x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Paradoxul dietelor de slăbit. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Paradoxul dietelor de slăbit. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

25 Sep 2017   •   12:41
Paradoxul dietelor de slăbit. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Descoperire surprinzătore făcută de oamenii de știință care studiază dietele de slăbit. Paradoxal, facand „pauze” de la dieta te poate ajuta sa pierzi mai multa greutate pe termen lung, conform unui studiu al cercetatorilor australieni de la Universitatea Tasmania.

 

Prin aceste pauze de la regimul alimentar, o persoana poate avea motivatia pentru a continua un regim mai strict in timp dietei, scrie The Independent.

 

Mai mult decat atat, exista si beneficii fizice. Autoarea acestui studiu, Nuala Byrne, sugereaza ca „perioadele de odihna” ajuta la lupta impotriva unui proces numit termogeneza adaptativa, care produce caldura pentru a mentine o anumita temperatura a corpului cu ajutorul arderii acizilor grasi si a glucozei. Aceasta creeaza o situatie ideala pentru redobandirea greutatii pierdute.

 

Procesul este delcansat in mare parte de lipsa leptinei, un hormon care ajuta la reglarea nivelurilor de energie atunci cand ti-e foame. Acesta are un nivel scazut in cazul celor care tin un regim extrem de strict, astfel, metabolismul incetineste si retine mai multe calorii decat in mod normal ca strategie de supravietuire.

 

Cercetatorii australieni au sugerat ca doua saptamani de dieta trebuie intrerupte de o zi sau doua de pauza in care „orice este permis”, pentru a echilibra nivelul de leptina.

 

De asemenea, cercetatorii au analizat 51 de barbati obezi, dintre care unii tineau un regim continuu, iar altii unul intermitent. Acestia au observat ca cei din grupul cu regim intermitent au slabit mai mult decat participantii care au tinut un regim strict. Pierderea in greutate a fost mentinuta chiar si dupa sase luni, cu o diferenta de circa 10 kilograme intre indivizii celor doua grupuri.

×
Subiecte în articol: dieta