x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mersul pe jos, beneficii neașteptate

Mersul pe jos, beneficii neașteptate

de Maria Coman     |    25 Mai 2022   •   07:25
Mersul pe jos, beneficii neașteptate
Sursa foto: Unsplash.com

Din ce în ce mai des și medici, și psihoterapeuți consideră că reconectarea cu natura poate să fie o soluție pentru multe afecțiuni.

Recent a apărut și ecoterapia, un tip de vindecare bazată pe natură. Nu există o definiție unică a termenului, deoarece terapia poate avea multe forme diferite. Cu toate acestea, ecoterapia este adesea folosită pentru a descrie sesiunile de consiliere sau terapie vorbită care au loc în aer liber, de obicei în locuri pașnice, naturale, cum ar fi în păduri, lângă mare sau pe o pajiște. În plus, este gratis.

Iar mersul pe jos, de care ne-am tot ferit de la apariția mașinilor încoace, revine și el la modă. E considerat mai util decât alergatul, care poate să afecteze diverse părți ale piciorului. Mersul pe jos are un impact redus, necesită un echipament minim, se poate face în orice moment al zilei și poate fi efectuat în propriul ritm. Puteți ieși și merge fără să vă faceți griji cu privire la riscurile ce vin la pachet cu alte forme de mișcare sau sport. Mersul pe jos este, de asemenea, o formă excelentă de activitate fizică pentru persoanele supraponderale, în vârstă sau care nu au făcut mișcare de mult timp.

Există deja nenumărate aplicații și nenumărate variante anunțate ca fiind optime - să mergem 5.000 de pași pe zi, 10.000 de pași pe zi și așa mai departe. Sigur că nu are cum să existe o cifră atât de exactă, dar cu siguranță mersul pe jos ne aduce o mulțime de beneficii. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Essex au descoperit că, dintr-un grup de oameni care suferă de depresie, 90 la sută au simțit un nivel mai ridicat de stimă de sine după ce au făcut o plimbare printr-un parc de țară, iar aproape trei sferturi din grup s-au simțit mai puțin deprimați după plimbare.

Și în anxietate pot să apară beneficii odată cu mersul pe jos. Putem merge un pic mai încet decât de obicei și să observăm lucrurile din jurul nostru, putem merge într-un parc, apa ajută și ea destul de mult pentru calmarea și oprirea gândurilor negative. Un alt avantaj ar fi să ne oprim telefoanele mobile sau măcar să le dăm pe silențios și să încercăm să nu ne verificăm mesajele, să ne deconectăm de la lumea virtuală și să ne întoarcem în cea reală. 12 minute de mers pe jos ne ajută la creșterea bunei dispoziții, la concentrare și la încredere în sine și, de asemenea, poate să întrerupă ritmul gândurilor negative pe care nu știm cum să îl oprim altfel. 

Să ne plimbăm ne ajută și inima și în unele dintre bolile cardiovasculare. 30 de minute de mers pe jos pe zi reduc riscul apariției afecțiunilor coronariene, iar glicemia poate să se reducă ușor. 

Mersul pe jos vă poate reduce riscul de a dezvolta o răceală sau gripă. Un studiu recent a urmărit 1.000 de adulți în timpul sezonului gripei. Cei care au mers într-un ritm moderat timp de 30 până la 45 de minute pe zi au avut cu 43% mai puține zile de boală și mai puține infecții ale tractului respirator superior. Simptomele lor au fost, de asemenea, diminuate dacă s-au îmbolnăvit. Participanții la studiu au fost comparați cu alte persoane cu aceleași caracteristici de vârstă, greutate, dar care erau sedentare. 

Plimbarea ajută și la slăbit. Rezultatele nu sunt spectaculoase imediat, dar dacă mergem pe jos un kilometru și jumătate putem arde aproximativ 100 de calorii, funcție de vârstă, de greutate și de sex. Mușchii se activează, picioarele devin mai tonifiate, iar inima funcționează mai bine. Grăsimea abdominală, atât de periculoasă, poate și ea să fie redusă cu ajutorul mersului pe jos. Un studiu realizat pe un grup de femei care sufereau de obezitate care au mers pe jos timp de o oră de trei ori pe săptămână pentru trei luni a arătat  o scădere a circumferinței taliei și grăsimii corpului. Pentru a crește intensitatea mersului și a arde și mai multe calorii, încercați să mergeți pe drumuri cu dealuri sau cu pante ușoare. Mușchii sunt tonifiați, articulațiile devin și ele mai puternice și mai mobile, iar oasele primesc mai multă energie decât în mod obișnuit. 

E posibil ca mersul pe jos să ne ajute și în cazul în care avem insomnii, dormim mai prost decât de obicei sau nu ne odihnim suficient în timpul somnului.

Sigur, cel mai important e să începem să mergem mai mult pe jos, pentru că tot timpul ni se pare că nu avem timp sau că nu avem ocazia. Doar că e vorba despre înlocuirea unor obiceiuri cu altele, ceea ce poate fi dificil la început. Așa că iată și câteva idei: 

  • alegeți un traseu de mers pe jos lângă casa dv. sau propuneți-vă 15 minute de mers prin parc în fiecare seară 

  • convingeți un membru al familiei sau un prieten să meargă cu dumneavoastră, ca să vă responsabilizeze și să vă ajute să vă țineți de plan

  • dacă folosiți mijloacele de transport în comună, coborâți din metrou sau din autobuz cu o stație mai devreme și mergeți pe jos până la serviciu

  • parcați mai departe de birou decât faceți de obicei

  • mergeți pe jos dacă aveți diverse comisioane de îndeplinit. 

  • urcați pe scări, nu cu liftul.

 

×