x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Lupta cu cancerul începe cu prevenţia

Lupta cu cancerul începe cu prevenţia

de Magda Marincovici    |    03 Mar 2013   •   16:01
Lupta cu cancerul începe cu prevenţia
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES
La nivel globl, 50% dintre ţări, printre care şi România, nu au registre naţionale pentru cancer

La nivel global, jumătate dintre ţări au dificultăţi în privinţa prevenţiei cancerului,  a asigurării tratamentului şi îngrijirii necesare pe termen lung pacienţilor cu neoplazii,   concluzionează o anchetă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicată recent. Ceea ce înseamnă, de fapt, că în aceste ţări lipseşte un plan de luptă contra cancerului care are câţiva piloni esenţiali: prevenţie, depistare precoce, tratament şi îngrijire pe termen lung cu scopul de a evita suferinţele pacienţilor. Cercetările actuale dovedesc că un sfert dintre decesele provocate de cancer sunt provocate de factori de risc evitabili cum sunt: tabagismul, obezitatea, alcoolul şi unele infecţii. Mai multe forme de cancer – mamar, de col uterin, colorectal – ar putea fi vindecate dacă ar fi despitate în faze incipiente. În nici un colţ al lumii cancerul nu ar trebui să fie sinonim cu condamnarea la moarte, deoarece sunt mijloace eficiente de a preveni şi vindeca un mare număr de cancere, explică doctorul  Oleg Chestnov, subdirector general OMS, însărcinat cu bolile netransmisibile şi sănătatea mintală. În prezent, doar 50% dintre ţări au registre naţionale de cancer, esenţiale pentru a deţine informaţii asupra tratamentelor, numărului pacienţilor şi tipurilor de cancere, necesare elaborării unor politici eficiente de luptă contra cancerului.

În legătură cu ţara noastră, în contextul anchetei OMS, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, precizează că “din 2001 cerem realizarea unui registrul al cancerului tocmai pentru a pune la punct un plan eficient, bazat pe informaţii corecte, de luptă contra cancerului. Cu ajutorul acestui registru s-ar monitoriza inclusiv sumele alocate şi nu ne-am ghida pe date istorice, pe strategii făcute lăutăreşte”.

Din cei patru piloni esenţiali enumeraţi de ancheta OMS – prevenţie, depistare precoce, tratament şi îngrijiri pe termen lung – la noi primele două sunt practic inexistente, explicând de ce costurile cu tratamentul şi îngrijirea unui pacientu neoplazic sunt mai mari ca în alte ţări. Pentru că nu avem prevenţie şi depistare precoce, boala e descoperită în faze avansate, iar pacientul are şanse mai mici de supravieţuire. Cât priveşte tratamentul, noi am inventat listele de aşteptare şi avem liste de medicamente neactualizate de aproape cinci ani. Deşi timpul de aşteptare s-a mai scurtat, totuşi “să nu uităm că pentru un bolnav de cancer şi o zi fără tratament poate fi fatală”, atrage atenţia Cezar Irimia. 

Anual, 75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi printre ei sunt bolnavi în stadiu avansat, care au nevoie de tratament într-un timp cât mai scurt pentru  a avea şanse decente de supravieţuire. Cancerul a provocat, în 2008, în lume, 7,6 milioane de decese. În fiecare an, la nivel global sunt diagnosticate aproape 13 milioane de noi cazuri de cancer.


×
Subiecte în articol: lupta cancer