x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la fitoterapie!

Atentie la fitoterapie!

de Magda Marincovici    |    31 Iul 2008   •   00:00
Atentie la fitoterapie!

AVERTISMENT ● Sunatoarea interactioneaza cu contraceptivele
Unele preparate pe baza de plante – sunatoare, echinacea etc. – reduc efectul unor medicamente. De asemenea, unele preparate naturale sint contraindicate in cazul unei interventii chirurgicale.



AVERTISMENT ● Sunătoarea interacţionează cu contraceptivele
Unele preparate pe bază de plante – sunătoare, echinacea etc. – reduc efectul unor medicamente. De asemenea, unele preparate naturale sînt contraindicate în cazul unei intervenţii chirurgicale.

Aproximativ doi pacienţi din zece, care au fost chestionaţi de specialist înainte unei anestezii, au declarat că iau cel puţin un medicament pe bază de plante. Ceea ce este foarte important de ştiut. Pentru că foarte rar pacienţii semnalează specialistului acest amănunt. Or, fitoterapia poate fi în numeroase cazuri la originea unor necazuri adesea foarte grave. Astfel, unele plante medicinale s-au dovedit a fi incompatibile cu unele intervenţii chirurgicale. Este cazul preparatului natural Panax ginseng, care provoacă hipoglicemie, dar şi hemoragii. Este şi cazul sunătoarei.

Potrivit un studiu efectuat în Franţa, fitoterapia pe bază de sunătoare oferă rezultate pozitive în tratamentul simptomelor depresive uşoare. Ceea ce a permis realizarea unor economii anuale între 25,4 şi 45,7 milioane de euro, comparativ cu reţetele pentru medicamente antidepresive. Dar Nathalie Deleu, şeful unităţii de farmacovigilenţă din cadrul Agenţiei Franceze pentru Securitate Sanitară a Produselor de Sănătate, precizează că, dacă un pacient urmează un trament de durată, este necesar avizul medicului înainte de administrarea preparatelor naturale pe bază de plante.

Deoarece, de exemplu, sunătoarea interacţionează cu multe medicamente: cu unele anticoagulante pe baza de vitamina K, cu unele contraceptive orale, cu unele medicamente contra infecţiilor şi cu cele prescris pentru prevenirea respingerii grefei. Nathalie Daleau avertizează că aceste interacţiuni pot fi periculoase, reducînd mult din efectul acestor medicamente.
De asemenea, efedrina nu este recomandată cu cel puţin 24 de ore înainte de o intervenţie chirurgicală, deoarece măreşte riscurile cardiace sau cerebrale.

CONCLUZII. Medicul de familie, doctorul Doina Mihăilă, ne sfătuieşte ca, în cazul în care luăm în mod curent preparate din plante, să informăm medicul. Iar în situaţia de a face o operaţie, trebuie să aducem la cunoştinţa anestezistului acest aspect.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă