x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Bolile aparatului genital feminin și cum să le tratezi

Bolile aparatului genital feminin și cum să le tratezi

02 Sep 2022   •   12:26
Bolile aparatului genital feminin și cum să le tratezi

Sistemul genital femenim înglobeaza totalitatea organelor specifice genului feminin care au rol copulator dar și ovogenetic sau endocrin. El include un complex de organe interne (ovarele, uterul, trompele uterine) situate în interiorul abdomenului (pelvis), un complex de organe externe(vulva), situate sub muntele pubian, sânii.

Afecțiunile aparatului genital femenin sunt foarte variate. De obicei încep cu simptome de jenă, care nu sunt foarte supărătoare. De aceea, multe femei amână consultul medical chiar dacă remarcă anumite semne sau simptome specifice ce ar putea indica o problema medicală.

Aceste boli devin adesea surse de probleme ale sistemului endocrin și cardiovascular. Însă sunt perfect tratabile și totul depinde de cât de repede a fost făcut diagnosticul, cât de precis a fost și cât de corectă s-a dovedit a fi terapia prescrisă.

Varietatea de boli ale aparatului genital femenin

Fiecare tip de boală a sistemului genital feminin are propria sa cauză principală. Sursa patologiei poate fi o infecție transmisă de la persoană la persoană în timpul contactului sexual; procese inflamatorii în zona pelviană; diferite tipuri de tumori, atât benigne, cât și maligne; insuficiență a sistemului endocrin, adică dezechilibru hormonal.

Dintre bolile dependente de hormoni la femei, cele mai frecvente se întâlnesc:

  • Disfuncția ovariană - un nume generalizat pentru o serie de modificări patologice ale ovarelor cauzate de încălcări ale funcției lor hormonale, tulburări endocrine și procese inflamatorii.
  • Miomul uterului - un neoplasm benign în straturile musculare ale uterului. Se dezvoltă în pereții uterului însuși sau în colul acestuia, iar dimensiunea poate fi de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Tratamentul poate fi medicamentos și chirurgical. Tipul acestuia se alege în dependeță de localizarea fibromului, vârsta pacientei, mărimea miomului, severitatea simptomatologiei, intenția de a avea sarcină.
  • Sindromul ovarului polichistic (SOP) - o tulburare hormonală feminină. Se caracterizează prin creșterea dimensiunii ovarelor și prezența a numeroase vezicule mici cu lichid pe ele, care se numesc chisturi. Tratamentul sindromului de ovare polichistice se adresează în principal modificărilor date de tulburările hormonale și depinde de nevoile și preferințele pacientei.
  • Adenomioza - mucoasa interioară a uterului (endometrul) crește în țesutul muscular, ceea ce provoacă menstruație prelungită, dureroasă, sângerare uterină, scurgeri maronii între menstruații, durere în timpul actului sexual.
  • Endometrioza - migrarea celulelor endometriale în interiorul țesutului muscular al uterului și dincolo. Sunt afectate organele pelvisului mic (ovare, trompe uterine, vezică urinară), cavitatea abdominală și chiar pieptul.

Bolile inflamatorii ale aparatului genital femenin:

  • Procese inflamatorii în anexe (salpingooforită, anexită) - se dezvoltă ca urmare a afectării anexelor și ovarelor prin diferite infecții. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, vitaminoterapie, calmante, repaus la pat;
  • Eroziunea colului uterin - leziuni ulcerative ale membranei mucoase a colului uterin, care apare din cauza leziunilor, infecțiilor genitale, tulburărilor hormonale;
  • Colpita sau vaginita - o inflamație a membranei mucoase a vaginului, care are o natură infecțioasă și neinfecțioasă. Tratamentul constă în administrarea orală a medicamentelor specifice , tratament local cu ovule și irigații vaginale. În perioada tratamentului este obligatorie abstinența sexuală. Uneori pentru o vindecare sigură este necesară repetarea tratamentului;
  • Bartholinita - o leziune purulent-inflamatoare a glandelor Bartholin. Cel mai adesea apare din cauza infecției cu microbi patogeni, cu transmitere sexuală;
  • Endometrita - un proces inflamator în uter, care este expus stratului său interior - endometrul.

De asemenea, bolile inflamatorii includ cistita, cervicita, ooforita, pelvioperitonita etc.

Bolile infecțioase ale sistemului genital feminin sunt: ​​trichomoniaza, ureaplasmoza, micoplasmoza, herpesul genital, gardnereloza, gonoreea, citomegalovirusul etc.

Și să nu uităm despre schimbările prin care trece apartul genital femenin postpartum (după naștere). Lacerațiile sunt o complicație frecvent întâlnită la femeile care au ales nașterea pe cale naturală. În acest caz medicii prescriu cicatridina.

În cazul în care femeia remarcă o schimbare în ceea ce privește aparatul genital feminin, atunci ea trebuie să consulte de urgență medicul specialist în vederea tratării infecției. Amânarea consultului de specialitate în cazul prezenței unei infecții, duce cu ușurință la agrav

×