x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Arsenic, cadmiu şi plumb în mâncarea pentru bebeluşi

Arsenic, cadmiu şi plumb în mâncarea pentru bebeluşi

11 Apr 2011   •   14:33

Substanţe nocive sănătăţii au fost descoperite în produsele unor branduri renumite în fabricarea alimentelor pentru copii - HiPP, Nestle, Organix, Holle.

O echipă de cercetători din cadrul institutului suedez Karolinska a efectuat o serie de teste produselor HiPP, Nestle, Organix şi Holle destinate alimentaţiei bebeluşilor, care au relevat, deşi în procente sub cele maxim legal admise, prezenţa în compoziţia acestora a arsenicului şi a altor compuşi dăunători sănătăţii.

"Alarmant este faptul că mâncarea conţine cantităţi de substanţe toxice precum arsenic, cadmiu, plumb şi uraniu, a cărei sursă provine, în principiu, din materia primă folosită în producţie", notează Jurnalul de Chimie Alimentară (JFC), publicaţie a Institutului  Karolinska.

Analizele de laborator efectuate la Institutul Karolinska relevă că orezul Porridge de la HiPP conţine 7,3 miligrame de arsenic, 0,38 mg de cadmiu şi 0,26 mg de plumb.
"Mic dejun cu banană şi piersică" are 1,7 miligrame de arsenic, 0,13 mg de cadmiu şi 0,33 mg de plumb. Şi în produsele Nestle a fost semnalată prezenţa unor cantităţi asemănătoare de substanţe nocive.
Reprezentanţii mărcilor testate susţin că nu există niciun fel de risc în consumul produselor comercializate, prezenţa substanţelor nocive fiind extrem de redusă, sub limita legal admisă.

Cercetătorii suedezi recomandă menţinerea la cote cât mai reduse a compuşilor nocivi în produsele alimentare destinate bebeluşilor, evidenţiind faptul că nivelul concentraţiei de arsenic din mâncarea realizată pe bază de orez ridică semne de îngrijorare. Ei recomandă producătorilor selecţionarea  ingredintelor din zone în care concentraţia de arsenic prezentă în sol să fie la cel mai scăzut nivel posibil.

În urmă cu doi ani, Agenţia pentru Standarde în Alimentaţie din Marea Britanie (FSA) a emis o avertizare oficială asupra contaminării cu arsenic a orezului cu lapte, solicitând părinţilor să-l elimine din masa bebeluşilor.

Oficialii britanici de la FSA vor continua demersurile de sesizare a Comisiei Europene prin care solicită un studiu asupra efectelor pe termen lung asupra dezvoltării bebeluşilor care consumă produse alimentare contaminate.

Arsenicul, o substanţă otrăvitoare, este asociat cu dezvoltarea mai multor forme de cancer. Problema contaminării grânelor cu arsenic a fost deja mediatizată şi provine de la folosirea anumitor pesticide la creşterea cerealelor.

dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă