x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă De unde vin jignirile și sentimentele de neputință și cum să le facem față

De unde vin jignirile și sentimentele de neputință și cum să le facem față

de Maria Coman     |    13 Aug 2021   •   11:00
De unde vin jignirile și sentimentele de neputință și cum să le facem față

Ultima lună de vară ne-ar putea aduce suficient timp și liniște încât să ne permitem să citim și cărți care să ne ajute să ne explicăm mai multe despre noi și să punem în context unele reacții sau replici pe care le avem și care nu știm de unde vin. Ce relații am avut cu părinții, ce ne-a marcat în copilărie, lucruri pe care nu le-am luat în seamă, dar care se dovedesc a fi de o importanță vitală. 

 

Mamă, tu unde erai atunci Ați avut o mamă distantă și distrată? Sau poate una iritabilă, gata oricând să vă jignească? Și vi se întâmplă să întâmpinați în prezent dificultăți în cadrul relațiilor cu cei apropiați sau să vă aveți senzația că sunteți lipsit de orice merit și valoare? Dacă simțiți că există un gol lăsat de mama care a fost absentă emoțional (sau chiar abuzivă), cartea de față vă ajută să vă vindecați rănile din trecut, să integrați și să procesați neîmplinirile din copilărie și să găsiți căi pentru a vă oferi iubirea și grija care v-au lipsit atât de mult. Jasmin Lee Cori este psihoterapeută cu practică privată în Boulder, statul Colorado. E specializată în tratarea adulților care au avut parte de abuz și neglijare în copilărie și este autoarea a altor patru cărți dedicate vindecării traumelor și dezvoltării spirituale

Ce se ascunde în spatele dependențelor noastre, cum putem să ne explicăm ceea ce aparent este inexplicabil. ​​Niciodată nu e de ajuns. Neuroștiința și experiența dependenței este povestea lui Judith Grisel, care  renunțase la studii și consuma zilnic droguri când a început să ia în considerare faptul că ar putea descoperi o soluție vindecătoare pentru dependența ei. A devenit cercetător în neuroștiințe, încercând să înțeleagă mecanismele neuronale ale stărilor ce-i guvernau adicția. În Niciodată nu e de ajuns autoarea împărtășește ceea ce ea și alți cercetători din domeniul neuroștiințelor au aflat despre consumul de droguri, completând informația științifică cu fragmente din experiența personală, subliniind modul în care creierul unui dependent este diferit de al celorlalți oameni, atât înainte, cât și după consumul cronic.

Judith Grisel descrie care sunt aspectele care împing oamenii la dependență de droguri, ce îi poate ajuta să se recupereze și argumentează convingerea ei fermă că un „tratament” pentru adicție nu poate fi găsit în creier, ci în modul în care interacționăm cu comunitatea din care facem parte. Judith Grisel este cercetător în neuroștiințe și profesor de psihologie la Universitatea Bucknell. Cercetările ei recente explică diferitele traiectorii ale consumului excesiv de alcool.

 

Elefantul din creier e o carte despre ce se ascunde, de fapt, în mintea noastră. În timp ce declarăm numeroase motivații nobile pentru comportamentul nostru – altruism, loialitate, compasiune – alte motivații mai puțin nobile se ascund, de obicei, în fundal – și ne este greu să le examinăm direct, pentru că nu ne place să vorbim și nici măcar să ne gândim la cât suntem de egoiști. Cu cât știm mai puțin despre toate motivațiile care ne determină comportamentul, cu atât mai bine! Ne putem autoamăgi și, în acest fel, putem fi convingători în a-i amăgi și pe ceilalți. În această carte sunt prezentate unele dintre motivațiile ascunse pe care le avem, atât în viața personală, cât și în unele dintre cele mai mari instituții sociale – arta, școala, medicina, politica și religia – construite astfel încât să servească și agendelor noastre ascunse, nu numai obiectivelor declarate oficial. După confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel. Dacă multe dintre motivațiile noastre sunt egoiste, nu înseamnă că suntem de neiubit; de fapt, pentru multe sensibilități, slăbiciunile unei ființe o fac și mai dragă. Faptul că ne autoamăgim – și că am construit structuri instituționale elaborate pentru a veni în întâmpinarea motivațiilor noastre ascunse – ne face mult mai interesanți decât Homo economicus tipic. Și chiar și atunci când motivațiile noastre sunt fundamental egoiste, există totuși o diferență uriașă și semnificativă între infractorii violenți și oamenii al căror „egoism” îi determină să ofere (prea multe) îngrijiri medicale sau să doneze unor organizații caritabile (ineficace). 

Lupii în blană de oaie sunt acei manipulatori care știu pe ce „butoane” să apese pentru a se folosi de tine și a profita de slăbiciunile și nesiguranța ta. Poate fi adolescentul care amenință că se sinucide, poate fi partenerul de viață care susține că din cauza ta s-a apucat de băut sau poate fi colegul de serviciu care îți subminează munca, sub pretextul că el nu vrea decât să te ajute. Cartea îți deschide ochii asupra strategiilor ascunse ale manipulatorilor cinici și agresivi și îți oferă 12 instrumente pentru a le face față cu fermitate și siguranță de sine. Autorul trece în revistă câteva dintre categoriile cele mai cunoscute și mai des întâlnite, printre care loviturile sub centură, relațiile abuzive, copiii manipulatori, cursele pentru putere, înclinația pentru amăgire și seducție și alte strategii. Dar și, de asemenea, cum putem face să restabilim regulile corecte ale jocului social și relațional și recunoașterea tacticilor de manipulare și control.

×