă, când noi le vom da această veste”, a mai gângurit Andreea. Dar s-a răzgândit repede, căci mediatizarea unui asemenea eveniment e mană cerească. Pe de altă parte, nu se ciripesc întâmplător la urechile presei diverse sume de bani provenind din concerte. “28.000 euro câştigaţi doar într-o noapte”, fie ea şi de Revelion, “2.500 euro pe un concert” sunt mesaje clare menite să atribuie importanţă artistului şi să îi salte cota de piaţă. Cotă care e musai să se regăsească într-o listă de proprietăţi. Andreea este renumită pentru faptul că e proprietara a nenumărate imobile în Bucureşti, dar şi în provincie. Despre terenuri însă  nu se scoate o vorbă.

 

Nr. 4: iubire de arginţi

Iubirea pentru banii în sine, nu pentru ceea ce reprezintă ei sau valoarea lor, avariţie.

Dan Negru este unul dintre cazurile atipice de avariţie. Îşi recunoaşte păcatul şi, pe lângă faptul că nu-l regretă, îl mai şi întreţine... cu mereu via dorinţă de a avea alţi bani. Ba, mai mult, practică şi un soi de autoironie care-l salvează pe planul comunicării de la oprobriul public. În definitiv, un “păcătos” cu simţul umorului este simpatic. Şi nu abdică neam de la câteva principii pe care le respectă ca pe nişte legi absolut normale ale firii: cele mai bune servicii sunt acelea care nu costă, cele mai potrivite lucruri sunt cele primite cadou, cea mai frumoasă lună de miere este la Herculane şi cele mai bune haine sunt cele vechi sau rămase din colecţia lansată cu un an, doi în urmă, chiar dacă pentru a-şi îmbogăţi garderoba cu nişte vechituri trebuie să meargă până la Viena. “Locul este foarte aproape de Timişoara, au ajuns să mă cunoască până şi vânzătoarele de acolo, care sunt foarte drăguţe şi-mi opresc haine”, a declarat Negru.

O singură dată a simţit un puseu de generozitate: şi-a invitat colegii la o bere. Dar a regretat brusc, văzând că se strânseseră, după primul rând, 23 de note de plată. Dar în zgârcenia lui este cinstit şi deloc egoist. Cât cheltuieşte pentru el, atât cheltuieşte şi pentru aproapele lui... adică nimic. Nu se răsfaţă inutil, nici măcar atunci când i se ivesc ocazii unice. “Am mâncat la Planet Hollywood din Paris, un restaurant patronat de Bruce Willis şi Sylvester Stallone. Evident că am comandat meniul cel mai ieftin, de 30 de euro!” Potrivit presei centrale, Negru este proprietar al mai multor imobile, pe care le închiriază, în Capitală şi la Timişoara (oraşul său natal) şi al unei vile cu opt camere (!), construite în cartierul Băneasa, scăpând din mână pentru o asemenea investiţie în jur de 200.000 de euro. Nu se cunoaşte numărul exact de becuri economice pe care le are în fiecare cameră.

 

Nr. 5: desfrâu

Purtare, atitudine desfrânată; corupţie, depravare; imoralitate.

Dacă aduni toţi iubiţii celor trei dive din trupa Trident, relaţii pe care nu s-au grăbit să le dezmintă, scoţi un catalog serios în ordine alfabetică: Bitman Dan, Chişu Dan, Clementin X, Enciu Fernando, Grasu Alin, Habtoor Al, Kahana Asi, Pătraşcu Claudiu, Possenniskie Dean, Sârbu Marcel, Ţiriac Ion Ion. Cele trei dive erau într-o vreme abonatele tuturor petrecerilor private şi evenimentelor unde mişunau reprezentanţi ai presei. Cu sau fără iubit atârnând de braţ, ca un accesoriu, fetele aveau grijă să semneze săptămânal condica prezenţelor obligatorii fie că aveau, fie că nu aveau vreo legătură cu subiectul. Evident, demersurile le erau oglindite în presa de scandal, cu frecvenţa administrării unui antibiotic forte: o dată la 12 ore. Îmbrăcămintea extravagantă, după cum o numesc unii, sau extrem de vulgară, după gusturile altora, a avut la bază o idee de marketing, de altfel strălucită. Căci multă vreme, spectatorul român se raporta, vorbind despre trupa Trident, la “alea cu fundurile goale, cu pantalonii tăiaţi”. În timp, “pantalonii tăiaţi” au devenit “bikini pierduţi între fese”, dar nici ăsta nu e un capăt de ţară. Căci, parafrazându-l pe Caragiu, cine se uită-n funduri nu mai e atent la voce. Dar aceste date ţin de schiţa unui proiect, conturat pe realitatea unui potenţial sărac. Că unde nu e nici Dumnezeu nu cere. Şi aşa, vorba ceea, s-a inventat marketingul. De asemenea, schimbarea iubiţilor ca pe şosete poate fi interpretată ca o chestiune strict legată de gust sau de ghinion în dragoste. Dar etalarea fiecărei relaţii în parte nu mai ţine de soartă, ci de promiscuitate, de promovare derizorie sau... de felul de a fi. Pe de altă parte, lecţia subiectelor care fac deliciul presei este bine ştiută şi pe deplin asumată. Căci, în decurs de un an, am aflat că: Andreia a investit 100.000 euro în salonul ei de frumuseţe, că dă pe taxi lunar 1.000 de euro şi că actualmente are un iubit israelian care are ceva afaceri imobiliare. La rândul ei, Loredana îşi petrece vacanţele, multe, de altfel, ori pe iaht, la Saint Tropez, ori în Mauritius, ori la Miami, ori în Israel. Mănâncă la restaurantele japoneze şi chinezeşti de cel puţin patru ori pe săptămână şi visează să-şi facă propria revistă de paparazzi. Asta, dacă nu intră în politică. Roxana este singura care “s-a aranjat”: şi-a întemeiat o familie cu omul de afaceri Marcel Sârbu.

Dar gândindu-ne că preţul trupei Trident este în jurul sumei de 900 de euro (împărţit la 3, minus TVA, minus procentul impresarului) şi că, în patru ani de la înfiinţare, Trident a scos un album şi două videoclipuri, nu te întrebi, firesc, de altfel: cu ce naiba se ocupă fetele astea?

 

Nr. 6: lene

Înclinaţia celui căruia nu-i place, care nu doreşte să muncească; trândăvie; lâncezeală.

Câtă vreme a activat în trupa N&D, multe au fost comentariile legate de potenţialul Deliei, mai exact de risipirea lui alături de mai puţin talentatul Nick. Formula scenică, forţată de nepotrivirea celor doi, a avut totuşi succes, iar piesele, aşa retardo-comerciale cum erau, au fost hituri, fără doar şi poate. Curgeau videoclipurile, curgeau concertele, succesul se derula constant. De îndată ce Delia a părăsit proiectul N&D, naţiunea melomană a aşteptat cu sufletul la gură rezultatele proiectului ei solo. Şi am aşteptat, şi am tot aşteptat, şi încă mai aşteptăm. Delia a scos două albume în şase ani, iar hiturile nu se îmbulzesc să iasă din gura ei. Cu o asemenea voce, având şi beneficiul de imagine de pe vremea lui Nick, ar fi putut să fie la această oră între primele cântăreţe de box-office din România. Ar fi putut să iasă din zona de concerte şuşă, cu trei speriate dând din fund pe scenă, în postură de dansatoare. Ar fi putut să aibă concerte live, grandioase, elaborate, cu public dedicat şi preţ meritoriu. Pentru că ea alături de Loredana, Andra, Monica şi Seling sunt singurele cântăreţe, în acest moment, care pot face asta.

Numai că.... Delia nu pare a fi concentrată pe carieră mai mult decât este pe viaţa amoroasă. Nu pare a da mai multă importanţă prestanţei profesionale decât dă pe petreceri şi distracţii, domeniu în care este o adevărată maratonistă. Este ştiut, şi declarat de însişi impresarii ei, că Delia nu reuşeşte întotdeauna să se trezească la timp pentru a onora concertele antamate. Şi se mai ştie că Delia Matache a devenit spaima organizatorilor de spectacole. Lucian Mitrea, Dorian Enache, Cristi Ochiu sunt făcători de showbiz care au preferat să întrerupă colaborarea cu ea, din cauza lipsei crase de seriozitate. În rândul organizatorilor de spectacole umblă o vorbă: Delia întârzie între 30 de minute şi trei zile. Mult mai puţin însă decât îi întârzie succesul.

