x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Studentii straini sunt scutiti de taxa de sedere

Studentii straini sunt scutiti de taxa de sedere

15 Oct 2004   •   00:00

Studentii straini, bursieri sau nebursieri, ai statului roman nu vor mai plati permisele de sedere permanenta sau temporara in Romania. Mai multi studenti ai Universitatii Bucuresti riscau sa fie dati afara din facultate din cauza ca nu puteau achita cele circa patru milioane de lei.

EUGENIA MIHALCEA

Tinerii de origine romana din Basarabia, Bucovina, Ucraina, Macedonia, Serbia si Bulgaria care vin sa studieze in Romania vor fi scutiti de plata taxei majorate de prelungire a vizei de sedere in tara. Tinerii de etnie romana din cele sase tari vor fi scutiti de taxa de 3.942.500 de lei, suma acoperita de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.

ACORD.Ministerul Administratiei si Internelor si Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat au incheiat un protocol privind scutirea de plata sau reducerea pretului pentru permisele de sedere permanenta sau temporara in Romania, pentru cetatenii straini. Potrivit acestui protocol, beneficiaza de scutire de plata a permisului de sedere in Romania bursierii din invatamantul preuniversitar, universitar si postuniversitar, lectorii si profesorii care isi desfasoara activitatea in Romania pe baza unor acorduri interguvernamentale sau interministeriale, in care se stabileste expres scutirea de plata. De asemenea, sunt scutiti de respectiva taxa nebursierii din invatamantul preuniversitar, universitar si postuniversitar pentru care statul roman plateste taxa de scolarizare si cei care platesc taxa de scolarizare in conditii identice cu studentii romani.

CONDITII. Cu toate acestea, tinerii straini care vin sa studieze in Romania vor trebui, in continuare, sa plateasca taxa de prelungire a legitimatiei de sedere in tara, daca nu sunt de origine romana. Raspunderea pentru incadrarea solicitantilor in categoriile de scutiri revine in exclusivitate Autoritatii pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Noul permis de sedere dat de autoritatile romane este un card fabricat in Germania si care, conform Hotararii de Guvern 1.016/28.08.2003, se elibereaza numai dupa ce titularii platesc cele 3.942.500 de lei, costul emiterii si toate taxele si tarifele. Hotararea de Guvern nu prevedea si scutiri de taxe indiferent de natura activitatilor desfasurate si cetatenia persoanelor care solicita permisul. Mai mult, cei care intarzie si depun dosarul cu mai putin de 30 de zile inainte sa expire permisul platesc o amenda de 1 milion de lei.

BURSA DE 42 EURO

Marina Buciuscan e din Orhei, Basarabia, si studiaza in Romania de la 14 ani. A ales sa urmeze si Facultatea de Filozofie tot departe de casa, la Bucuresti, pentru ca voia ca profesorii sa-i vorbeasca intr-o romana curata si sa nu audieze cursurile pe jumatate in limba rusa. Dupa Bacalaureatul sustinut in Romania, Marina a trecut prin concursul de dosare de la Chisinau pentru studentii straini si a fost acceptata la Universitatea Bucuresti. Acum a inceput anul al treilea, dar mai are o luna pana cand ii expira permisul de sedere in Romania si ii era teama ca va fi data afara de la facultate. Aceasta pentru ca nu avea de unde sa scoata in timp util cele aproximativ 4 milioane de lei ca sa plateasca permisul.

In situatia Marinei sunt aproape toti studentii din Republica Modova care locuiesc in caminul UB de langa rectorat. Studentii riscau sa fie obligati sa-si abandoneze studiile, pentru ca bursa de 1,6 milioane de lei pe care o primesc de la statul roman nu-i ajuta sa-si plateasca si cardul care sa le ateste dreptul de sedere in Romania. (Ana Maria Luca)

×
Subiecte în articol: romania taxa sedere