x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei ATENŢIE!Rujeola, şi la case mai mari!

ATENŢIE!Rujeola, şi la case mai mari!

de Magda Marincovici    |    25 Feb 2009   •   00:00
ATENŢIE!Rujeola, şi la case mai mari!

Elveţia este cunoscută ca patria laboratoarelor farmaceutice ca sediul OMS, dar şi ca simbol a respectului faţă de curăţenie şi natură. Totuşi, potrivit unui studiu publicat recent în Le Monde, Elveţia, alături de România, face parte dintr-un pluton de ţări în care virusul rujeolei nu a fost eradicat.



La începutul lunii ianuarie, revista medicală britanică Lancet a publicat un studiu coordonat de medicul Mark Muscat (Satens Serum Institut Copenhaga). Echipa lui Mark Muscat a analizat 12.132 de cazuri de rujeolă oficial înregistrate între 2006 şi 2007 în state membre ale Uniunii Europene, dar şi în Croaţia, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia. Contrar previziunilor OMS, autorii studiului au ajuns la concluzia că, în Europa, rujeola, infecţie extrem de contagioasă, nu are şanse de a fi eradicată în scurt timp. Autorii studiului au observat că 85% din cazurile de rujeolă au fost diagnosticate în cinci ţări: România, Germania, Marea Britanie, Elveţia şi Italia. Acestea sunt ţări în care nu s-a ajuns la 95% rată de vaccinare a copiilor, care este capabilă de a limita circulaţia virusului rujeolei.

ÎN ROMÂNIA
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", atrage atenţia că studiul vizează perioada 2006-2007, imediat după un "deficit" de aprovizionare cu vaccin antirujeolic în ţara noastră. "Virusul rujeolic are un profil strict uman. Prin vaccinare el poate fi eradicat. Uneori, din păcate, din cauza unui deficit de aprovizionare sau a unei politici de vaccinare, pot apărea incidente epidemiologice, traduse prin cazuri de rujeolă, în special la copilul mic. Între 2004 şi 2005, în România, am avut un deficit de vaccinare din cauza neachiziţionării vaccinului. După acest episod, s-au luat măsurile necesare ca aprovizionarea cu vaccin antirujeolic să fie fluentă, astfel încât acoperirea cu vaccin să fie optimă (peste 85%)", precizează prof. dr Adrian Streinu Cercel.

ÎN ELVEŢIA
În privinţa Elveţiei, doctorul Bertrand Kiefer, director la Revue medicale suisse, estimează că în ţara sa există "o minoritate activă de medici care refuză vaccinul şi care, contrar evidenţei, pun la îndoială eficacitatea vaccinului". În opinia dr Bertrand Kiefer, Elveţia a devenit din această cauză "un rezervor de virus rujeolic susceptibil de a reinfecta ţări care nu au mijloacele de a asigura vaccinare", ceea ce din punctul său de vedere este "o lipsă de responsabilitate" pentru o ţară bogată.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă