x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Şase tipuri de alimente pentru „şmecherul” din capul tău

Şase tipuri de alimente pentru „şmecherul” din capul tău

de Anca Aldea    |    14 Iul 2011   •   21:00
Şase tipuri de alimente pentru „şmecherul” din capul tău

O data cu trecerea anilor si accelera­rea procesului de imbatranire, ce­lu­lele responsabile cu memoria se distrug treptat, creand un mediu propi­ce pentru aparitia bolilor neurodege­ne­rative. Nu degeaba medicii ne prescriu miscarea si terapia naturista. Cine isi doreste sa ajunga la bisturiu sau sa devina sclavul medicamentelor cu chimicale?

* Una dintre fructele cel mai re­comandate este banala nuca. Un pumn de nuci pe zi te ajuta sa im­batranesti mai greu si sa fii sanatos mai multa vreme. Intr-un studiu din 2009 publicat in Journal of Nutrition se scria ca dietele cu nuci contribuie la intarzierea imbatranirii creierului la soareci. Experimentele realizate de cercetatori au aratat ca acest fruct ajuta si la abilitatea creierului de a procesa informatia. O alta cercetare realizata anul trecut si prezentata la Conferinta Internationala a Bolii Alzheimer arata ca soarecii de labora­tor tratati cu aceste fructe tari au in­re­­gistrat un nivel mai bun de invatare, me­morare si miscare. Nucile, prin con­tinutul lor de antioxidanti, vitamine si minerale, contribuie si la re­ducerea riscului aparitiei bolilor coronariene, precum si la reducerea cantitatii de colesterol rau din sange.

* Nici morcovii nu ar trebui sa lips­easca din alimentatie, deoarece contribuie la calitatea vederii, dar si la buna functionare a creierului. Doar nu degeaba grecii, romanii si arabii i-au folosit initial pentru proprietatile sale medicinale. Cercetatorii sustin ca in­flamatiile creierului si deficitul de me­morie pot fi tratate cu succes cu morcovi, legume in care luteolina se afla in cantitati foarte mari, de aceea con­sumul regulat va ajuta la reduce­rea deficitului de memorie si a in­fla­marii creierului. Potrivit unei cer­cetari publicate anul trecut in Journal of Nutrition, o dieta cu un surplus de 20 de miligrame de luteolina pe zi a redus inflamarea creierului la soarecii de laborator.

* Un caus de fructe de padure la doua-trei zile e mana cereasca pentru istetul 'motoras' din capul tau. In 2010, publicatia Journal of Agricultural and Food Chemistry prezenta un studiu realizat pe parcursul a 12 sap­tamani, in care unui grup de adulti i 's-au administrat' doze regu­la­te de suc de afine. La finalul 'tratamentului', investigatiile medicale au ara­tat ca, in cazul 'cobailor' umani, s-a in­re­gistrat o reducere a simpto­melor de­­presiei. In 2009, Journal of Nutrition publica un studiu potrivit ca­ruia afi­nele sunt puternic antioxidante, con­tribuie la descresterea stresului de la nivelul celulelor atribuite im­ba­tranirii si imbunatatesc memoria si ca­pacitatea de concentrare.

* In ceea ce priveste pestele, un ali­ment care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa noastra, exista mai multe stu­dii, unele dintre ele contradictorii – unele spun ca el nu poate incetini de­clinul cognitiv la persoanele cu Alzheimer, altele, ca uleiul de peste contribuie la incetinirea declinului cognitiv in cazul persoanelor de varsta a treia. In urma cu sase ani, o cercetare publicata in revista Ar­chives of Neurology arata ca persoa­ne­le cu varste de peste 65 de ani, in a ca­ror dieta este inclusa, de doua ori pe saptamana, carnea de peste au cu 13% mai multe sanse sa-si recapete capacitatea cognitiva fata de persoanele care nu consuma acest produs cu regularitate.

* Stiti, Popeye Marinarul nu se hranea cu spanac doar pentru a deveni mai fortos. Cel mai probabil si pentru a-si mentine creierul sanatos. Frunzele verzi ale spanacului sunt bogate in vitaminele C si E – elemente care imbunatatesc capacitatea cognitiva a oamenilor. Doua studii separate realizate in urma cu 11 ani si aparute in Journal of Gerontology si Brain Research Journal aratau ca, dupa opt luni de consum regulat de spanac, oamenii isi imbunatatesc memoria si performantele.

* Cinci cani cu ceai previn tumorile craniene, potrivit unui studiu dat publicitatii anul trecut de cercetatorii britanici. Un studiu publicat in 2010 in Journal of Nutrition si realizat pe un esantion de 716 chinezi cu varste de peste 55 de ani a aratat ca persoa­nele care beau ceai in mod regulat au o capacitate de memorare su­pe­rioara celor care inlocuiesc ceaiul cu apa chioara sau alte lichide.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos