x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 15 metode simple pentru a aduce fericirea în viața ta

15 metode simple pentru a aduce fericirea în viața ta

de Anastasia Paul    |    12 Iul 2024   •   20:30
15 metode simple pentru a aduce fericirea în viața ta
Sursa foto: Unsplash.com

Fericirea pare să fie finalul – dar cel mai evaziv – dintre obiective. Vrei să înțelegi cum să fii fericit cu familia, munca, sănătatea, finanțele, relațiile și viitorul tău. Deși s-ar putea să te simți fericit pentru momente scurte sau trecătoare, îmbibat în adrenalină și energie, sentimentul pare să dispară rapid odată cu următoarea persoană sau situație mai puțin pozitivă pe care o întâlnești.

Dar în fericire există mai mult decât experiențe și momente trecătoare. Există o știință în spatele motivului pentru care oamenii sun t fericiți - și începe cu dezvoltarea obiceiurilor care îți sporesc sănătatea mintală și emoțională în fiecare zi.

Potrivit numeroaselor studii științifice, atunci când faci în mod obișnuit lucruri care te fac fericit, vei experimenta acest sentiment mai des și va avea efecte de lungă durată în viața ta. Făcând mai multe lucruri mici în fiecare zi, începi să-ți schimbi mentalitatea de la o părtinire negativă la una care se concentrează pe a te menține mai fericit.

Fericirea nu este doar o emoție pe care o trăiești ca răspuns la stimuli externi. Este o emoție pe care o poți cultiva puțin în fiecare zi prin crearea de obiceiuri simple, ușor de realizat.

1. Concentrează-te pe gânduri pozitive 
În fiecare dimineață, alege un gând pe zi pe care să te concentrezi atunci când te simți dezamăgit. Acesta va fi subiectul tău de referință atunci când vrei să-ți ridici energia și să te simți mai bine. Te poți concentra pe câinele sau pisica iubită, un copil sau partener, cel mai bun sărut pe care l-ai avut vreodată, o vacanță în familie sau un moment de sărbătoare - orice vlucru care te face să simți fericirea.

De fiecare dată când simți că energia ta cade în sentimente negative, precum frică, furie, frustrare sau resentimente, apelează la lucrul tău fericit și rămâi în acel moment cât mai mult posibil (minimum 17 secunde). Petrecerea timpului gândindu-se la gânduri fericite poate părea simplist, dar funcționează. Pe măsură ce exersezi, vei începe să te simți fericit mai des.

Aceasta este o metodă de „psihologie pozitivă” și funcționează pentru a ajuta creierul să promoveze o atitudine pozitivă. În esență, poți să ocolești aspectele negative ale unei situații și contribui la promovarea afirmațiilor pozitive de fericire și pace. Acest lucru îți oferă un sentiment de bunăstare care îți va ușura emoția negativă pe care o simți în legătură cu orice problemă apare. În plus, vei atrage mai mulți oameni și situații pozitive către tine, bazate pe legea universală a vibrației, care funcționează non-stop, indiferent dacă crezi sau nu. Cu alte cuvinte, acest obicei fericit de a-ți reorienta energia atrage mai multă fericire în viața ta.

2. Nu-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea altcuiva
Dacă crezi că poți să-i faci pe ceilalți fericiți, nu numai că intri într-un joc care nu poate fi câștigat, ci le dai posibilitatea să fie victime, mai degrabă decât să le dai putere să se simtă fericiți.

„Viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi”, a spus Charles R. Swindoll. Dacă ți-ai ajustat reacțiile sau răspunsurile (un răspuns este conștient; o reacție este adesea inconștientă) pentru a-ți îmbunătăți fericirea, știi că acest lucru este adevărat.

S-ar putea să crezi că, arătându-le altora că ești dispus și capabil să îi ajuți la satisfacerea nevoilor, speri că ei vor face, la rândul lor, același lucru. Însă acest comportament nu numai că le fură capacitatea de a dobândi controlul asupra lor, ci le ia și fericirea. Te aștepți ca alții să răspundă la ceea ce ai făcut tu pentru ei, ceea ce înseamnă că te bazezi în continuare pe ei pentru a te simți fericit. Și, încercând să ai grijă de fericirea tuturor celorlalți, ajungi în cele din urmă să-ți neglijezi propriile nevoi. Acest lucru te va epuiza și este o barieră uriașă în calea sentimentului tău de împlinire și a stării emoționale.

3. Fii recunoscător
Recunoștința este cea mai pozitivă dintre energii; atrage situații și oameni pozitivi. Cercetările arată că pe ceea ce te concentrezi în gândurile, cuvintele și acțiunile tale este ceea ce devine dominant în viața ta. Cu alte cuvinte, dacă îți hrănești anxietatea, aceasta va crește, mai degrabă decât să scadă. Aceasta este, de asemenea, o piatră de temelie a Legii atracției. Concentrându-te sau fcându-ți griji pentru lucrurile care te fac nefericit – indiferent dacă le poți sau nu controla – îți ui, din neatenție, toată energia pentru a te asigura că asta este tot ce vezi în viață.

