x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Metode de creștere a imunității

Metode de creștere a imunității

de Maria Coman    |    10 Dec 2020   •   12:00
Metode de creștere a imunității
Sursa foto: Pexels

Virusurile, în special coronavirusul, afectează persoanele cu sistem imunitar slăbit, aşa că este momentul să vorbim despre creşterea imunității şi întărirea sistemului imunitar. Ar trebui să o facem permanent şi nu e complicat. Din păcate, în România se vorbeşte încă prea puţin despre prevenţie, deşi aceasta ar însemna şi cheltuieli mai mici pentru bugetul de stat. Niciunul dintre sfaturile de mai jos nu vi se va părea probabil nou. Sunt lucruri simple, pe care le ştim, dar pe care nu prea le respectăm. Ce mâncăm, cum mâncăm, cât dormim, cât ne mişcăm, auzim zilnic că sunt lucruri importante. Știm şi noi că e aşa, dar nu facem mare lucru. 

Sistemul imunitar are rolul de a ne proteja împotriva invadatorilor, cum ar fi virusurile sau bacteriile. Când sistemul imunitar devine deficitar, corpul își pierde capacitatea de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor.

1. Un sistem imunitar puternic începe din intestin

Știați că mai mult de 80% din celulele dv. imune se afla în intestin? Deci, cel mai important mod de a avea un sistem imunitar puternic este să vă concentrați asupra sănătății intestinului. Fortificându-ne sănătatea intestinului, este mai puțin probabil să dezvoltăm alergii, probleme autoimune și boli.

2. Includeți supa de oase în alimentația dumneavoastră

Există un motiv bun pentru care bunicile noastre ne-au spus să mâncăm supa de pui de curte atunci când avem de-a face cu o răceală sau cu gripă. Colagenul natural, gelatina și aminoacizii contribuie la îmbunătățirea sănătății intestinului, precum și la susținerea sănătății celulelor imune individuale, cum ar fi limfocitele. Supa de oase conţine minerale care sunt mai uşor de absorbit de organism, iar cartilajele şi tendoanele au şi ele un conţinut bun pentru sănătate, respectiv condroitin sau glucosamină, suplimente vândute în farmacii la preţuri adesea destul de mari. 

3. Limitați antibioticele și alte medicamente

Antibioticele și alte medicamente fac ravagii la nivelul intestinului. Durează aproximativ 6 luni pentru ca intestinul nostru să se refacă după o săptămână de antibiotice. De asemenea, analgezicele precum ibuprofenul afectează intestinul și slăbesc sistemul imunitar.

4. Mergeți la saună

Există multe studii care arată că utilizarea saunei și transpirația la temperatură ridicată îngreunează supraviețuirea virusurilor și bacteriilor. Mersul la saună în mod regulat reglează sănătatea globulelor albe din sânge și, prin urmare, stimulează sistemul imunitar. De asemenea, transpirația ajută la eliminarea toxinelor care ar putea provoca boli sau inflamații.

Din ce în ce mai multe cercetări dovedesc faptul că saunele cu infraroșii au o influență foarte mare în menținerea sănătății organismului, putând declanșa mecanismele naturale de vindecare ale corpului. 

5. Soare

Când organismul este deficitar în vitamina D, există o posibilitatea de a contacta mai ușor bacterii sau virusuri. Vitamina D este necesară pentru un sistem imunitar puternic și este importantă pentru tratamentul și prevenirea problemelor autoimune.

6. Ce mâncăm ne ajută sau nu în creşterea imunităţii 

„Ceea ce consumați poate crește sau nu inflamația intestinului, care duce la un răspuns imunitar mai slab. Consumul de alimente care nu sunt procesate, artificiale, fără antibiotice și organice și, de preferință, fără zahăr, vă vor ajuta să vă stimulați sistemul imunitar. Încercați și includeți superalimente în dieta dv. pentru a adăuga vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți care vă îmbunătățesc puterea imunitară ce includ usturoi crud, miere de Manuka, ciuperci, turmeric, ghimbir, ulei de oregano”, spune Alin Ghinea, specialist în nutriţie la Clinica Eliade. 

7. Exerciții fizice

Există multe beneficii pentru exercițiile fizice regulate. Nu numai că sunt bune pentru inimă, stare de spirit și menținerea unei greutăți adecvate, dar exercițiile fizice regulate pot contribui la fortificarea sistemului nostru imunitar și la răspunsul la infecții.

8. Somnul

Lipsa somnului a fost legată de o scădere a activității celulelor imune. Este important să vă asigurați că dormiți 7-9 ore pe noapte. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a dormi, încercați să luați 2-3 mg de melatonină. Terapia cranio-sacrală poate fi o alternativă bună pentru reglarea somnului. 

9. Managementul stresului

Studiile au arătat că includerea chiar și a câteva minute de meditație pe zi poate ajuta la îmbunătățirea funcției imune. Stresul regulat poate elibera cortizol care interferează cu capacitatea celulelor albe din sânge de a comunica cu corpul, suprimând astfel răspunsul nostru imunitar. Stresul emoțional este astăzi principala cauză a dezechilibrelor întregului organism. Stresul cronic ajunge sa ne destabilizeze viețile și uneori nici nu suntem conștienți în ce fază gravă ne aflăm.

×
Subiecte în articol: sistemul imunitar