 

Nr. 7: invidie

Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situaţia bună a altuia; pizmă.
Ce impresie v-aţi forma dacă aţi şti că în spatele zâmbetelor lăbărţate, a pupicilor ştampilaţi cu avânt şi a declaraţiilor de o sinceritate emfatică stă o ipocrizie de-a dreptul patologică? De trupa Exotic, una din primele de succes din ţară, s-a ales praful din cauza “discriminării” în ceea ce priveşte promovarea, în sensul că doar una dintre fete beneficia de aşa ceva. Mai avem şi cazul Blondy, când Cristina Rus şi-a luat tălpăşiţa, nemaiputând să înghită mediatizarea en-gros şi en-detail (prin poze cu expunere la goliciune) a Andreei Bănică. O-Zone s-a fărâmat în trei o-zoni mai mici din cauza banilor care se strângeau cu precădere în buzunarul lui Dan Bălan. Adrian Ordean, făcătorul şi desfăcătorul trupei ASIA, a preferat să închidă şandramaua, decât să mai audă patru dive măcăind în acelaşi timp despre bărbaţi, bani, “ţoale” şi “proiecte în televiziune”. Fetele de la Candy încearcă să supravieţuiască separat, de când strugurii mâncaţi împreună au devenit, brusc, prea acri. De trupa Stigma n-a mai rămas decât un hit, din păcate şi ăla cover, de când Cornel şi Emanuel s-au crezut unul mai deştept decât celălalt. Ilinca Vandici ar mângâia-o cu tramvaiul pe Gabriela Cristea pentru 1.000 de euro, diferenţa dintre salariul uneia şi salariul celeilalte. Ana Maria Ferenţ, total dezinteresată, se dă de ceasul morţii de grija Gabrielei Cristea, femeia cu care s-a căsătorit fostul ei soţ şi despre care, până ca Gabriela să dea cu subsemnatul la starea civilă, nici nu ştia că există. Rocsy Rocs, Shanna, sau cum Dumnezeu o mai chema-o în următoarele trei luni, a lăsat baltă Heaven, din dorinţa de “a cânta live” (nu-i aşa?) şi nicidecum de oful de a ieşi, ca divă, în lumea largă şi de a avea parte de tot atâta mediatizare ca fosta ei colegă Adina (Heaven). Invidii pe numărul de concerte, nu pe calitatea lor. Invidii pe poziţia socială a bărbaţilor, nu pe atributele lor umane. Invidii pe CV-urile de Miss ale lipitoarelor târâte la Bamboo-uri. Invidii legate de haine şi creatori de modă, de gajuri, de mărci de maşini, de numărul de case şi proprietăţi, de silicoane, de kilogramele de bijuterii sau de sacoşele de pietre Swarovski. Din asta este format showbizul românesc. O mare ticăloşie, parfumată strident şi îmbrăcată în hârtii de mii de euro. Tot ceea ce nu intră în ciorba asta are şanse să se numească artist... sau om.

 

Şoimii tranziţiei

TICĂLOSUL
Cine este: Produs al oportunismului, al carenţelor de caracter şi/sau al propriilor păcate

Definiţie: Care este în stare să comită fapte nedemne, netrebnic, nemernic, josnic;

Răspândire: Este întâlnit în orice mediu, la orice nivel social

Avertisment: Este devansat de propriile porniri, capotează în faţa propriilor vulnerabilităţi. Vrea ceea ce nu are şi vrea mai mult din ceea ce are deja. Nu are prea multe scrupule, dar îşi îmbracă ticăloşiile în poleială, argumentându-le cu nobleţe. De obicei, “celălalt” este un individ care trebuie folosit în scop personal sau, în cel mai bun caz, doar un cuvânt din vocabularul limbii române. De obicei, are o imagine bună, bine ticluită, pentru a putea obţine ceea ce doreşte.

Activitate: Face ce ştie cel mai bine: fructifică fiecare oportunitate, om, situaţie.

×
Subiecte în articol: antimonden decăt căci concerte