x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bananele previn cancerul renal

Bananele previn cancerul renal

03 Feb 2005   •   00:00

Un grup de cercetatori suedezi a demonstrat ca fructele si legumele au capacitatea de a preveni cancerul de rinichi. Din acest punct de vedere, fructele cele mai indicate sunt bananele, iar dintre legume, morcovii.

REMEDIU NATURAL. Bananele sunt cele mai indicate fructe pentru prevenirea cancerului de rinichi
Doctorul Bahram Rashidkhani, de la Institutul Karolinska din Stockholm, a fost coordonatorul unui studiu care a avut ca scop sa demonstreze legatura dintre reducerea riscului de cancer renal si consumul de fructe si de legume. El a monitorizat 61.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 76 de ani, pe o perioada de 13 ani. Pe parcursul acestei perioade, din totalul femeilor incluse in studiu s-a stabilit ca 122 sufereau de cancer de rinichi.

STIL DE VIATA. Pentru a vedea care sunt cauzele care provoaca cancerul de rinichi, toate aceste femei au fost rugate sa completeze periodic un chestionar referitor la obiceiurile alimentare si la stilul lor de viata. Una dintre concluzii a fost aceea ca tabagismul, obezitatea si hipertensiunea cresc semnificativ riscurile cancerului de rinichi. De asemenea, cercetatorii au mai descoperit ca la persoanele care mananca mai mult de cinci fructe si legume pe zi riscurile cancerului de rinichi scad cu 40% fata de cele care consuma mai putine fructe si legume. Deci un alt motiv pentru care nutritionistii ne sfatuiesc sa inlocuim pastele fainoase si grasimile cu fructe si cu legume!

MORCOVI, SFECLA. Pentru cancerul de rinichi, bananele sunt fructele cele mai recomandate, iar dintre legume, morcovii, sfecla, castravetii si varza alba. "Bananele contin multi antioxidanti si, mai ales, compusi fenolici benefici in prevenirea cancerului de rinichi, iar varza alba contine substante binecunoscute in lupta contra formarii tumorilor", sustine doctorul Bahram Rashidkhani. (Liana Hainarosie)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rinichi