x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Terapia prin artă și muzică 

Terapia prin artă și muzică 

de Maria Coman     |    31 Mar 2022   •   08:35
Terapia prin artă și muzică 

E o perioadă complicată emoțional, și pentru noi, și pentru copiii noștri.

Au trecut de 2 ani de pandemie, cu frică și măști, acum li se spune să nu mai poarte măști, dar e război și aud adesea că e un război care afectează copiii, așa că poate e nevoie de psihoeducație mai mult ca în alte perioade. Iar terapia prin artă poate să fie o bună formă de exprimare a sentimentelor și emoțiilor pe care poate altfel cei mici nu știu să le exprime. Această formă de terapie este foarte mult aplicată pe copii deoarece folosește o formă naturală și intuitivă de exprimare, ce apare încă dinainte ca limbajul copilului să se fi dezvoltat.

  Tehnica terapiei prin artă pleacă de la ideea conform căreia exprimarea creativă promovează bunăstarea mintală. Această tehnică este una hibrid, compusă din disciplinele psihologie și artă. Ca tehnică, este folosită abia din 1940, dar ca formă de comunicare, arta are un istoric îndelungat, datând încă de la picturile din peșteri. Specialiștii au observat, de-a lungul vremii, faptul că persoanelor care se confruntau cu diverse dificultăți emoționale le venea ușor să se exprime prin desene, pictură, scris – astfel, au început să privească arta ca pe o strategie de vindecare.

Terapia prin artă este o formă de tratament experiențială, care ocupă un loc central ca formă de tratament pentru copii și adolescenți deoarece este accesibilă și non-invazivă. Terapia prin artă se folosește de procesul creației pentru a-i ajuta pe copii să se exprime; copiii care au trecut prin abuz fizic și/sau emoțional, prin diverse traume, prin episoade depresive sau prin alte tulburări pot beneficia de pe urma autoexprimării creative. De asemenea, art-terapia este recomandată atunci când copilul se confruntă cu dificultăți de învățare, diverse probleme sociale, atunci când trece printr-o perioadă de doliu, tristețe profundă sau accese de furie.

Art-terapia include realizarea de colaje, colorat, pictat, mâzgălit, pictat cu degetele, realizarea de figurine/sculpturi, jocul cu lutul și plastilina. În România, o inițiativă de genul acesta a fost făcută la spitalul de psihiatrie Obregia, prin decorarea pavilionului de neurologie pediatrică. Rolul este acela de a crea o atmosferă potrivită pentru copii, în vederea consolidării efectului terapeutic, iar o astfel de idee ajută și pacienții spitalului, și pe copiii care creează decorul. 

Ca și proces terapeutic, pe măsură ce copiii desenează sau creează, sunt întrebați despre ceea ce au creat și despre cum îi face asta să se simtă. Prin explorarea artei pe care au creat-o, vor fi identificate temele principale, traumelele și conflicte care au declanșat blocajele. Art-terapia este o experiență diferită de joaca obișnuită prin faptul că, în cele mai multe cazuri, există un produs final. Iar terapeutul este aproape de copil pentru a-l ajuta să vizualizeze, să exprime și să imortalizeze experiențele, percepțiile, sentimentele și imaginația sa. Terapia prin artă poate să ofere indicii legate de gradul de dezvoltare a unui copil, pentru că desenele oferă informații valoroase despre nivelul emoțional, cognitiv sau senzorial al acestuia și are un rol important în autoreglare. Studiile arată faptul că anumite trăsături senzoriale declanșate de artă sunt eficiente în îmbunătățirea dispoziției, în calmarea corpului și minții, mai ales în cazul copiilor care au trecut prin experiențe traumatizante.

Scopul terapiei prin artă este acela de a încuraja autocunoașterea, de a adresa conflictele emoționale și de a încuraja dezvoltarea personală prin creația realizată de copil. În timpul unei ședințe, copilul creează, iar dialogul dintre el și terapeut se concentrează pe ceea ce copilul simte să creeze în acel moment, în acel cadru. Terapeutul nu interpretează creația copilului, ci îl invită să își povestească experiența și să înțeleagă mai exact ce a vrut să spună prin desenul său. 

 Un avantaj al terapiei prin artă e că se poate desfășura în locuri diverse. În mijlocul naturii, în cabinete, în locuri special amenajate, în școli, practic nu există restricții din această perspectivă. Pe lângă desen, există și alte forme ale terapiei prin artă/artă teatrală, muzică, terapie prin scris. 

În cazul copiilor cu diverse tulburări, una dintre metodele care au dat rezultate la noi este pianoterapia. Este o metodă care vine în completarea celorlalte metode terapeutice, dedicate copiilor diagnosticați cu autism, sindromul Down, Williams sau celor care au tulburări afective, de limbaj, de ritm sau fluență. Spre deosebire de cursurile de pian, unde obiectivul participanților este de a-și însuși cât mai multe cunoștințe și de a face performanță, la orele de piano therapy scopul este ca micuții să își îmbunătățească limbajul, abilitățile de mișcare, atenția, precum și comportamentul. Pianul este un prieten care îi ajută și îi motivează.

 

×