Evul Mediu nu era aşa de întunecat pe cât l-am putea crede. Avea partea lui de frumuseţe, iar mesele bogate din castelele şi cetăţile aflate pe înălţimi sunt imagini deosebit de grandioase, dar şi pitoreşti. Cuvântul de ordine era: abundenţa.
În Marea Britanie, nobilii pregăteau dineuri, cheltuind sume fabuloase (unii dintre ei rămâneau cu visteria goală după repetatele extravaganţe), şi unde zecile de preparate se aduceau la masă concomitent. Astfel, la un banchet la care erau invitaţi 600 de persoane, bucătarii se aprovizionau cu următoarele cantităţi: 3.600 kg de făină, 104 boi, 6 tauri, 1.000 oi, 304 vaci, 400 lebede, 2.000 de gâşte, 1.000 de claponi, 2.000 de porci, 104 păuni, 13.500 de alte păsări. La toate acestea se adăugau 13.000 de porţii de jeleu, tarte, plăcinte, fructe de toate felurile. Berea şi vinul erau nelipsite, şi curgeau râuri, râuri. De pomină a rămas în epocă festivalul organizat de Robert Dudley, conte de Leicester, la mijlocul secolului al XVI-lea, în cinstea Reginei Elisabeta. Fiind favoritul reginei, marea petrecere a ţinut nu mai puţin de 19 zile. Zece boi au fost tăiaţi în fiecare zi pentru a potoli poftele culinare ale invitaţilor.
Citește pe Antena3.ro