x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Inepţii în farfurie

Inepţii în farfurie

de Anca Aldea    |    23 Iun 2011   •   21:00
Inepţii în farfurie

In Capitala noastra toropita, nutritionistii se inghesuie sa ne ofere diete care mai de care mai 'deo­chea­te'. Toti sunt de acord ca miscarea poate face minuni, ca sala ar trebui sa fie o optiune pentru toate categoriile de varsta si ca o ali­men­tatie sanatoasa pe tot parcursul vietii ne ajuta sa ajun­gem la o varsta avansata. Dar dietele pe care ni le recomanda ei sunt, in mare parte, departe de stilul nostru de viata actual. Muncim de dimineata pana seara, abia daca avem timp sa ne pregatim doua sandvisuri – iesind din discutie gratarul si supa de legume recomandate de nutritionisti; ajun­gem acasa cocosati de oboseala si, eventual, de griji, nu avem timp sa stam la cratita ca sa gatim si nu avem nici pe cineva care sa ne ajute; de sala sau miscare nici nu se pune problema in timpul saptamanii – poate doar in week-end, daca ne mai tin 'balamalele'.

Daca nu lucrezi la sfarsitul saptamanii, iesi la o scurta plimbare sambata si duminica – in jurul blocului sau in parcul din apropiere, daca ai avea un caine, lumea nu s-ar mai uita crucis la tine si tu nu ai mai fi jenata. In timp ce te pregatesti pentru iesirea din casa, danseaza in fata oglinzii din baie cand te speli pe dinti si mai fa cativa pasi balansati cand te imbraci – sa-ti mai pui muschii la efort.

Bea multe lichide si nu uita: ce­lebra supa de varza care face minuni nu are un efect pe termen lung decat daca, dupa terminarea dietei, vei continua sa mananci numai supa de varza. Or, numai cu ea nu te poti hrani sanatos! Nici regimul de slabit cu popcorn nu este recomandat – consumul prea mare de porumb blocheaza absorbtia de vitamina B si, in consecinta, duce la 'vestejirea' pielii, la anemie, la pierderi de memo­rie, la depresii si la lipsa de energie.

Grepfrutul este, intr-adevar, un fruct sanatos, nu degeaba consumul lui ne e recomandat nu numai de nutritionisti. Dar, dupa modelul 'orice e mult strica', o dieta exclusiv pe baza de grepfrut nu va face minuni, ba din contra. Dat fiind ca sucul lui amplifica procesul de ardere a grasimilor, in cazul in care consumam numai grepfrut, ce se va mai arde? Nu mai bine mancati ce vreti, astfel incat sa va incadrati intr-un anumit numar de calorii? Si in loc sa va mai stresati ca lumea intoarce capul pe strada sa va priveasca sunculitele, n-ar fi mai indicat sa zambiti larg si sa pareti fericite, mai ales ca s-a demonstrat anii trecuti ca optimismul si fericirea te ajuta nu numai sa pierzi din kilograme, dar iti prelungesc viata.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos