Sunteți la dietă și din dorința de a reduce numărul de calorii alegeți mereu varianta „light” sau „fără grăsimi” când vă aflați în fața raionului de lactate? Specialiștii spun ca ar trebui să vă gândiți încă o dată...
Potrivit Prevention.com, ultimele cercetări arată că de fapt pentru a slăbi, dar și pentru a vă menține greutatea, trebuie să consumați lactate cu grăsimi. Iată care sunt cele trei argumente ale nutriționiștilor:
1. Studiile arată că o cantitate mai mare de grăsimi ajută la menținerea siluetei
Pare irațional, dar e adevărat: 16 studii au demonstrat că persoanele care consumă iaurt și brânză cu grăsimi sunt mai suple și își mențin greutatea mai mult timp. Medicii sunt de părere că anumiți acizi grași din lactate îmbunătățesc funcționarea metabolismului. De altfel, gustul lactatelor grase ne face să renunțăm la dulciuri și produse de patiserie.
2. Iaurtul fără grăsimi ne face să ne „delectăm” cu carbohidrați
Da, din păcate e adevărat... Mâncând iaurt fără grăsimi ajungem să poftim biscuiți, de exemplu. Un studiu realizat pe 120.000 de subiecți, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că cei care mâncau lactate light, ajungeau să consume mult mai mulți carbohidrați simpli (prăjituri, foietaje, croissante), în timp ce persoanele care alegeau variantele cu grăsimi nu mai căutau calorii din alte surse.
3. Grăsimile oferă senzația de sațietate mult mai rapid
Consumând grăsimi vă simțiți sătul mai repede și pentru mai mult timp, în timp ce variantele light vă lasă chiar mai flamând la câteva ore după ce ați terminat de mâncat. Acesta este principalul motiv pentru care dietele sărace în grăsimi nu funcționează. Deși unii medici atrag atenția asupra faptului că nu trebuie să exagerăm cu cantitatea de grăsimi pe care o consumăm, în cazul iaurtului nu se poate pune problema unui exces: un pahar normal de iaurt conține doar 4-5 grame de grăsimi saturate.