Schimbarea mentalității te va ajuta să nu te concentrezi asupra lucrurilor rele, ceea ce îți va reduce stresul și îți va îmbunătăți satisfacția generală în viață. Gândește-te dacă îți compari situația cu una care este mai proastă sau mai bună.

Pentru ceva mai rău, situația ta va arăta mai bine. Este o modalitate rapidă de a te simți fericit deoarece te ajută să realizezi că situația ta nu este atât de rea pe cât ai crezut inițial. Recunoștința pentru lucrurile mărunte are un impact uriaș asupra fericirii. De exemplu, atunci când ești blocat în trafic în drum spre serviciu, te poți plânge sau poți fi recunoscător că ai un vehicul. Dacă este soare, fii recunoscător pentru ziua frumoasă. Dacă plouă, fii recunoscător că ești confortabil și cald în interiorul mașinii. Întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător, indiferent cât de mic.

4. Evită oamenii negativiști
Dacă ai prieteni sau colegi negativiști, acordă atenție modului în care te simți în preajma lor. Te simți fericit sau târât în ​​jos? Fericit nu este ceva ce ești; fericit este ceva ce faci. Și când ești înconjurat de oameni care nu văd nimic de care să te bucuri, ei te vor convinge în cele din urmă să faci la fel.

Studiile arată că fericirea este afectată de mai mulți factori, dintre care unul este tipul tău de personalitate. Conexiunile tale sociale sunt importante; ele vor influența modul în care privești problemele din viața ta și dacă vei simți că îți poți îndeplini obiectivele sau nici măcar nu ar trebui să te deranjezi. Vrei să fii unul dintre oamenii fericiți? Ieși cu oameni mai fericiți și mai dispuși să încerce și să se simtă mai degrabă bine decât rău.

5. Practică lucrurile care te fac fericit
S-ar putea să te simți nefericit, chiar dacă te îndrepți spre visele tale și îți trăiești viața. Dar dacă nu îți umpli viața cu evenimente semnificative, tot te poate face să simți că nu ești împlinit.

Una dintre cele mai simple moduri de a fi fericit este să participi la evenimente culturale din zona ta. Acesta ar putea fi orice, de la alăturarea la un club până la a vedea o piesă de teatru sau a vizita un muzeu.

Un studiu din 2011 a arătat că există o legătură între oamenii care se implică în aceste tipuri de evenimente și niveluri mai scăzute de anxietate și depresie. Așa că planifica-ți săptămâna, umple-o cu lucruri care te fac fericit și apoi fă-le! Stabilește ce te face fericit. Ce faci când te simți mai bine? Unde ești? Cu cine? Desfășoară o activitate, precum yoga, drumeții, lectură, petrece timp cu prietenii sau meditează, organizează o cină sau vizitează-ți familia. Programează-ți timp pentru tine și află de ce ai nevoie pentru a-ți menține sentimentul de împlinire în viață.

6. Nu amâna să te ocupi de problemele tale
S-ar putea să nu realizezi câte lucruri tolerezi în viață care îți afectează negativ fericirea. 

Frustrarea și stresul pe care le provoacă un lucru pe care trebuie să-l faci dar îl amâni, durează câteva minute să-l rezolvi. Intervine un sentiment de anxietate care este cauzat de amânare.  Făcându-ți timp să încetezi să amâni sau să tolerezi problema, și să o rezolvi, te va scuti de stres.

7. Practică bunătatea
Complimentarea cuiva te poate face să te simți bine cu tine. Studiile arată că atunci când ești amabil cu ceilalți, indiferent cât de mic ar fi gestul, îți îmbunătățește nivelul de fericire. Studiile arată că a face un mic act de bunătate față de altcineva în fiecare zi, timp de 10 zile, îți poate îmbunătăți nivelul de satisfacție în viață. A fi amabil nu numai că îi va face pe ceilalți să se simtă bine, ci te va face și mai fericit. Și nu uita să fii amabil și cu tine deoarece studiile arată că este imperativ pentru o viață fericită.

8. Petrece timp în natură
Oamenii petrec adesea atât de mult timp închiși în casele lor, încât uită că reîncărcarea cu energie în natură este una dintre cele mai bune modalități de a reduce stresul și anxietatea și de a-ți îmbunătăți fericirea. Plimbarea prin parc sau chiar admirarea copacilor îți poate îmbunătăți sănătatea mintală. Cercetările au stabilit că, atunci când oamenii petrec timp plimbându-se în natură, le este mai ușor să oprească ruminațiile - adică gândurile negative repetitive - decât cei care se plimbă în oraș. Natura este liniștitoare pentru oameni, așa că petrece timp doar admirând peisajul!

9. Zâmbește mai des
Dacă reușești să zâmbești, îți poți păcăli creierul să nu fie atât de trist. Trebuie să zâmbești natural, mai degrabă decât să porți un zâmbet fals, care îți poate scădea nivelul de fericire. Punându-ți un zâmbet real pe față, îi spui creierului tău că trimite semnale greșite, așa că lucrurile se corectează. Doar a te forța să zâmbești nu va ameliora o problemă pe termen lung dar când te gândești la ceva care îți aduce zâmbetul pe buze, cum ar fi la copilul tău sau la o vacanță, cuplezi zâmbetul cu conexiunea emoțională a acelei amintiri, care îți va crea o dispoziție mai bună.

10. Fă sport în mod regulat
După cum a spus Elle Woods în Legally Blonde, „Exercitul îți oferă endorfine. Endorfinele te fac fericit. Oamenii fericiți, pur și simplu, nu își ucid partenerii”. Făcând exerciții fizice circa 10 minute pe zi, te pregătești pentru a obține acele endorfine, care îți vor crește fericirea. Mergi la o plimbare sau fă câteva genuflexiuni în pauza de prânz. Nu numai că te vei simți mai sănătos, dar vei fi și mai fericit.

11. Crează o rutină de somn regulată
Somnul este una dintre cele mai importante funcții ale corpului tău, dar mulți oameni nu dorm suficient în fiecare noapte. Este important să practicați o sănătate bună a somnului, ceea ce înseamnă să elimini electronicele din dormitor, să mergi la culcare la o oră stabilită în fiecare noapte și să te trezești la o oră stabilită în fiecare dimineață; chiar și în zilele libere. Făcând acest lucru, corpul tău va învățacând să înceapă să-ți dea semnalele pentru a dormi și va intra mai ușor în somn REM, care te face să te simți mai odihnit când te trezești.

12. Mănâncă alimente sănătoase
Există mai mult adevăr în „Ești ceea ce mănânci”. Dacă nu ai o dietă bogată în vitamine, minerale, carbohidrați sănătoși și proteine, o vei simți în emoțiile tale. Alege alimente care te vor hrăni. Alege fructe, salate și legume.

Asigură-te că nu mănânci prea multe produse care conțin zahăr. Consum zaăhăr cu moderație deoarece acesta se va adăuga talie și nefericire. Studiile au descoperit o asociere între zahărul rafinat consumat  în exces și depresie. Și asigură-te că bei multă apă. 

13. Recunoaște-ți emoțiile negative
Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face atunci când te simți trist sau copleșit este să te prefaci că acele sentimente nu există. A avea și a menține o atitudine pozitivă nu înseamnă că nu te vei simți niciodată trist sau nemulțumit de ceva. Validează-ți și recunoaște-ți acele sentimente. Apoi, acordă-ți timp să te gândești de ce ai putea să te simți așa și ce poți face pentru a te simți mai bine. Dacă nu ai un răspuns, încearcă să faci ceva ce îți place: exersează bunătatea, meditează sau mergi la o plimbare rapidă pentru a-ți limpezi capul. Sentimentele tale nu sunt „bune” sau „rele” și le ai cu un motiv. Recunoașterea emoțiilor te ajută să înveți cum să renunți și să mergeți mai departe.

14. Socializează cu prietenii 
Dacă vrei să fii fericit, petrece timp cu oamenii care te fac să zâmbești! Să te distrezi împreună cu ei, să construiești amintiri plăcute, să mănânci mese grozave și să obții experiențe noi fac parte din construirea rezervei de fericire care te va ajuta să evoci mai multe dintre acele amintiri atunci când ai nevoie de ele. Un studiu din 2019 a determinat chiar că sănătatea și bunăstarea oamenilor ar putea fi prezise cu exactitate pe baza rețelei lor de socializare, existând o corelație directă între cercul tău de prieteni și nivelul tău de fericire.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că prietenii sunt adesea un grup de sprijin emoțional pentru probleme, parteneri pentru activități noi și oameni cu care poți râde - toate acestea crescând fericirea. Potrivit studiului, activitățile prietenilor tăi te pot încuraja să iei decizii mai sănătoase, cum ar fi pierderea în greutate împreună sau renunțarea la fumat, ceea ce contribuie la sănătatea ta generală și te va ajuta să menții o sănătate mentală și fizică bună pentru mai mult timp. Înconjoară-te de oamenii pe care îi iubești și aceștia îți vor îmbogăți viața în mai multe moduri.

15. Eliberează-ți spațiul de locuit
Când ești stresat și nefericit, poate fi ușor să lași lucrurile să alunece în favoarea încercării de a te relaxa și a găsi modalități de a te simți din nou fericit. Poate că ai casa dezordonată sau aglomerată din cauza asta. Din păcate, un spațiu aglomerat se poate adăuga la nefericirea ta generală. Legătura dintre dezordine și depresie este atât de răspândită pe site-urile care prezintă fotografii „înainte și după depresie”, când oamenii curăță spațiul pe care l-au lăsat să alunece săptămâni sau luni. În schimb, oamenii cu spații curate sunt mai sănătoși și mai relaxați.

Dezordinea zonei de locuit este un pas mare către îmbunătățirea fericirii tale! Împărțind sarcinile în bucăți mai ușor de gestionat, poți evita ca această acțiune să te streseze. Alege un spațiu în casa ta - poate fi o zonă mică, cum ar fi biroul sau o zonă mai mare, cum ar fi baia. Setează un temporizator pe telefon pentru 15-20 de minute și îndepărtează tot ceea ce nu-ți mai este de folos, notează yourtango.com.

×
Subiecte în articol: fericire relaţii