x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info sanatate

08 Apr 2008   •   00:00

Incidenţa cancerului de esofag a crescut alarmant în ultimii ani. Specialiştii americani pun acest fenomen pe seama creşterii ratei obezităţii şi a consumului de carbohidraţi. Comparând datele obţinute de la National Cancer Institute cu cele ale National Nutrient Data Bank, cercetătorii au observat o corelaţie între creşterea numărului de cazuri de cancer de esofag şi sporirea consumului de carbohidraţi cu asimilare rapidă, proveniţi din alimente rafinate.

CARBOHIDRAŢI. Incidenţa cancerului de esofag a crescut alarmant în ultimii ani. Specialiştii americani pun acest fenomen pe seama creşterii ratei obezităţii şi a consumului de carbohidraţi. Comparând datele obţinute de la National Cancer Institute cu cele ale National Nutrient Data Bank, cercetătorii au observat o corelaţie între creşterea numărului de cazuri de cancer de esofag şi sporirea consumului de carbohidraţi cu asimilare rapidă, proveniţi din alimente rafinate. “Studiul nostru subliniază importanţa limitării consumului de carbohidraţi pentru prevenirea riscului de cancer de esofag”, atrage atenţia dr Cheryl L. Thompson, coordonatorul studiului realizat de Case Western Reserve University.

 

ALCOOL. Adolescenţii care consumă alcool în exces au probleme grave de memorie, care continuă să existe şi la vârsta adultă, semnalează un studiu britanic. Băuturile alcoolice afectează creierul într-un moment foarte important al dezvoltării sale, iar zona cea mai afectată este cea responsabilă de memorie, a explicat autorul studiului, dr Thomas Heffernan, de la Northumbria University. Mai grav este că nici unul dintre tine­rii care au particpiat la studiu nu era conştient de efectele nocive ale alcoolului asupra creierului, semnalează specialistul britanic.

 

COMPORTAMENT. Dependenţii de jocuri pe calculator dezvoltă un comportament asemănător persoanelor autiste, potrivit dr John Charlton, de la Universitatea Bolton, din Marea Britanie. Specialistul a analizat aproape 400 de împătimiţi ai jocurilor pe calculator şi a observat că, pe măsură ce jucau mai mult, deveneau introvertiţi, anxioşi, necomunicativi şi irascibili. Aceste manifestări sînt specifice sindromului Asperger, formă de autism ca­racterizată prin dificultăţi de comunicare şi de socializare. “Comportamentul dependenţilor de jocuri este atît de nociv, încît cel puţin unul din 30 de jucători necesită asistenţă medicală”, atrage atenţia dr John Charlton.

 

VåDUVI. Bărbaţii au un risc de deces de şase ori mai mare decît femeile în primul an de văduvie, potrivit unui studiu britanic. Suferinţa provocată de pierderea soţiei generează un stres major bărbaţilor. În consecinţă, sistemul imunitar slăbeşte şi starea de sănătate se înrăutăţeşte. Un alt mo­tiv invocat de cercetători este acela că bărbaţii rămaşi singuri îşi neglijează sănătatea şi alimentaţia mai mult decît femeile văduve. La risc de deces sunt mai ales bărbaţii vîrstnici, care au avut o căsnicie îndelungată. Însă acest risc scade semnificativ după primul an de singurărate, mai spun specialiştii de la Cass Business School, din Londra, autorii studiului.

 

 

ALZHEIMER. Medicamentele antipsihotice administrate celor care suferă de boala Alzheimer afectează limbajul pacienţilor, potrivit unui studiu britanic. Cercetătorii au monitorizat 165 de pacienţi cu forme avansate de Alzheimer cărora li se administrau antipsihotice pentru a ţine sub control comportamentul agresiv. După 6 luni de tratament, 60% dintre pacienţi prezentau o deteriorare gravă a limbajului. Alt studiu va fi realizat pentru a verifica dacă antipsihoticele influenţează decesul suferinzilor de Alzheimer.

 

HIV/SIDA. Mulţi copii din lumea întreagă sunt încă decimaţi de o boală necruţătoare – HIV/SIDA – arată un raport realizat în colaborare de UNICEF, OMS şi ONU/SIDA. Aproximativ 290.000 de copii sub 15 ani au murit de SIDA anul trecut, iar 2,1 mi­lioane de copii sunt în prezent purtători ai HIV, potrivit documentului. Peste 12 milioane de copii din Africa şi 15 mi­lioane din lume au rămas orfani din cauza acestei boli. Majoritatea copiilor seropozitivi au fost infectaţi pe cale maternă: la naştere sau în timpul alăptării. 

 

DREPTURI. Cele 650 de mili­oane de persoane cu handicap din lume trebuie să aibă aceleaşi drepturi la muncă, educaţie şi viaţă socială ca toţi oamenii, prevede o convenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va intra în vigoare de la 3 mai 2008. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, consideră că această iniţiativă reprezintă “un moment istoric”. Convenţia interzice orice formă de discriminare sau margi­nalizare economico-socială a persoanelor cu handicap.

 

MENINGITĂ. O epidemie de meningită s-a declanşat la facultăţile de medicină şi de farmacie din Lyon (Franţa), informează Reuters. “Trei cazuri de infecţie cu meningococ au fost semnalate în perioada 29 martie-3 aprilie în cazul a doi studenţi la farmacie şi unul la medicină, toţi în vîrstă de 20 de ani. Unul dintre ei a decedat la 29 martie, ceilalţi fiind spitalizaţi. Alte sute de studenţi se află sub tratament preventiv împotriva meningitei”, arată un comunicat al instituţiilor de învăţămînt.

 

LAPTE PENTRU TOŢI. Produsele lactate sunt recomandate la orice vîrstă, susţine Academia de Medicină din Franţa pe fondul unor controverse recente privind contraindicaţia consumului de lapte la adulţi. “Laptele, iaurtul, brînzeturile sunt alimentele care ne furnizează cele mai mari cantităţi de calciu. De aceea, produsele lactate contribuie la prevenirea diabetului, bolilor cardiovasculare, obezităţii etc.”, afirmă profesorul Bernard Salle, membru al Academiei de Medicină.

 

 

Site-uri

www.sfatulmedicului.ro – ştiri

www.umfcluj.ro – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca

www.snspms.ro – Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar

www.ana.gov.ro – Agenţia Naţională Antidrog

www.sindromdown.ro – Reţeaua Naţională Sindrom Down

www.sfatulmedicului.ro – Ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse boli

www.crucearosie.ro – Societatea Naţională de Crucea Roşie din România

 

 

Dicţionar

n Epigastralgie – Durere locali­zată în epigastru, zona superioară şi mediană a abdomenului. O epigas­tral­gie este manifestarea unei afec­ţiuni gastroduodenale (gastrită, ulcer).

n Flebitå – Constituire a unui cheag în interiorul unei vene asociată adesea cu o inflamaţie a peretelui venos.

n Hepatologie – Specialitate me­dicală care studiază funcţionarea şi bolile ficatului şi căilor biliare, în principal hepatitele, cirozele şi cancerele.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info