PULSUL MEDICINEI
Senzatie de lipsa de aer, de saracie de oxigen chiar cu ferestrele larg deschise, de sufocare, gat blocat in calea aerului, respiratie chinuita, tuse, toate astea subsumandu-se notiunii de astm.
Astmul se intinde tot mai mult si semnalele de alarma tipa cum ca sunt afectati din ce in ce mai mult copiii. Statisticile arata ca peste 60%, zic unii, chiar 90%, zic altii, astmul este de natura alergica. Pneumologii sustin ca astmul este nevindecabil, dar ca boala poate fi tinuta in frau cu tratament corect si aplicat constiincios. Exista doua sprayuri, unul bronhodilatator, utilizabil chiar in plina criza, si al doilea pentru latura cronica a astmului, un spray care se administreaza zilnic pentru a rari crizele. Acest al doilea spray are o concentratie mica si nepericuloasa de cortizon.
Prof. dr. Bradu Iamandescu de la Departamentul de Alergologie din Ambulatoriul Spitalului Colentina sustine ca in cazul astmului de natura alergica trebuie actionat si asupra cauzei, si anume alergia. Pentru asta trebuie facute teste in vederea gasirii alergenului la care reactioneaza bolnavul si sa se incerce si desensibilizarea aparatului respirator superior in fata factorului cauzator de alergie. Pentru asta, de exemplu, daca alergenul este reprezentat de praful din casa, de acei acarieni mici, si paianjeni care produc alergie respiratorie, in camera suferindului de astm alergic nu trebuie sa existe multe carti, igrasie, multe covoare, perne si plapuma cu puf, pentru ca in aceste locuri se cuibaresc acarienii. Altii cu rinite alergice pot face si astm alergic. Deci si ei trebuie tratati cu medicamente impotriva alergiei in paralel cu cele doua spray-uri bronhodilatatoare si antispastice. Din pacate, astmul alergic se mosteneste de la parinti. Insa asocierea tratamentului clasic cu sprayuri cu acea medicatie impotriva alergiei si cu terapia de desensibilizare a condus la rezultate bune, astfel ca unii bolnavi n-au mai facut crize de astm alergic ani la rand.Citește pe Antena3.ro