x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ai născut de curând? Află cum să te recuperezi mai repede după sarcină

Ai născut de curând? Află cum să te recuperezi mai repede după sarcină

31 Aug 2022   •   12:05
Ai născut de curând? Află cum să te recuperezi mai repede după sarcină

Perioada de lăuzie sau postpartum este reprezentată de primele 6 săptămâni după sarcină și aceasta poate fi o perioadă destul de dificilă pentru multe femei.

Aceasta este o perioadă intensă nu doar pentru copilul tău dar și pentru tine, în care corpul tău trece prin foarte multe schimbări, de la cele de vindecare fizică la cele hormonale și de dispoziție. Dacă mai punem la socoteală și privarea de somn, alăptarea și adaptarea la noua viață, deja lucrurile devin și mai complicate.

            În această perioadă este bine, să ceri ajutor și să nu treci prin toate aceste schimbări de una singură. Vei avea nevoie atât de suportul partenerului tău dar și de suport specializat pentru a te recupera din punct de vedere fizic. Cu siguranță nu îți dorești să rămâi în această formă fizică, în care ești acum. Poți apela atât la servicii de kinetoterapie la domiciliu oferite de o clinică de kinetoterapie in Bucuresti cât și la ajutorul unor terapeuți pentru partea emoțională, precum psihologi, dacă te simți copleșită.

           

La ce nivele este recomandat să se facă recuperarea post partum?

            Având în vedere că tu, ca mamă treci prin schimbări radicale din toate punctele de vedere, va trebui să ai parte de o recuperare holistică, care să te ajute să depășești această perioadă și să te adaptezi mult mai ușor noii tale vieți.

           

Starea fizică

Dacă ai avut o naștere naturală, recuperare se poate face, relativ repede, dar depinde de la o persoană la alta. În acest caz, poți experimenta tot felul de dureri sau chiar contracții, în special atunci când alăptezi. Aceste contracții se simt din cauza faptului că uterul revine la dimensiunea sa normală.

În cazul nașterii prin cezariană, mișcările pe care le poți face după naștere vor fi destul de limitate și chiar dureroase. Poți să experimentezi dificultatea de a te ridica din pat dar este nevoie să o iei ușor pentru a evita formarea cheagurilor de sânge.

Din săptămâna 6 poți începe exerciții fizice ușoare pentru a te recupera mult mai rapid.  Aici poți apela la specialiști care să te ajute să faci mișcările corecte care să grăbească recuperea corpului tău într-un mod optim.

 

Starea mentală

Starea ta mentală va fi modificată în special în mare parte datorită transformărilor din corpul tău, pentru că nivelurile de estrogen și progesteron scad  iar altele precum oxiticina prolactină crește, în momentul alăptării.

Foarte multe femei, experimentează în acest moment depresia post partum, care are ca și cauză toate aceste efecte fizice dar și emoționale, teama de nu știi ce să faci, teama de a nu fi o mamă bună dar și lipsa somnului.

Este important ca în această perioadă să vorbești despre ceea ce simți, atât cu partenerul tău dar și cu specialiștii care te înțeleg și te pot susține. Este doar o perioadă care va trece, dar nu o lăsa să treacă, fiind singură în asta. Solicită ajutor și în scurt timp te vei simți foarte bine.

 

Recomandări:

  • Respiră lent și nu uita că durerile vor trece. Ele doar arăta că procesul de vindecare este în desfășurare;
  • Ține cont de sfaturile pe care le-ai primit din spital;
  • Apelează la o dietă sănătoasă pentru a primi cantiatea suficientă de proteine, vitamine și bea multe lichide;
  • Odihnește-te ori de câte ori ai ocazia, în special când cel mic doarme;
  • Apelează la specialiștii care te pot ajuta să te recuperi atât din punct de vedere fizic cât și mental;
  • Solicită și accepta ajutorul partenerului, părinților sau celor dragi.

 

           

           

×