x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vitamina B9 reduce riscul de autism la nou născuţi cu 40% (Studiu)

Vitamina B9 reduce riscul de autism la nou născuţi cu 40% (Studiu)

14 Feb 2013   •   10:39
Vitamina B9 reduce riscul de autism la nou născuţi cu 40% (Studiu)
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Suplimentele de vitamina B9 luate încă de la începutul sarcinii au efectul de a reduce cu 40% riscul de a naşte copii cu autism, conform unui nou studiu clinic desfăşurat în Norvegia, ale cărui rezultate au fost publicate în ultimul număr al revistei Journal of The American Medical Association (JAMA), conform AFP.
Acest studiu a fost realizat pe 85.000 de copii norvegieni, ale căror mame au luat sau nu suplimente de vitamina B9, denumită şi acid folic.

Reducerea netă a riscului de autism la copii a fost constatată în cazul mamelor care au început să ia suplimente de vitamina B9 în perioada cuprinsă între 4 săptămâni înainte de începerea sarcinii şi 8 săptămâni după începerea acesteia.

Deocamdată cercetătorii nu au putut stabili care este legătura dintre vitamina B9 şi un risc mai redus de a naşte copii cu sindromul Asperger, o formă mai gravă de autism, din cauza unui număr insuficient de cazuri în eşantionul de 85.000 de naşteri pentru a fi reprezentativ din punct de vedere statistic.

"Am constat o reducere semnificativă a riscului de tulburări de natură autistă la copiii născuţi de mame care au luat acid folic", a subliniat Dr Pŕal Surén de la Institutul norvegian de sănătate publică (NIPH), coordonatorul acestui studiu.

Acidul folic este indispensabil pentru sinteza ADN-ului şi pentru procesele regenerative ale organismului şi se găseşte în mod natural în legumele verzi, în mazăre, linte, fasole şi ouă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: autism acid folic vitamina B9