Multe vorbe umblă despre îngrijirea copilului de pînă într-un an, cînd mămica se duce în parc să-şi plimbe odorul află o mulţime de sfaturi de la niscaiva bunici care au scos şi ei la aer bebeluşii.
Multe vorbe umblă despre îngrijirea copilului de pînă într-un an, cînd mămica se duce în parc să-şi plimbe odorul află o mulţime de sfaturi de la niscaiva bunici care au scos şi ei la aer bebeluşii. Şi între aceste vorbe se strecoară o mulţime de inexactităţi. Cea mai deasă apreciere greşită se referă la platfus. Toţi copiii mici avînd o pernă de grăsime în talpă par a fi marcaţi de piciorul plat. Inexact! Fiindcă bolta lor osoasă la talpă se formează şi la 4 ani, doar 10%-15% rămîn cu adevărat afectaţi de platfus. Iar dintre aceştia doar vreo 2% au dureri din pricina platfusului şi trebuie intervenit, restul de 15% din populaţia planetei avînd ca dezavantaj doar o oarecare oboseală la picioare după drumuri mai lungi. Dar iată ce trebuie să ştie totuşi părinţii de copii pînă într-un an. Copilul trebuie lăsat să facă primii paşi desculţ sau în ciorăpei şi în nici un caz începutul mersului nu trebuie făcut cu pantofi cu talpă rigidă. Cînd ei merg pe afară, la începutul plăcerii mersului vor trebui folosite încălţări cu talpă flexibilă. O altă greşeală evidenţiată ca şi cele de mai sus de prof. dr Mihai Jianu, şeful ortopediei de la Spitalul "Grigore Alexandrescu", este folosirea premergătorului.
Copiii care se învîrt cu acel cadru pe rotiţe vor merge mai tîrziu. Pentru că acel premergător nu-i mai dă voie copilului să se tot lase pe vine şi să se ridice, mişcări în timpul cărora îşi întăreşte muşchii gambelor şi din vecinătatea coloanei vertebrale.
Citește pe Antena3.ro