Umflarea picioarelor și gleznelor este o afecțiune medicală, numită edem, și apare atunci când se acumulează lichid în țesuturi.
Edemul este lichidul și umflarea care apar în țesuturile, cavitățile sau organele corpului. Acesta afectează cel mai frecvent picioarele, dar poate fi prezent și în alte părți ale corpului. Medicul Nancy Bono spune că există multe cauze diferite ale edemului.
Una dintre cauze este statul în picioare sau așezat prea mult timp.
Alte cauze ale edemelor includ sarcina sau anumite medicamente, cum ar fi antihipertensivele sau medicamentele antiinflamatorii.
Și reacțiile alergice sau arsurile solare pot provoca umflarea picioarelor. Dieta joacă un rol important în această situatie, deoarece înrăutățește edemul.
Importanța dietei
Consumul redus de proteine poate provoca umflarea picioarelor. Cantitatea de proteine din sânge esgte scăzută iar apa din vasele de sânge se duce spre țesuturi, provocând umflături.
Totodată, alimentele procesate, bogate în sodiu, poate provoca edeme. Sunt de evitat pâinea și pastele făinoase, mai ales cele din făină albă. Acestea provoacă umflarea picioarelor, mai ales la persoanele cu intoleranță la gluten.
Suc de fructe
Sucul de fructe este sănătos dacă este consumat cu moderație. Din păcate, unele sucuri sunt încărcate cu zahăr adăugat. Acesta este responsabil de inflamații în organism, care pot duce apoi la umflături.
Prăjeli
Specialiștii recomandă eliminarea din dietă a alimentelor prăjite pentru persoanele care se confruntă cu umflarea picioarelor. Nivelul ridicat de sodiu și grăsimi saturate din alimentele prăjite pot provoca inflamații, potrivit Healthline.com., citat de catine.ro.