x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bazac a sistat vaccinarea contra HPV

Bazac a sistat vaccinarea contra HPV

de Mirela Dădăcuş    |    19 Ian 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a sistat campania naţio­na­lă de vaccinare împotriva HPV, virusul implicat în apariţia cancerului de col uterin. Potrivit ministrului  Ion Bazac, campania a fost un eşec pentru că a fost construită ca o defilare, pe principiul "fără informare, la vaccin înainte!".



O altă nereuşită a campaniei a fost absenţa unui program naţional de screening, care consta în depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic Babeş-Papanicolau şi care ar fi trebuit să fie complementar celui de vaccinare. Ministrul şi-a susţinut criticile prin prezentarea rezultatelor unui raport de audit cu privire la vaccinarea anti-HPV. Astfel, din totalul elevelor de clasa a IV-a au fost vaccinate cu prima doză numai 2.615, respectiv 2,57%. Pentru vaccinarea celor 110.000 de eleve, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat două tipuri de vaccin, Silgard şi Cervarix, în valoare de 23 de milioane de euro, sumă pe care ministerul încă nu a plătit-o.

În urma raportului de audit, ministrul Bazac a dispus constituirea unei comisii de specialitate cu scopul de a evalua această campanie. De asemenea, a recomandat renegocierea contractului cu firmele producătoare şi reluarea vaccinării numai după derularea unei campanii ample de informare, desfăşurată pe parcursul acestuia an.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat lansarea unui program de screening la nivel naţional, pentru depistarea precoce a cancerului la femeile între 25 şi 64 de ani. Potrivit dr Rodica Anghel, directoarea Institutului Oncologic, anual, în România mor peste 2.000 de femei prin cancer de col uterin şi se înregistrează 3.000 de noi cazuri. Cu aceste statistici, ţara noastră se plasează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin această boală.

Programul de vaccinare împotriva HPV a demarat în noiembrie 2008, dar el a fost compromis din cauza
lipsei de informare atât a părinţilor, cât şi a medicilor privind avantajele şi riscurile acestui vaccin. Amploarea refuzului vaccinării anti-HPV a afectat chiar principiul imunizării cu alte vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă