x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Amputarea salariilor medicilor

Amputarea salariilor medicilor

de Gina Matei    |    14 Iul 2010   •   00:00

Salariile medicilor din spitale, policlinici, laboratoare, cabinete medicale publice vor scădea cu 25%. Doctorul Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), consideră nejustificată această scădere, în condiţiile în care, spune el, nici un salariat din mediul sanitar nu este bugetar. Toate aceste unităţi, publice sau private, sunt plătite în funcţie de numărul şi tipul serviciilor medicale efectuate.

Ele nu primesc banii prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cu casele de asigurări de sănătate. "Ne-am adresat Parlamentului şi le-am cerut să modifice această lege. Parlamentul nu şi-a făcut datoria faţă de noi. Ne-au răspuns că cererea trebuie trimisă la Ministerul Sănătăţii. Am trimis-o la Guvern, iar aceştia la Ministerul Muncii", a adăugat dr Dan Pereţianu. Întrebat ce se va întâmpla dacă salariile din sistemul medical vor scădea, acesta a declarat că "vor pleca foarte mulţi din acest sistem. Mai puţini medici, mai mulţi asistenţi". O altă problemă semnalată de preşedintele CFM este cea a medicamentelor compensate. "Există medicamente pentru hipercolesterolemie care în vechea listă se compensau cu 50%, dar observăm că pe lista nouă se compensează cu 18%. De ce? Pentru că în prezent se compensează cel mai ieftin nume chimic dintr-o clasă de medicamente."

Astfel, medicii sunt obligaţi să prescrie medicamentul cel mai ieftin, pe criteriul cât îl ţine buzunarul pe pacient, nu pe cel al eficienţei tratamentului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă