x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Pe la colturi

Pe la colturi

03 Oct 2005   •   00:00
NE PLACE RRRAU
Romanii spun asa: cred ca altii ma barfesc pe mine, cred ca altii ii barfesc pe altii, dar eu nu prea barfesc. Romanii se feresc sa recunoasca faptul ca ar sta sa se uite pe gaura cheii in viata altora.

Avem trei intrebari: "Dvs. credeti ca cei mai multi oameni din Romania isi barfesc: prietenii, colegii, vecinii, rudele?"; "Dvs. ca persoana credeti ca sunteti barfit/vorbit pe la colturi de: prieteni, colegi de serviciu, vecini, rude?" si "Dvs. vi s-a intamplat sa barfiti/vorbiti pe la colturi despre prieteni, colegi, vecini, rude?".

Raspunsurile? 82% din cei intervievati cred ca romanii isi barfesc prietenii si colegii de serviciu, 85% cred ca susotesc despre vecini si 78%,despre rude. Doar procente reduse de la 8-14 au o parere buna despre romani, adica, vezi Doamne!, acestia nu si-ar barfi apropiatii.

Ca de vine vorba despre altii care barfesc despre cei intrebati, 67% cred ca sunt barfiti de prieteni, in timp ce doar 16% le acorda credit acestora; 51% se considera barfiti de colegi, dar se pare ca au mai multa incredere in acestia decat in prieteni, pentru ca 22% nu cred ca acestia ar vorbi despre ei, 71%, cei mai multi, cred ca vecinii au limba mai ascutita la adresa lor, iar rudele, cu 60%, se afla cumva pe locul 3 in acest clasament al barfitorilor. Paradoxul: doar 22% din romani au incredere in rudele lor, iar 18% prefera sa spuna "nu stiu/nu raspund". Barfa o practici, iti place, stii ca s-ar putea sa-ti strice niste relatii, dar nu te poti abtine. Si asa ajungem la cea de-a treia si cea mai interesanta intrebare: "Dvs. barfiti...?". Dintr-o data procentele scad. Romanii au o parere foarte buna despre ei: 46% recunosc ca isi barfesc prietenii, dar asta este mai putin decat cei care nu si-i barfesc - 50%. 38% discuta pe la colturi despre colegii lor, dar 49% spun ca nu; 50% recunosc ca ceea ce fac vecinii nu ii lasa indiferenti, dar 46% ii ignora total, iar 41% isi barfesc rudele, in timp ce 53% spun ca nici nu le da prin cap asa ceva!

FEMEILE. Ei bine, cum era de asteptat, romancele si-au dat arama pe fata: au recunoscut in proportie de 83% ca isi barfesc prietenii, 84% colegii, 86% vecinii, 79% rudele! La intrebarea "Credeti ca sunteti barfit?", femeile au dat un raspuns linistitor in privinta rudelor: doar 41% cred ca acestea le barfesc. Clasamentul "dusmanilor" arata asa: vecini - 71%, prieteni - 65%, colegi - 50%. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre femeile intervievate - 53% - au spus ca nu cred ca rudele le barfesc, pe locul doi ar fi colegii, cu 23%, urmeaza prietenii, cu 15%, si vecinii, cu 13%. Dar... "Dvs. barfiti...?". Cum, eu?! Asa ca doar 45% au recunoscut ca isi barfesc prietenii, 38% colegii, 53% vecinii si 41% rudele. Dar reiese si ca mai mult de jumatate nu isi barfesc prietenii si rudele.

BARBATII? Parca ii si vezi pe domni dand din cap a nedumerire: ce au femeile atat de vorbit? Ei bine, dar barbatii ce au? Pentru ca, zic ei, in Romania, oamenii isi barfesc: prietenii (cred 81%), colegii, 80%, vecinii, 82%, rudele, 77%! Cred ei, barbatii, ca sunt barfiti? De catre cine? Prietenii, 69%, atentie, mai mult decat femeile!, colegii 53%, aceeasi observatie, vecinii 72%, la fel!, rudele40%. Li se intampla lor, barbatilor, sa barfeasca? Da!, prietenii, spun 45%, 50% zic ca nu. 39% isi barfesc colegii, 51% spun ca nu; 46% se iau de vecini, 49% nu, 40% isi barfesc rudele, 53%, ca si femeile, spun ca nu.

Click pentru a mari imaginea
Dvs. vi s-a intamplat sa barfiti/vorbiti pe la colturi de...
  • 46% dintre romani recunosc ca isi barfesc prietenii
  • 50% dintre respondenti recunosc ca trag cu ochiul in viata vecinilor
  • 53 este procentul celor care isi lasa rudele nebarfite
  • 49% nu se leaga de viata colegilor de serviciu
  • COLEGII SUNT MAI PUTIN LUATI LA OCHI


    Dobrogenii cred ca romanii isi barfesc cel mai mult prietenii, 93%; urmeaza oltenii, cu 88%, moldovenii, 85%, muntenii si cei din Crisana Maramures, 83%, bucurestenii, 82%, banatenii, 80%, si transilvanenii, cu 72%. Colegii sunt ceva mai ocoliti de toate regiunile, desi procentele sunt destul de mari: de la 91% la olteni, la 74% la transilvaneni. Dar vecinii si rudele... 91% dintre dobrogeni, moldoveni si olteni cred ca vecinii stau rau de tot. Dar rudele? Nici ele nu sunt iertate, cred 85% moldoveni, 84% olteni, 82% banateni, 81% dobrogeni, 76% munteni, 75% cei din Crisana-Maramures, 72% bucuresteni, 70% transilvaneni.

    PRIETENII SI VECINII SUNT PUSI LA ZID


    Cum stam la capitolul "recunoasteti ca barfiti"? Moldovenii si-au facut asa clasamentul: vecinii, 44%, rudele, 40%, prietenii, 36%, colegii, 29%. Muntenii isi barfesc: vecinii, 64%, prietenii, 55%, rudele, 46%, colegii, 38%. Dobrogenii, spre deosebire de romanii din alte zone, care isi mai iarta colegii, recunosc, 83%, ca acestia sunt pe primul plan la uitatul peste gard; urmeaza prietenii, 78%, rudele, 74%, vecinii, 69%. Oltenii pun prietenii si vecinii pe picior de egalitate, 50%, si la barfit, si la... nebarfit. Transilvanenii si cei din Crisana-Maramures au cea mai mare ciuda pe vecini, iar bucurestenii, pe prieteni, vecini, colegi, rude.

    TINERETE FARA BATRANETE


    Tinerii, pana la 30 de ani, prefera sa isi barfeasca: prietenii, 56%, vecinii, 61%, colegii, 47%, rudele, 45%. Maturii (31-55 de ani) isi vorbesc: vecinii, 50%, prietenii, 49%, colegii, 47%, rudele, 45%. Iar cei peste 65 de ani: vecinii, 44%, prietenii, 36%, rudele, 35%, colegii, 21%. Cei cu venitul sub medie au in prim-plan vecinii, iar cei cu bani mai multi se razbuna pe colegi, in primul rand, 49%. Cei de la oras trag cu ochiul la: vecini, 50%, prieteni, 47%, colegi, 44%, rude, 40%, iar cei din mediul rural: 44% prieteni, 31% colegi, 49% vecini, 41% rude.
    ×