x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 semne că devii o persoană mai înțeleaptă

5 semne că devii o persoană mai înțeleaptă

de Anastasia Paul    |    16 Ian 2024   •   20:15
5 semne că devii o persoană mai înțeleaptă
Sursa foto: Hepta

Motivul pentru care înțelepciunea vine adesea odată cu vârsta este că acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Este o călătorie de-a lungul întregii vieți care implică creștere personală și auto-reflecție.

Așa obținem perspective importante, învățăm din experiențele noastre și dezvoltăm o înțelegere mai profundă a noastră și a lumii.

Iată câteva semne sigure că devii o persoană mai înțeleaptă:

1) Ești mai deschis față de experiențe și idei noi decât ai fost cândva

„Căutând înțelepciunea, ești înțelept; închipuindu-'i că ai atins-o, ești un prost”, spunea Philip Stanhope, al 4-lea conte de Chesterfield.

Devenim mai inteligenți prin capacitatea noastră de a învăța și de a absorbi mai multe - informații, idei, experiențe. A te menține deschis față de această posibilitate înseamnă că te îndrepți spre înțelepciune.

2) Ai tendința să te gândești la alții și nu doar la tine
Se presupune adesea că, în calitate de oameni, putem fi destul de natural absorbiți de noi înșine.

Aceasta a fost punctul de vedere al biologului Richard Dawkins, în „Gena egoistă”, care a susținut că psihologia evoluționistă ne-a făcut astfel, în timp ce luptăm pentru a concura. Dar mai multe dovezi contemporane pictează o imagine foarte diferită. Subliniază faptul că oamenii nu sunt în mod inerent egoiști și, de fapt, suntem pregătiți să lucrăm împreună.

„Este mai logic să vedem trăsături precum cooperarea, egalitarismul, altruismul și liniștea ca fiind naturale pentru ființele umane. Acestea au fost trăsăturile care au predominat în viața umană de zeci de mii de ani. Deci, probabil că aceste trăsături sunt încă puternice în noi și acum”, spune Steve Taylor, lector în psihologie la Universitatea Leeds Beckett.

Cercetările au arătat, de asemenea, că celor mai înțelepți dintre noi „le pasă mai mult decât altora de auto-direcționare și de un bine comun”.

Asta înseamnă că dacă ești capabil să-ți lași deoparte propriile dorințe egoiste și să te gândești la alții, vei evolua.

3) Te descurci mult mai bine cu schimbarea

Adaptabilitatea s-a dovedit a fi cheia înțelepciunii.

Conform „teoriei echilibrului înțelepciunii”, oamenii înțelepți se pot adapta la noi medii, își pot schimba mediile sau pot selecta noi medii.

Există, de asemenea, dovezi că a căuta activ schimbarea te poate face mai înțelept.

Un studiu asupra femeilor aflate la vârsta de mijloc arată că cele care au făcut unele schimbări majore în domenii precum dragostea și munca au avut mai multe șanse să fie mai înțelepte în această etapă a vieții lor.

După cum se spune, trăiești - înveți. A cerceta lucrurile, cel mai probabil, oferă mai multe oportunități de învățare decât a rămâne mic și în siguranță.

Înțelepciunea înseamnă să recunoaștem că viața este plină de incertitudine și să ne simțim confortabil cu acest lucru.

Oamenii aflați pe calea înțelepciunii înțeleg că nu pot controla totul și încearcă să rămână deschiși noilor posibilități pe care schimbarea le poate oferi. Această flexibilitate le permite să se adapteze și să navigheze mai ușor cu provocările. 

4) Ai avut unele lupte pe parcurs, dar te-ai descurcat

Să duci o viață minunată poate suna extraordinar, dar nu este calea către înțelepciune. Modul în care ne dezvoltăm ca oameni este să ieșim în lume și să o experimentăm. Poate că nu ne plac, dar adesea evenimentele negative ne oferă cea mai mare oportunitate de creștere și perspectivă.

Luptele pe care le depășești te fac mai înțelept.

Acesta este un alt lucru pe care cercetările îl susțin. Evenimentele de viață stresante pot facilita dezvoltarea înțelepciunii. Dar numai până la un punct. Dacă în viața ta, vremurile rele sunt mai dese decât cele bune, lucru poate inhiba înțelepciunea.

Nu depinde doar de amploarea problemelor noastre, ci și de cât de bine răspundem. Dacă ai luat câteva lovituri în viață, dar totuși ai reușit să ieși de partea cealaltă cu o perspectivă generală pozitivă - fii sigur că ai devenit mai înțelept.

5) Cauți sensul și scopul vieții
Aceasta nu este doar definiția înțelepciunii, este și o cheie fundamentală a fericirii în sine.

Un studiu explică înțelepciunea ca experiența noastră în sensul vieții. În teoria psihologică spune că o persoană înțeleaptă este cineva care înțelege ce este cel mai important și știe cum să-l obțină.

Este cu siguranță adevărat, că atât de mult din nemulțumirea noastră pare să provină din căutarea constantă a „mai mult” pentru a ne face să ne simțim mai fericiți. Dar deseori putem privi în locuri greșite.

Putem crede că banii, statutul sau premiile ne vor face mai mulțumiți, dar nu este cazul. Adevăratul secret este să afli ce contează cel mai mult pentru tine și apoi să fii proactiv pentru a-l obține. Acestea ar putea fi relații semnificative, găsirea unui loc de muncă cu un scop, contribuția societății și adresarea tuturor acestor întrebări mai mari despre motivul pentru care suntem aici.… Sau cel mai probabil toate cele de mai sus.

 

Ideea este că ți-ai făcut timp și energie să te gândești cu adevărat care este sensul vieții și cum vrei să-ți petreci timpul aici pe pământ.

S-ar putea să nu ai încă toate răspunsurile, dar tocmai faptul că le cauți este o dovadă a înțelepciunii tale.

Calea către înțelepciune este printr-o mai mare conștientizare de sine și cercetare a lucrurilor.
În multe privințe, înțelepciunea depinde de obținerea unei înțelegeri mai profunde.

„Începutul înțelepciunii este capacitatea de a pronunța lucrurile pe numele lor corect”, spunea  Confucius.

Este atât de ușor pentru noi să fim părtinitori și să avem o imagine distorsionată despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. Este nevoie de muncă pentru a obține o mai bună înțelegere, astfel încât să putem vedea lucrurile mai clar.

De aceea, cultivarea conștientizării de sine ne ajută să ne înțelegem propriile gânduri, emoții, puncte forte și limitări. Între timp, pe lângă faptul că privim înăuntru, trebuie să privim și în afară. Trebuie să devenim ca niște bureți pentru toate experiențele și informațiile variate pe care viața ne va permite să le absorbim.

Aceste lucruri combinate ne oferă introspecția internă și perspectivele externe care hrănesc înțelepciunea, notează hackspirit.com.
 

×
Subiecte în articol: intelept relaţii