x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 8 Alimente care declanșează migrene severe: Fii atentă la ce mănânci!

8 Alimente care declanșează migrene severe: Fii atentă la ce mănânci!

de Andreea Tiron    |    04 Feb 2025   •   10:15
8 Alimente care declanșează migrene severe: Fii atentă la ce mănânci!

Migrenele pot fi extrem de debilitante, iar pentru mulți suferinzi, anumite alimente pot declanșa aceste dureri de cap intense.

În timp ce savurarea unui sandviș cu șuncă poate părea inofensivă, pentru unii, șunca conservată cu nitrați este unul dintre factorii care pot provoca migrene.

Iată cele 8 alimente care pot declanșa migrene:

1. Pâinea proaspătă

Pâinea proaspăt coaptă, cum ar fi chifle, bagels sau gogoși direct din cuptor, pot fi declanșatoare. Nu trebuie să renunți la pâine sau să devii strict fără gluten – doar evită produsele coapte recent. De exemplu, poți tăia bagels-urile și să le congelezi pentru a le consuma ulterior, când nu mai sunt proaspete.

2. Bananele și avocado

Deși par a fi superalimentare, bananele și avocado pot cauza migrene, mai ales atunci când sunt prea coapte (adică, când nivelul de tiramină crește). Studiile indică faptul că tiramina poate declanșa migrene prin stimularea eliberării de norepinefrină, un neurotransmițător ce influențează constricția și dilatarea vaselor de sânge.

3. Citricele

Fructele citrice, fie consumate întregi, fie sub formă de suc, pot fi un alt declanșator. De exemplu, un pahar de suc de portocale poate provoca o migrenă intensă, chiar dacă câteva felii de portocală pot fi tolerate de unii oameni.

4. Alimentele cu MSG (mononat de glutamat)

MSG-ul este un aditiv alimentar cunoscut pentru potențialul său de a declanșa migrene, pe lângă alte efecte secundare. Deși este adesea asociat cu mâncarea chinezească, MSG-ul se găsește și în supe, chipsuri sau în preparate instant. De multe ori, este inclus sub denumiri alternative precum „sodium glutamate monohydrate”.

5. Roșiile și sosul de roșii

Roșiile conțin glutamat liber, iar sosurile roșii bogate pot acționa ca un declanșator. Consumul moderat al sosului poate ajuta la evitarea migrenelor.

6. Carnea procesată

Carnea procesată, cum ar fi hot-dogurile, salamul și baconul, conține nitrați (și, uneori, MSG), care pot provoca „migrene de tip hot dog”. Studiile arată că nitritul de sodiu poate declanșa migrene prin creșterea producției de oxid nitric, un compus ce dilată vasele de sânge din creier.

7. Ceapa crudă

Deși ceapa gătită este adesea bine tolerată, ceapa crudă poate fi un declanșator pentru unii suferinzi de migrene. Pentru a evita această problemă, poți încerca să folosești în locul ei alte tipuri de ceapă, cum ar fi șalotele, care sunt adesea mai blânde.

8. Aspartamul (NutraSweet)

Aspartamul, un îndulcitor artificial găsit în băuturile dietetice și în alte produse etichetate „fără zahăr”, poate provoca migrene prin modificarea nivelurilor de serotonină și dopamină în creier. Studiile recente au evidențiat o corelație între consumul ridicat de aspartam și creșterea frecvenței migrenelor.

×
Subiecte în articol: migrene dieta alimente