x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Toamna Baladelor....

Toamna Baladelor....

de Loreta Popa    |    07 Noi 2010   •   00:00
Toamna Baladelor....

La Palatul Copiilor din Capitală s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute un festival dedicat exclusiv elevilor: "Toamna Baladelor".

Elevi de licee şi şcoli generale au demonstrat că acest gen muzical are şanse să rămână viu pentru generaţiile viitoare. Deşi numărul participanţilor a fost mai redus puţin faţă de anul trecut, profesorii au făcut eforturi supraomeneşti şi şi-au adus elevii la festival. Criza şi-a spus cuvântul, dar dragostea faţă de muzică şi poezie a izbândit. Cu ajutorul Primăriei Capitalei, care anul acesta a sponsorizat festivalul, copiii au avut parte de un festival unde să arate cât au evoluat.

Unii dintre elevi au participat la festival pentru a doua, a treia sau a patra oară consecutiv, alţii au evoluat spectaculos de la un an la altul. Unii au învăţat să cânte la chitară şi au reuşit să participe la secţiunea Creaţie, ceea ce spune multe despre interesul lor pentru muzica folk... Vlad Chiurlea (clasele V-VIII), surpriza extrem de plăcută de anul trecut, a deschis festivalul cu aceeaşi piesă cu care a şi câştigat, "Tears in heaven" a lui Eric Clapton. Iniţiativa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a perpetua acest festival este demnă de remarcat, cu atât mai mult cu cât premiile nu au fost la fel de consistente ca în 2009.

Juriul a fost compus din artişti cunoscuţi şi iubiţi precum Eugen Cristea, Mircea Vintilă şi Ovidiu Mihăilescu, dar şi din Manuela Popescu, producător Radio România Actualităţi, şi Mirela Şişman, de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Premiile au fost împărţite pe merit. Copiii au cântat şi au cucerit ropote de aplauze, deci notele juriului au ţinut cont numai de talent şi ceea ce au reuşit aceştia să transmită celor prezenţi în sala de la Palatul Copiilor. La Creaţie, Georgiana Drăgulănescu, de la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu", a obţinut locul I, spre bucuria celor veniţi să o susţină. La fel, ocupanta locului al II-lea de anul trecut, Georgiana Lăcătuş, de la Miercurea Ciuc, a evoluat şi a cucerit laurii premiului I. Suntem siguri că profesoara ei a fost mândră de ea. Vocea Georgianei va mai fi auzită...

Cei de la "Rapso Three", reprezentanţii Colegiului "Gheorghe Şincai", au fost marii câştigători cu piesa "Andreea" a Adei Milea. Ce se poate spune cu certitudine este că am avut norocul de a fi prezenţi la o reprezentaţie plină de surprize, gândită ireproşabil, armonizată de texte curajoase, cu voci care ţi se strecoară în suflet şi cu o încredere muzicală ce naşte improvizaţii remarcabile atunci când te aştepţi mai puţin.

Recitalurile artiştilor din juriu, Ovidiu Mihăilescu, Mircea Vintilă şi Eugen Cristea Band, au ridicat sala în picioare. Energia primită i-au emoţionat pe aceştia şi s-a simţit, aplauzele nemaicontenind. Gala Laureaţilor a demonstrat că astfel de festivaluri sunt binevenite, pentru că sunt descoperite noi talente şi ar fi bine ca ele să nu se risipească în vânt... Poate că la anul va fi mult mai bine, mai frumos şi mai plin de premii decât oricând.

×
Subiecte în articol: spectator