x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos DASH, dieta anului 2012

DASH, dieta anului 2012

de Irina Cristea    |    11 Ian 2012   •   21:00
DASH, dieta anului 2012

Cine nu a auzit inca de dieta DASH are toate sansele sa auda vorbinde-se des despre ea anul acesta. Mai multe publicatii si experti in nutritie din Statele Unite au votat-o drept cea mai buna si eficienta dieta din ultimii ani. DASH vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension. Mai pe romaneste, metode de a preveni hipertensiunea cu ajutorul regimului alimentar.

Este o dieta ce are parte de sustinere si promovare nu din partea vreunor vedete ameri­cane cu solide perspective anorexice, ci din partea unei institutii cat se poate de serioase, Institutul american pentru sanatatea inimii, a pla­manilor si a sangelui. Mai mult, se bazeaza pe rezultatele a trei studii realizate de alta institutie ce are parte de toata credibilitatea, Institutul national pentru Sanatate, o agentie guvernamentala americana ce tine de Ministerul Sanatatii.

In rezumat, DASH inseamna o alimentatie bogata in proteine provenind din carne slaba, saraca in grasimi, zgarcita cu sarea dar generoasa cu fructele si legumele proaspete si cereale integrale. Cat despre grasimi, ele nu trebuie excluse, dar reprezentantii lor in dieta zilnica trebuie sa fie uleiul de masline si nucile. Ambele, in cantitati moderate. 'E mai mult decat o dieta, e un stil de viata', spune nutritionistul Sarah G. Khan pentru site-ul DietsInReview.com. Dieta are si darul de a scadea nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului si de a reduce riscurile de diabet. Totul cu ajutorul unei alimentatii complete din care nu lipsesc elementele si vitaminele de baza.

Principiile de utilizare a dietei mai inseamna patru portii de fructe si legume, sase portii de cereale integrale, doua portii de lactate, doua portii de grasimi si cel mult sase de proteine animale. Toate acestea duc la aproximativ 2.000 de calorii pe zi.
Cum ar arata o mostra de meniu zilnic ce respecta principiile DASH? Destul de apetisant!

Mic dejun: suc proaspat de portocale, cereale integrale cu lapte de­gresat si cateva zmeurici, o briosa cu scortisoara si stafide unsa cu un strat subtire de crema de branza slaba.
Pranz: sendvis din paine integrala cu friptura de curcan si svaiter degresat si cateva foi de salata verde; supa clara si salata de varza. Gustare: o nectarina si o mana de migdale.

Cina: ciabatta unsa cu ulei de masline, somon la gratar si cartofi noi la cuptor, fasole verde si un praf de alune zdrobite.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos