x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Somnul ne face mai frumoşi, mai bucuroşi.

Somnul ne face mai frumoşi, mai bucuroşi.

de Gina Matei    |    23 Mai 2011   •   21:00
Somnul ne face mai frumoşi, mai bucuroşi.

Persoanele care beneficiaza de nopti cu somn odih­nitor sunt mai tolerante si mai bucuroase comparativ cu cele care au frecvent nopti albe sau chiar merg la culcare dupa miezul noptii. Nevoia de somn este individuala. De regula, sapte-noua ore de somn pe noapte sunt suficiente. "Trebuie acordata atentie intervalului de somn, pentru ca acesta dicteaza calitatea", precizeaza Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. Ora ideala de culcare este inainte de miezul noptii. Astfel, un ciclu potrivit veghe-somn asigura secretia hormonilor care induc starea de bucurie. In schimb, dezechilibrarea acestui ciclu are efect opus: lipsa de energie, stres, intoleranta.

Crema hidratanta si dormitor aerisit
In timpul somnului, nu doar organismul se reface, ci si pielea. Relaxarea pielii din timpul somnului se vede dimineata, cand pielea este neteda, iar ridurile de expresie sunt mai putin vizibile, la fel si pungile de sub ochi. "Altfel spus: imbatranim mai greu", mentioneaza doctor Viviana Iordache. Apoi, atunci cand dormim nu mai suntem expusi factorilor poluanti, pielea nu mai este agresata, este linistita. Ea trebuie sa respire, motiv pentru care trebuie ingrijita atent, iar tenul demachiat corect in fiecare seara.

Dupa demachiere, aplicati o crema de noapte de buna calitate, adaptata varstei si tipului de piele. Aceasta va actiona in profunzime, contribuind la ate­nuarea ridurilor.

De asemenea, inainte de culcare este bine sa aerisiti dormitorul, pentru ca in timpul somnului pielea se oxigeneaza mai bine daca aerul este curat. Persoanele care nu sufera de alergii pot tine in camera o planta care imbunatateste aportul de oxigen.

Colagen
Productia de colagen este accelerata in timpul somnului. Colagenul este responsabil de mentinerea starii de hidratare mai mult timp in piele. In cazul in care productia de colagen este alterata, aspectul pielii va avea de suferit: isi pierde tonusul, supletea si va fi mult mai expusa pericolului de deshidratare ca urmare a factorilor din mediu (vant, umiditate redusa, praf).

×