x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Recomandari de la jandarmii montani

Recomandari de la jandarmii montani

04 Feb 2005   •   00:00

Jandarmii montani ii sfatuiesc pe turistii care vor merge la munte sa-si ia masuri de precautie pentru ca vremea se va inrautati.

ALEXANDRU NASTASE

PROFESIONALISM. Jandarmii montani au avut mult de lucru in acest sezon si au salvat foarte multi turisti
Prognozele meteorologice pentru sfarsitul acestei saptamani nu sunt dintre cele mai optimiste, specialistii ANM anuntand ninsori abundente si viscol. Jandarmeria Montana si Serviciul de Salvamont ii sfatuiesc pe turisti sa respecte unele reguli de siguranta la munte si pe partiile de schi. Comunicatul a fost dat la mijlocul saptamanii, imediat dupa ce meteorologii au anuntat ca aproape toata tara va fi afectata de ninsori abundente si temperaturi foarte scazute. Jandarmii montani insista ca turistii sa nu plece la munte fara a se informa in prealabil despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea vremii si starea de functionare a instalatiilor de transport pe cablu. Turistii trebuie sa plece pe munte doar cu echipament adecvat, lanterna, rucsac, trusa de prim ajutor, pentru a fi pregatiti in cazul producerii unor accidente. In cazul in care doriti sa mergeti pe un traseu turistic pentru a schia sau a va da cu placa in zone neamenajate, jandarmii va sfatuiesc sa nu plecati singuri si sa informati ce mai apropiata cabana despre traseul ales. Este recomandat sa va inscrieti in registrul de trafic al turistilor, lasand datele dumneavoastra in acesta.

VINUL FIERT, INTERZIS! Traseul pe care veti merge trebuie ales in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab din grup si este recomandat sa mergeti numai pe traseele marcate. Amatorii schiului si ai sporturilor extreme pe zapada nu au voie sa consume bauturi alcoolice inainte de a merge la schi sau pe partie, fiind interzis pana si vinul fiert. In caz de accident, turistii trebuie sa anunte Salvamontul (0244/ 31.31.31) sau Jandarmeria Montana (tel.0244/ 956 sau 0268/ 956 - pentru Valea Prahovei; pentru celelalte zone se formeaza prefixul judetului), specificand urmatoarele: datele de identificare ale persoanei care anunta; ce s-a intamplat; cate persoane au nevoie de ajutor; unde sunt persoanele aflate in dificultate; cand s-a produs accidentul.

Sport extrem pe Kalinderu

Impatimitii sportului extrem vor avea in curand pe Valea Prahovei un loc special amenajat in care sa isi satisfaca nevoia de adrenalina. In acest fel se incearca evitarea aglomeratiei de pe partii si accidentarile. Administratorii partiei Kalinderu de la Busteni au decis amenajarea unei sectiuni a partiei unde vor putea intra doar snowboarderii. Decizia va fi pusa cat de curand in aplicare. Iubitorii sporturilor extreme se declara incantati de decizie, dar spun ca mai intai trebuie sa testeze zona. Pana acum, snowboarder-ii preferau mai ales zonele retrase de la capetele partiei sau zonele neamenajate pentru practicarea sporturilor extreme.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Nassfeld Ski Arena, Austria. Fotografie trimisa de Johnny, Bucuresti
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
×